De tofste urbex locaties in (de buurt van) Nederland

Niet iedereen is er bekent mee: ‘urbex’. Dit is een fotografiestijl waarbij je opzoek gaat naar verlaten en vervallen maatschappelijke gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan vervallen fabrieken, scholen, ziekenhuizen of warenhuizen. Het kan enorm spectaculaire plaatjes opleveren. De echte urbex locaties zijn moeilijk te vinden. Ze worden voornamelijk alleen gedeeld binnen besloten kringen van fotografen. Nederland kent daarnaast ook niet veel urbex locaties. Vaak wanneer een maatschappelijk gebouw vervalt, wordt dit snel gesloopt of omgetoverd tot hip appartement, restaurant of nachtclub. De echt bijzondere locaties zijn met name te vinden in de landen met ‘littekenen’. Denk bijvoorbeeld aan Polen, Oost-Duitsland, Georgië of Bosnië. Toch zijn er ook een paar toegankelijke locaties in de buurt van Nederland. We zetten ze voor je op een rijtje.

Deze urbex locaties moet je checken

Doel, België

Doel staat bekent als hét spookdorp van België. Het dorp kan zo gebruikt worden als decor voor een zombie film. Tot 1979 woonde hier nog 1300 belgen. Het was een zelfstandig dorp met een eigen school, winkelstraat, kerk, begraafplaats en stamkroeg. Toen bekend werd dat het havengebied waar doel aan grenst ging uitbreiden begon de leegloop van het dorpje. Daarnaast ligt het dorp aan de rand van een kerncentrale wat ook niet bijdraagt aan de populariteit van het dorp. Toen het dorp eenmaal leegstond is moeder natuur aan de slag gegaan. Vervolgens is het dorpje overgenomen door krakers en graffiti artiesten. Doel ligt net over de Nederlandse grens, vlak bij Antwerpen.

Fort Chartreuse, België

Fort Chartreuse in een bekende locatie binnen de urbex cultuur. Het fort is afkomstig uit 1817 en is destijds gebouwd door Nederlanders. In de eerste- en tweede wereldoorlog was het fort erg populair bij de Duitsers. Het had namelijk een tactische ligging voor zowel Nederland als België. Hierdoor is er flink gevochten in en rondom het fort en dat zie je terug in het gebouw. Door de eeuwen heen is gebouw gebruikt voor verschillende dingen. Zo heeft het gediend als klooster maar ook als gevangenis. Inmiddels staat het fort alweer 36 jaar leeg en heeft de natuur het overnomen. Er groeien letterlijk bomen op de tweede etage. Het fort is erg makkelijk te betreden en het licht net over de Nederlandse grens. Een perfecte locatie voor de beginnende urbex fan.

Steenkolenmijn van Hasard, België

De steenkolenmijn van Hasard is gelegen in een deelgemeente van de Belgische stad Wezet. De schacht is afkomstig uit 1830 en werd gebruikt voor het opgraven van kolen. In 1877 sloot de mijn z’n deuren vanwege een tragisch ongeval. Dertig jaar later ging de mijn weer open en dat bleef zo tot 1977. Hierna is de mijn in verval geraakt en heeft wederom de natuur het overnomen. Het is een spectaculaire en populaire locatie onder de Urbex fanaten.

Vliegveld Tempelhof Berlijn, Duitsland

Tempelhof was ooit het grootste en drukste vliegveld ter wereld. Die tijden zijn inmiddels voorbij, in 2008 is het vliegveld gesloten. Met een lengte van 1,2 kilometer is tempelhof een van de langste gebouwen ter wereld. Het vliegveld was met name is de oorlog een belangrijk distributiepunt voor de Duitsers. Het gebouw is niet zo overgenomen door de natuur als de andere gebouwen in deze lijst. Maar er hangt wel een enorm interessante geschiedenis aan dit gebouw. Om Tempelhof te bezoeken zul je een rondleiding moeten boeken.

Urbex locaties, De tofste urbex locaties in (de buurt van) Nederland

Radio Kootwijk, Nederland

Radio Kootwijk is een monumentaal zendgebouw gelegen midden op de Veluwe. Het voormalige radiostation is nog in bijzonder goeie staat. In 1928 werd het radiostation in gebruik genomen en werd destijds gezien als een wonder van de moderne techniek. Het gebouw bevat vele details en de ligging is bijzonder mooi. Uiteraard is het gebouw gewoon vanaf te bewonderen maar als je het wilt betreden zul je een rondleiding moeten boeken.