Een bodempje leggen, werkt dat wel?

CREDITS: Eaters Collective

Even een bodempje leggen voor we de kroeg induiken of het festivalterrein oplopen. Het is een veel gezien fenomeen, maar helpt eten voor je alcohol gaat drinken wel? En wat kunnen we dan het beste eten? Wij gingen op onderzoek uit en kwamen tot een verassende conclusie.

Een bodempje leggen, helpt dat wel?

We kunnen er wel omheen draaien, doen we niet: het werkt. We leggen je even uit hoe het zit. Alcohol wordt opgenomen door de wanden van je maag. En dan gaat sneller dan je zou denken. Het is daarom altijd een goed idee om even een flinke bodem te leggen. Op deze manier bouw je een soort schild, deze maakt het lastiger voor de maag om alcohol snel op te nemen. Eet je niet voor dat je gaat drinken, dan wordt de alcohol al binnen enkele minuten opgenomen. Vandaar dat je zo snel aangeschoten wordt als je niet hebt gegeten.

Alcohol wordt afgebroken in onze maag door een enzym genaamd alcohol dehydrogenase. Vrouwen maken minder van dit enzym aan. Hierdoor wordt er minder alcohol afgebroken en gaat er sneller meer alcohol naar de hersenen. Feit is dus dat vrouwen over het algemeen minder goed tegen alcohol kunnen en sneller dronken zijn.

Wat voor bodem is het beste?

Eten in jouw maag doet drie verschillende dingen. Allereerst verdunt het de alcohol dankzij het vocht dat in jouw eten zit. Daarnaast vertragen vetten, eiwitten en vezels de opname van alcohol en het eten zorgt voor een aanvulling van vitaminen en mineralen in jouw lichaam.

Eigenlijk is al het eten geschikt voor het leggen van een bodempje. Er hoeven maar twee zaken vermeden te worden. Namelijk cafeïne en zout. Cafeïne zorgt er voor dat uitdroging versnelt wordt bij het nuttigen van alcohol. Pas dus op met die espresso martini’s! Daarnaast zorgt zout ervoor dat jouw lichaam minder goed gebruikt maakt van hormonen die zout af breken.

Conclusie

Een bodempje leggen voor je alcohol gaat drinken is dus een strak plan. Vermijd cafeïne en zout en eet vooral koolhydraatrijk en vet eten. Dit zorgt ervoor dat alcohol minder goed wordt opgenomen in je lichaam. Daarnaast hebben we ook geleerd waarom vrouwen minder goed tegen alcohol kunnen dan mannen. Smakelijk én proost!

bodem leggen
Foto: Wil Stewart