Een stropdas knopen: waar moet je op letten? 

CREDITS: Pexesl | Nappy

Het is een onderdeel van een volledig pak en niet weg te denken uit de modewereld: de stropdas. Wanneer je formeel gekleed bent is je stropdas een van eerste dingen waar mensen naar kijken. Stropdassen kunnen je outfit maken of breken. Het is een stijlregel die jouw vader je eigenlijk al had moeten leren, want het komt onprofessioneel over als je outfit niet on point is. Een eerste indruk maak je maar één keer en je goed kleden is het halve werk. Verder no pressure.

Een stropdas knopen: iedere man moet het kunnen

Hebben we je nu onzeker gemaakt? No worries. We hebben voor jou een paar dingen op een rijtje gezet waar je aan moet denken als je een stropdas gaat dragen:

Kies de juiste dikte

Je zou denken dat het kiezen van een stropdas een makkelijke keuze is. Wat kan er nu mis gaan? Veel. Er zijn tegenwoordig zoveel stropdassen dat je door het bomen het bos niet meer ziet. Welke stropdas je kiest zet meteen je toon. Ga je voor een dikkere stropdas dan kleed je je meer formeel. Als je gaat voor een informele look dan kun je beter kiezen voor een dunnere stropdas. De dikte van jouw stropdas is bepalend voor de knoop die je gaat leggen.

stropdas knopen, <strong>Een stropdas knopen:</strong> waar moet je op letten? 
Foto: Ben Rosett

Kies het juiste materiaal en de kleur

Daarbij zijn er tegenwoordig ook vele verschillende materialen. Je kan voor een glanzende polyester stropdas gaan, een mooie zijde stropdas of een moderne knitted tie. Waar je voor gaat moet je afstemmen met jouw persoonlijkheid. Sta je graag in the picture? Dan ga je voor een wat meer glanzende variant. Straal je graag zelfverzekerdheid uit door middel van jezelf kalm en netjes te gedragen, dan is een zijde stropdas wat meer voor jou.

Je look is pas af als ook de juiste kleur draagt. De kleur van een stropdas kan veel zeggen over jou als persoon. Natuurlijk moet de kleur goed bij je pak passen, maar ook bij de gelegenheid. Als je een zakelijke bijeenkomst hebt dan is het verstandig om een stropdas te dragen in een neutrale kleur zoals blauw of zwart.

Ga je naar een feest dan mag je stropdas juist weer wat meer opvallen. Kies er dan eentje met een patroon erop of ga juist voor een andere kleur zoals groen of paars. Wil je echt de show stelen dan moet je een satijnzijde stropdas dragen. Door de smooth look van het textiel heeft het een rijke uitstraling.

We selecteerden een drietal klassieke stropdassen die in jouw kast horen:

Wat voor stropdas je hebt heeft invloed op de knoop die je gaat leggen. Als je op zoek bent naar de juiste knoop voor jouw stropdas, dan hebben we onderaan het artikel een filmpje waarin het haarfijn wordt uitgelegd.

stropdas knopen
Foto: Mudassir Ali

Kies de juiste knoop

De keuze voor de juiste knoop gaat nauw samen met de stropdas die je kiest. Ga je voor een stropdas die wat dunner is dan is het ook mooier om een dunne knoop te maken. Heb je een wat dikkere stropdas gekozen dan krijg je ook automatisch een grotere knoop.

Daarnaast moet je ook naar de context van je meeting kijken. Ben je met allemaal old skool mensen, ga dan voor een classic knoop zoals de Prince Albert-knoop. Maar heb je een meeting met een hip bedrijf dan kun je ook voor een Van Wijk-knoop gaan.

Ja, er is nog veel te leren over stropdassen. Kom je toch nog altijd in de knoop met het knopen van je stropdas, no worries. Met dit filmpje ben je in no time een baas in het knopen van je stropdas:

LEES OOK