Duiken | Manify Interests #4

Travel

Vorige week: Golfen

Duiken

Er is veel meer water dan land op de wereld, maar de fascinerende onderwaterwereld heeft nog veel geheimen. Er is zoveel te ontdekken onder water en dat hebben vele duikers bewezen. Nu wordt het tijd dat ook jij je eraan gaat wagen. De duiksport is in opkomst en ook in Nederland kun je deze sport op meerdere plaatsen beoefenen. Het mooie aan de sport is, dat je hier in Nederland de fijne kneepjes van het vak kan leren en dan op de mooiste plaatsen ter wereld kan gaan toepassen.

Er zijn drie verschillende soorten duikers actief. Dit zijn de beroepsduikers, de duikers die studies uitvoeren en recreatieve duikers. De laatste groep is de grootste groep, omdat duiken vooral heel vet is om te doen. Beroepsduikers worden bijvoorbeeld ingezet door de overheid, om te assisteren bij reddingsoperaties of bergingen. In het bedrijfsleven worden constructies onder water geïnspecteerd en gerepareerd door duikers. Duikers die studies uitvoeren doen onderzoek naar het leven onder water. En recreatieve duikers doen het veelal uit interesse voor de onderwaterwereld en ook het opzoeken van een stukje avontuur.

Leren duiken

Er wordt gezegd: “Als je in Nederland kunt duiken, kun je overal duiken“. Dus Nederland is een goede opstartlocatie om je voor te bereiden op het grote werk. Door heel Nederland zijn verschillende duikscholen actief waar jij jouw eerste duikcursus kan volgen. Check dit lijstje voor een duikschool bij jou in de buurt. Buiten het feit dat Nederland een prima plek is om het duiken te leren, kun je het ook in het buitenland doen. Dit scheelt vaak in de portemonnee, al moet je wel bedenken dat je je dure vakantiedagen er aan besteed. Check waar je op vakantie bent of er duikscholen in de buurt zijn. Want hoe leuk het hier ook kan zijn, in een tropisch water zal het waarschijnlijk een stuk mooier zijn.

Duikuitrusting

Je kunt natuurlijk niet lang zonder lucht gaan duiken, dus je hebt uitrusting nodig. We hebben een lijstje samengesteld met wat je allemaal nodig hebt om te gaan duiken. We raden het af om het allemaal meteen aan te schaffen natuurlijk, want bij duikscholen kun je gewoon gebruik maken van de spullen. Ben je van plan een pro te worden, dan heb je hier alvast een lijstje.

  • De duikfles: zonder komen we niet ver;
  • Een ademautomaat: de lucht moet in ons lichaam terecht komen;
  • Een duikbril: als we dan toch onder water zijn, willen we iets zien;
  • Lood: anders drijf je zo weer naar boven, zonde;
  • De octopus: ook ALV, alternatieve luchtvoorziening, genoemd;
  • Een snorkel: deze kan gebruikt worden om lucht te besparen;
  • Een manometer: voor het aflezen van de druk in de duikfles;
  • Een dieptemeter: om achteraf te pronken met je aantal meters;
  • Vinnen: want zonder is het zwaar hoor, geloof ons.
Foto: Amilia Fushi

Soorten (recreatief) duiken

We hebben het eerder gehad over het verschil in recreatief duiken en duiken voor gevorderden. Maar er zijn ook nog verschillen in recreatief duiken. Het is niet alleen maar duiken om tropische vissen te zien. Je kunt bijvoorbeeld ook nachtduiken. Dit wordt gedaan omdat sommige vissen zich overdag niet laten zien. Je kunt ook diepduiken. In praktijk wordt er door recreanten gedoken tot en met 40 meter. Wil je echter dieper de zee in duiken, krijgt de sport de naam diepduiken. Dit is wel een stukje gevaarlijker, maar de beelden die je krijgt te zien zul je nooit meer vergeten. Andere vormen van duiken die populair zijn: grotduiken, wrakduiken en ijsduiken.

Duiken doe je samen

In principe, vooral in je beginjaren, duik je nooit alleen. Je hebt altijd een buddy bij. In eerste instantie is jouw duikleraar je buddy. Als je samen op les bent gegaan dan kan jouw vriend of vriendin je buddy worden. Aangezien je niet met elkaar kan praten onder water, zijn er verschillende manieren en gebaren om met elkaar te communiceren. Als je écht helemaal alleen wil duiken, moet je over verschillende brevetten beschikken. Deze zijn te behalen door verschillende cursussen te volgen. Maar eerlijk is eerlijk: samen staan we sterker dan alleen.

Gevaren

Duiken is geen ongevaarlijke sport, laten wij dat even voorop stellen. Onder water is immers geen natuurlijke leefomgeving voor de mens. De drukverschillen in de omgevingsdruk zijn gevaarlijk en je kan bijvoorbeeld een barotrauma krijgen. Verder zijn er verschillende duikers verdronken, kregen zei een compressieziekte of een zuurstofvergiftiging. Dit alles zijn risico’s maar ten alle tijden te vermijden. Bereid jezelf goed voor en laat jezelf vooral goed voorbereiden door de professionals.

tags: ,
Total
0
Share