Deze gewoonten kunnen leiden tot serieuze slaapproblemen

CREDITS: Matthew T Rader | Unsplash

Te weinig slaap en een aantal ‘onschuldige’ gewoonten kun ervoor zorgen dat we een stuk vatbaarder zijn voor mentale ziekten zo als depressie en paniekaanvallen. Slapeloosheid is dan weer een gevolg van depressie. Door kleine fouten die zich ontwikkelen tot gewoonten, kun je je slaap ritme goed overhoop gooien. Het is dan ook belangrijk deze vormende problemen op tijd de baas te zijn.

Deze gewoonten kunnen leiden tot serieuze slaap problemen

Wanneer je je niet meer kunt herinneren wanneer je acht uur achter elkaar hebt geslapen. Dan heb je een serieus slaap probleem. Slapen is niet alleen belangrijk voor je lichaam om te herstellen. Je hersenen hebben de slaap hard nodig om de volgende dag optimaal te kunnen presteren. Door een slaap tekort kun je moeite krijgen met je concentratie en mentale gezondheid. Serious shit!

Te veel of te weinig slaap

Laat opblijven is soms niet te voorkomen als we af en toe een goed feestje willen meepakken. Maar het zou geen gewoonte moeten worden. Want we hebben onze 7 à 8 uur hard nodig!

Af en toe goed uitslapen in het weekend is echt niet slecht voor je gezondheid. Maar net als te weinig slapen moet het geen gewoonte worden. Je dag-en-nachtritme kan er door worden verstoord. Als dit onderdeel wordt van je levensstijl kan het zorgen voor extreme vermoeidheid overdag.

Het slaapmutsje

De meesten drinken af en toe een wijntje of biertje vlak voor het slapen gaan. Nog even een pilsje pakken voor het slapen is zeker niet levensbedreigend. Het is echter wel goed om na te gaan wat voor invloed alcohol heeft om je slaapcyclus. Het zorgt er namelijk voor dat je minder diep slaapt. Je wordt daarom duf wakker na een late avond.

Cafeïne voor het slapen

Dagelijks werken we heel wat cafeïne naar binnen. Hoofdzakelijk door koffie en thee. Dit opwekkende stofje blijft tot wel 6 uur in je systeem zitten. Het is daarom niet aan te raden om cafeïne houdende dranken te drinken 6 uur voordat je van plan bent te gaan slapen.

Staren naar je smartphone

Het is het apparaatje wat wel altijd dicht bij ons willen hebben. Onze smartphone gaat ook mee naar bed. We gebruiken hem als wekker en om nog even de socials door te scrollen. Dat laatste moet je nou net niet doen. Het blauwe licht van het scherm verstoord het aanmaken van melatonine in je hersenen. Dit zorgt ervoor dat je niet makkelijk in slaap kunt vallen en soms nog uren ligt te piekeren. Maar als je dan echt niet kunt slapen, staat er nog wel wat leesvoer op Manify. Zet dan wel even de nachtmodus aan om slaap problemen te voorkomen!

Slapen op de bank
Foto: The Creative Exchange