Jura Whisky en de kunst van community building

CREDITS: Jura

Community building. Een waar fenomeen waar je nu, maar ook bijvoorbeeld in 324 v.Chr., niet omheen kan. Het was namelijk de grote Aristoteles die ooit aanhaalde: ‘Zonder vrienden zou niemand willen leven’. En die vriendschap zit diepgeworteld in het DNA van Jura Whisky én in die van ons. Daarom vonden we het tijd om die ingrediënten eens samen te brengen.

Jura Community Night: fijne mensen, mooie whisky’s en good food

Onder de noemer Jura Community Night ervaarden we bij Paviljoen Puur waarom het whiskyverhaal van hen het sterkst is. Mét onze eigen community, natuurlijk . Slàinte.

Jura, <strong>Jura Whisky</strong> en de kunst van community building
Foto: Kirsten van Santen

De community der communities

Want als we het over communities hebben, dan is er eigenlijk maar één merk dat recht van spreken heeft. Op het nagenoeg onbereikbare Schotse eiland Jura is één weg, één pub, één whiskydistilleerderij, 6000 herten en er wonen 212 mensen. That’s it. Hier betekende community al iets voordat het een burgerwoord werd. De bewoners, Diurachs, zijn een en al karakterspirit en die vind je terug in de vloeibare trots: de whisky.

Dat ze daar trots op mogen zijn, hebben ze dubbel en dwars aan ons bewezen. We hebben het niet alleen geproefd met beproefde whisky taste tests, nee, we hebben het ervaren. De laid back-sfeer die Jura om hun whisky heen hangt is chiller dan chill.

Geen whiskyrestricties

Bij Jura draait het erom dat je doet wat goed voelt. Zo zijn er geen strenge regels voor het drinken van de whisky. Géén eindeloze discussies over dat je whisky niet in de mix mag gooien. Of dat on the rocks eigenlijk not done is. Als jij dat lekker vindt, go for it.

En zo was het sfeertje ook. Als je zin had in een goede whisky sour  met vrienden en gitaarmuziek op de achtergrond, be Jura’s guest. Voelde jij meer voor vogelspotten met een expert en onderwijl de whisky puur natuur tot je nemen? Doen. Vooral doen. Precies dat gevoel past bij een goede community. Sterker nog, dat is de essentie.

Whisky proeven en whisky drinken

Na een opfriscursus whisky proeven zijn we weer helemaal bij. Eerst ruiken. Breng het glas van linker- naar rechterneusgat en terug. Vervolgens de eerste slok. De vuistregel: houd de whisky hetzelfde aantal seconden in de mond, als de jaren dat de whisky op het vat gerijpt is. En afsluitend: goed door de neus inademen en door de mond weer uit. Dit is dé manier om de whisky te proeven hoe hij bedoeld is.

Maar streng? Dat zijn ze niet bij Jura. Whisky proeven is één ding, maar drinken is iets anders. Welke whisky je het liefste drinkt of hoe je ‘m drinkt is volledig aan jou. Tijdens de Jura Night hebben we verschillende flessen uit de Signature Collection mogen openen, maar kregen we ook whiksy-variaties op de Spritz, Espresso Martini én een biercocktail in combinatie met Brouwerij Frontaal, voorgeschoteld.

Jura, <strong>Jura Whisky</strong> en de kunst van community building
Foto: Kirsten van Santen

Het mythisch gelegen eiland zelf in huis halen

De natuurlijke ligging van Paviljoen Puur versterkte het gevoel. Eigenlijk in lijn met wat Jura ook, naast de community en vakkennis, groots maakt: de geografische ligging van het eiland. Op plaats delict zijn er namelijk aparte micro-klimatologische omstandigheden die zorgen voor een zachte, toegankelijke, warme smaak van deze bijzondere malts. Het uitzonderlijk milde klimaat en de zachte bries zorgen voor deze componenten. 

Daarmee heeft het whiskymerk al meerdere prijzen in de wacht gesleept. En dat wil je thuis aan jouw eigen vrienden laten proeven. Even naar Jura gaan is makkelijker gezegd dan gedaan, maar je kan het eiland wel in huis halen: bijvoorbeeld met de vier ultieme whisky’s uit de Signature Collection

Food pairing

Wil je whisky combineren met eten, dan heb je een legio aan mogelijkheden. Complimenteer een oester met de Jura 12 Year Old, die noten bevat van gezoute banaan, of gerookte vis met een rokerige whisky, zoals de Jura French Oak. Of combineer de Jura Bourbon Cask met een zoet dessert. Wij kregen bijvoorbeeld tiramisu, een dadeltaartje en een brownie met caramel en ijs. Maar je kan ook contrasten opzoeken. Denk aan een vettige kaas bij een zoetere of citrus-achtige whisky(cocktail).

Voor de hongerige bazen was er een BBQ-buffet op hoog niveau. Buffet, want dan kan je op eigen gelegenheid en tempo eten. Precies zoals je bij Jura verwacht. Op het menu stonden zeebaarsfilet en diamanthaas, gemarineerd in… je raadt het al: whisky.

Jura Whisky Bourbon Cask

Onze favoriet? De Bourbon Cask. Ervaar de ware kwaliteit en stijl van Jura Single Malt Whisky met de hartverwarmende Bourbon Cask. Gerijpt in Amerikaanse witte eiken ex-bourbonvaten, toont deze whisky op meesterlijke wijze het kenmerkende karakter van Jura Whisky: helder en fruitig. De ex-bourbonvatrijping zorgt voor aroma’s van vanille en kokos, gevolgd door abrikoos en romige toffee met een vleugje gepocheerde peer, kaneel en cacao als afsluiting. Maar goed, als jij er appeltaart in proeft, dan staat je dat ook vrij.

Jura, <strong>Jura Whisky</strong> en de kunst van community building
Foto: Kirsten van Santen
Jura, <strong>Jura Whisky</strong> en de kunst van community building
Foto: Kirsten van Santen
Jura, <strong>Jura Whisky</strong> en de kunst van community building
Foto: Kirsten van Santen
Jura, <strong>Jura Whisky</strong> en de kunst van community building
Foto: Kirsten van Santen
Jura, <strong>Jura Whisky</strong> en de kunst van community building
Foto: Kirsten van Santen
Jura
Foto: Kirsten van Santen
Jura, <strong>Jura Whisky</strong> en de kunst van community building
Foto: Kirsten van Santen
Jura, <strong>Jura Whisky</strong> en de kunst van community building
Foto: Kirsten van Santen
Jura
Foto: Kirsten van Santen
Jura, <strong>Jura Whisky</strong> en de kunst van community building
Foto: Kirsten van Santen
Jura, <strong>Jura Whisky</strong> en de kunst van community building
Foto: Kirsten van Santen
Jura, <strong>Jura Whisky</strong> en de kunst van community building
Foto: Kirsten van Santen
Jura
Foto: Kirsten van Santen
LEES OOK
De beste zwart-witfotografen (met foto’s)
Sinds ons gesprek in MANIFY Magazine #2 met vakman Christian van Duuren, vult onze tijdlijn op Instagram zich met klassieke zwart-witfoto’s. Wij zijn namelijk volledig om, amigo.…
Hoe de surfcultuur een modegolf werd
Surfcultuur is een van de enige culturen die tegenwoordig wordt uitgekotst door de eigen doelgroep, terwijl hij door alle anderen juist omarmd wordt. De evolutie van surfcultuur…