Dit zijn de tofste vulkanen om te bezoeken

CREDITS: Ibrahim Kusuma | Unsplash

Vulkanen bezoeken doe je over de hele wereld. De een nog actief en de ander al jaren slapend. De omgeving van die vulkanen is vaak bijzonder en het landschap heeft dan ook kenmerkende elementen. Iedereen zou daarom eens moeten afreizen naar dit soort gebieden om kennis te maken met de vulkaanlandschappen. Dichtbij huis, zoals Italië of Spanje, kan je al vulkanen bewonderen. Hier zal je onder andere een van de grootste vulkanen ter wereld tegenkomen. Verder van huis zal je ook heel wat parels onder de vulkanen vinden. Are you in? 

Vulkanen bezoeken doe je op deze plekken

Stromboli, Italië

Het vulkaaneiland Stromboli is de meest actieve vulkaan in Europa. Dit eiland ligt iets ten noorden van Sicilië en er wonen nog steeds honderden mensen. De meeste wonen aan de veilige noordoostkant van het eiland. Ginostra, een dorp aan de zuidwestkust van het eiland, zou met 30 mensen het kleinste haventje ter wereld zijn. Op 27 februari 2007 stroomde er voor de laatste keer lava uit de krater en een week later werden 450 bewoners van het eiland geëvacueerd. Het vulkaaneiland is erg populair onder toeristen. Vanaf Sicilië en Napels kan je de vulkaan met een dagtocht per boot bereiken. Vaak varen de boten ’s avonds pas terug, zodat de toeristen in het donker de gloeiende gesteente die worden uitgestoten kunnen zien.

vulkanen bezoeken

Etna, Italië

Deze vulkaan op het Italiaanse eiland Sicilië is de bekendste van Europa en daarnaast een van de grootste ter wereld. Dat hij veel schade kan aanrichten blijkt wel uit de uitbarsting op 24 december 2018. In de plaats Zafferana Etnea werden veel gebouwen beschadigd waardoor 400 mensen dakloos raakten. Ook raakten 28 inwoners gewond. De vulkaan is populair onder de mensen die gesmolten lava en vuurrode vonken van dichtbij willen bekijken. Vanuit Catania kan je met de trein Ferrovia Circumetna rond de Etna rijden. Onderweg kan je uitstappen om zo naar de lavastromen of de krater te wandelen.

vulkanen bezoeken

 

Teide, Spanje

De Teide is te vinden op het Canarische eiland Tenerife en slaapt al heel wat jaren. Met zijn hoogte van 3.718 meter is het de hoogste berg van Spanje. Jarenlang was het een van de machtigste vulkanen ter wereld en de laatste uitbarsting was in 1909. Als je de statistieken bekijkt barst de vulkaan eens per 100 jaar uit. Een volgende uitbarsting zou dan ook zomaar eens kunnen plaatsvinden. De Teide en de omgeving staan op het Unesco-werelderfgoed en zijn daarnaast een nationaal park. Het vulkanische landschap is indrukwekkend door de lavastromen, steenwoestijnen en brokken vulkanisch glas. De tocht met de kabelbaan naar de top van de Teide is dan ook een unieke ervaring.

vulkanen bezoeken
Foto: Michal Mrozek

Erta Ale, Ethiopië

Deze meest actieve vulkaan van Ethiopië ligt in het noordoosten van dit land. Hetgeen dat de Erta Ale zo bijzonder maakt is het feit dat het een van de enige vier vulkanen ter wereld is met een lavameer op de top. Geen meer om in te zwemmen, aangezien deze bestaan uit gesmolten lava. Die lavameren kunnen zowel uit vloeibaar als gestold lava bestaan. Wie naar de Erta Ale afreist zal een landschap zien dat onaards, maar vooral bijzonder is.

vulkanen bezoeken, Dit zijn de tofste vulkanen om te bezoeken
Foto: Marc Szeglat

Tongariro, Nieuw-Zeeland

Op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland ligt het nationale park Tongariro. Het park is in 1887 opgericht en daarmee het eerste nationale park van Nieuw-Zeeland en wereldwijd het vierde nationale park. De vulkanen Mount Ruapehu, Ngauruhoe en Mount Tongariro zullen daarbij direct opvallen. Die laatste berg is ook bekend als Mount Doom uit de film Lord of the Rings. Het gehele jaar door kan je wandelingen maken over de zijkanten van de bergen. Inclusief watervallen, dichtbeboste wouden en inheemse vogels als de kiwi. Zo is de Tongariro Crossing in één dag te bewandelen en zal je bijzondere fenomenen zien als de Red Crater, Blue Lake en uiteraard Mount Tongariro. Vulkanen bezoeken doe je dus zeker in dit nationale park.

vulkanen bezoeken, Dit zijn de tofste vulkanen om te bezoeken
Foto: Laura Smetsers

Arenal, Costa Rica

De Arenal kan je vinden in het noordwesten van Costa Rica. De vulkaan is recentelijk weer actief geworden. Op 23 augustus 2000 vond de laatste grotere uitbarsting plaats, maar dagelijks stoot de Arenal vulkanisch materiaal uit. Lavastromen met tussenperioden van 2 tot 45 minuten zijn dan te aanschouwen. Het Nationaal Park Vulkaan Arenal bevat ook de oudere vulkaan met de naam Chato. In het park vind je nevelwouden, regenwouden, watervallen en veel diersoorten. De plaats La Fortuna is de ideale uitvalsbasis om vanuit hier de omgeving te verkennen. Wederom een unieke ervaring!

vulkanen bezoeken

LEES OOK