5 verschillende gezonde dieten op rij

Naarmate de leeftijd vordert zijn de extra kilootjes helaas niet meer de vakantiekilo’s van weleer. Tijd om op te letten, dus. Sapjeskuren en selderij knagen is geen doen, maar fit blijven is toch wel echte bedoeling. We zetten de voordelen van een aantal verschillende diëten op rij.

Eet jezelf naar de ultieme gezondheid

We hebben het over realistische voedingspatronen die goed zijn op te volgen. Als het bij je past… Want eerlijk is eerlijk: als je er niet warm van wordt, dan is het waarschijnlijk ook niets voor jou. We nemen je mee:

Mediterrane dieet

Het mediterrane dieet kan ons bekoren, dat hebben we eerder laten zien. Het is de manier om gezond oud te worden. Dit doe je door voornamelijk verschillende voedzame ingrediënten uit Italië, Spanje of Griekenland te eten. We hebben het over veel vis, groentes, fruit, noten, zaden, volkorenproducten en goede vetten. Laat tegelijkertijd bewerkte producten achterwege, waardoor afvallen en een kleinere kans op ziektes op je toekomstige menu staan.

dieet, 5 verschillende <strong>gezonde dieten</strong> op rij
Foto: Jeremy Stewart

Koolhydraat arm

Een bekend fenomeen is het beperken van je koolhydraten. Bij dit dieet draait het erom ongeveer ¼ van je calorieën op een dag uit voedingsstoffen te halen. Hiermee zorg je ervoor dat je bloedsuikerspiegel afneemt, waardoor afvallen en de kans op diabetes verkleinen in het verschiet liggen. Pasta, suikers en brood zijn dus uit den boze, veel vezels en proteïne eten het adagium. Zo zorg je ervoor dat je hele lichaam je dankbaar zal zijn, zeker op latere leeftijd.

Calorie tracking

Waar wiskunde vroeger het struikelblok voor menig vervelende puber bleek te zijn, is dit geen moeilijke rekensom. Als je weet hoeveel je lichaam nodig heeft, kun je bijhouden hoeveel je eet. Met een dieet waarbij je precies bijhoudt hoeveel calorieën je eet, zorg je er altijd voor dat je niet te veel van het goede neemt. Op basis van je lengte, gewicht en leeftijd kom je te weten hoeveel je binnen kan krijgen. Het blijkt een uiterst effectieve en bewezen manier van afvallen. Zelfs je favoriete eten soldaat maken kan gewoon, zolang je maar binnen de grenzen blijft.

dieet, 5 verschillende <strong>gezonde dieten</strong> op rij

Spiergroei-dieet

Gymfanaten opgelet. Met het zogeheten paleodieet wordt het pompen van je spieren een piece of cake. Dit voedingspatroon is namelijk gericht op natuurlijke en eiwitrijke producten, zonder bijvoorbeeld granen, zuivel en suiker. Vlees, vis en gevogelte in combinatie met groenten en fruit, dus. Door een hoog gehalte aan proteïne zorg je er wel voor dat je spieren sneller herstellen, groeien en het vetpercentage juist laat afnemen.

Hart-stikke goed eten

Zonder je hart ben je nergens. Met het zogeheten DASH-dieet zorg je ervoor dat je je bloeddruk onder controle weet te houden en de gezondheid van je hart een boost geeft. Heel easy eigenlijk: beperk je natrium-inname en ga vol voor de vetarme zuivel, groentes, fruit en volkorenproducten. Hiermee help je jezelf aan een goed cholesterol en een lagere bloeddruk, waardoor de kans op diabetes en hartziekten afneemt.

dieet, 5 verschillende <strong>gezonde dieten</strong> op rij
Foto: Bigstock
Source:
LEES OOK
Darker Don
De Filipijnse rumcocktail: Darker Don
Een cocktail en de Filipijnen. Als je het in één zin neerkrabbelt, vloeit het als namen van een getrouwd stel dat voor elkaar gemaakt is. Dat de…
De meest iconische campagnes van Kith
Bij elke seizoenswisseling zitten wij vol ongeduld de insta-pagina van Kith te herladen. Sinds de eerste campagne van de streetweargiganten toveren ze alle Hollywood sterren namelijk om…
Inspiratieguide voor de grandpa core-stijl
Ontwerpers die de verstofte schoenenkast van je opa als inspiratiebron gebruiken voor nieuwe sneakers en een overvloed aan cardigans op straat. Grandpa core is in volle motie.…