Zo blijf je gemotiveerd om gezond te eten

CREDITS: Pexels | Ba Tik

We hebben allemaal wel eens een dag die niet lijkt te eindigen, en wanneer je dan eenmaal klaar bent heb je nergens meer zin in. Of ja wel zin in friet, pizza, hamburgers om zo naar binnen te schuiven.

Dit is precies wat je niet moet doen. Van vet eten en suikers krijg je een energiepiek waardoor jij je na een tijdje zelfs nog futlozer gaat voelen. Dit is dus zeker niet het soort voedsel dat jij nodig hebt na een lange dag werken. Maar hoe kan je nu gemotiveerd blijven om wel gezond te eten?

Hierdoor blijf je gemotiveerd om gezond te eten

Om je hierbij op weg te helpen hebben we een aantal tips voor je. Maar weet ook dat een goede mindset je al een heel stuk op weg kan helpen.

Doe het samen

Het is vaak veel makkelijker om dingen samen te ondernemen. Ook als het gaat om jezelf motiveren om gezond te eten. Zoek iemand die net als jou bereid is om te veranderen. Dit kan bijvoorbeeld een vriend zijn, je huisgenoot of je vriendin. Als het maar iemand is die jou op je vingers kan tikken als het niet goed gaat. Ditzelfde principe kan je ook bij andere items toepassen zoals sporten of op tijd slapen.

gezond eten
Foto: Annie Spratt

Maak het jezelf niet te moeilijk

We weten allemaal dat de stap naar een volledig gezonde voeding echt niet zomaar gaat. En dat is ook helemaal niet de bedoeling. Geef jezelf soms ook een beloning, als je dit daadwerkelijk hebt verdiend, dit kan zijn in de vorm van een hamburger met bier. Maar het kan ook iets zijn dat je altijd al wilde hebben. Hierdoor ben je bewust bezig met je prestaties. Een andere tip is om het jezelf niet zo moeilijk te maken; ga niet gelijk voor het meest heftige dieet. Na een tijdje gaat dit alleen maar tegen je werken. En zal je de motivatie snel kwijt zijn. Zoek dus naar de perfecte balans voor jezelf.

Track je vooruitgang

Nu dat je gezonder wilt gaan eten is het belangrijk dat je hierbij ook een aantal doelen stelt. Zoals het proberen van nieuwe ingrediënten, afvallen, vaker sporten of misschien wel het verbeteren van je mentale gezondheid. Schrijf voor jezelf al deze doelen op en kijk naar je vooruitgang. Want wanneer je vooruitgang boekt zal dit voor nog meer motivatie zorgen.

Gezond eten door meal preppen

Ben je het al een tijdje van plan maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is het nu de tijd om er echt aan te gaan geloven. Als je eenmaal aan het meal preppen bent dan wil je nooit meer terug. Er zijn een aantal verschillende methodes die je zelf kunt toepassen. Begin sowieso elke keer met boodschappen doen voor een hele week. Eén manier kan zijn dat je ook op die dag al je ingrediënten gaat klaarmaken. Zodat je alleen nog je maaltijd hoeft te bereiden als je thuiskomt. Of je kan alvast drie/vier volledige maaltijden koken zodat je dit maar twee keer in de week hoeft te doen. Hierdoor hoef je niet meer uren in de keuken te staan, waar je vast en zeker geen zin meer in hebt.

gezond eten
Foto: Ella Olsson
LEES OOK