Kun je beter warm of koud drinken bij hoge temperaturen?

CREDITS: Jakob Owens | Unsplash

Het vriesvak kan deze dagen niet groot genoeg zijn. Er wordt massaal ijs ingekocht om een glas gekoelde drank achterover te gooien dat uitpuilt van ijsklontjes. Jij bent weer helemaal blij en kunt het ondertussen iets langer uithouden in de hitte. Of zit dit enkel tussen je oren?

Er zal namelijk vast wel eens iemand tegen je hebben gezegd dat je beter een kop thee kunt drinken om de hitte de baas te zijn. Niet bepaald het drankje waar je op zit te wachten met die zon op je snufferd, maar momenteel is het toch al niet uit te houden. Wat wordt het voor jou: warm of koud drinken?

Kan je beter warm of koud drinken bij deze hoge temperaturen?

Koud drinken lijkt in de eerste instantie te werken, maar daar kunnen de nodige vraagtekens bijgezet worden. Onafhankelijk van de omgeving wordt onze lichaamstemperatuur gereguleerd. Koude drank zal ervoor zorgen dat je lichaamstemperatuur tijdelijk daalt, maar binnen de kortste keren zal je het weer warm hebben. Je hersenen krijgen door de koude drank namelijk het signaal dat je lichaamstemperatuur moet stijgen. Daarnaast gaat je bloed langzamer stromen, waardoor je lichaam meer moeite heeft met het afvoeren van de hitte. Uiteindelijk zal je het dus nog warmer krijgen.

warm of koud drinken, Kun je beter <strong>warm of koud drinken</strong> bij hoge temperaturen?
Foto: Matt Botsford

Warme drank dan maar?

Warme drank is inderdaad meer geschikt bij hete temperaturen. Door warme drank naar binnen te werken, stijgt je lichaamstemperatuur en kan je lichaam direct warmte aan de omgeving kwijt. Je lichaam zal sneller gaan zweten en laat dat nu de meest efficiënte manier zijn om af te koelen. Je hersenen zullen het signaal krijgen om je lichaam een paar graadjes kouder te maken. Denk bijvoorbeeld aan vakantielanden als Turkije of Egypte. Hier wordt veel thee gedronken, zodat het lichaam als natuurlijke reactie jouw lichaamstemperatuur verlaagt. Het vochtverlies van al het zwetet moet uiteindelijk wel aangevuld worden. Thee met magnesium is daarom het meest geschikt. Het bestrijdt de krampen die ontstaan doordat je bij warme temperaturen veel zweet en te weinig drinkt.

Of toch koude drank?

Niet in iedere situatie is het verstandiger om voor warme drank te kiezen. Als je iets actiefs aan het doen bent, zal het niet veel zin hebben. Je zweet op dat moment waarschijnlijk al veel. Door dit nog meer te stimuleren zal je lichaam eerder oververhit raken. Je kan het op dat moment veel beter bij koud water houden.

Het antwoord of je beter warm of koud drinken achterover kan gooien blijft lastig. Je moet namelijk veel drinken om een fatsoenlijk effect te krijgen op je lichaamstemperatuur. Slechts één kop thee zal jou dan ook niet opeens veel kouder laten aanvoelen. Wat wel zeker is: drink voldoende. Je zweet meer, dus zal je ook meer moeten drinken. Uiteindelijk kan je dan ook het beste kiezen voor een drankje waarbij je het meest comfortabel voelt. Zweten doen we toch wel met dit weer!

warm of koud drinken, Kun je beter <strong>warm of koud drinken</strong> bij hoge temperaturen?
Foto: Waake Hawaka
LEES OOK
Campari Spritz: La Dolce Vita in een glas
Sommige drankjes dragen een onzichtbaar label. Wanneer er drie weissbier, twee blondjes en een dubbel worden besteld sta je eigenlijk al schaakmat. Eigenlijk had jij gewoon zin…
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…