De beste eenpansgerechten die iedere man moet kunnen maken

CREDITS: Unsplash | Annie Spratt

Je hoeft geen master chef te zijn om een goed gerecht op de tafel te toveren. Er zijn een paar manieren om goed te koken zonder de hele dag in de keuken te hoeven staan. Eenpansgerechten zijn hiervoor je beste vriend. Het ene gerecht kost misschien wat meer tijd dan het andere maar een lekkere maaltijd is altijd gegarandeerd en je hoeft maar een pan af te wassen. Win-win!

Eenpansgerechten om een keer te proberen

De gouden tip: een braadpan! Het is een veelzijdig kookgereedschap dat je voor bijna alles kan gebruiken. Van soepen tot stoofschotels, de braadpan is je vriend. Door deze pan breng je zo min mogelijk tijd door in de keuken en maak je toch een heerlijk gerecht klaar.

We hebben voor jou een paar eenpansgerechten op een rijtje gezet die easy met een braadpan te maken zijn en ook nog eens voortreffelijk smaken.

eenpansgerechten, De beste eenpansgerechten die iedere man moet kunnen maken
Foto: Kevin McCutcheon

Risotto

De meeste mensen ervaren met dit gerecht een haat-liefdeverhouding. Het kan namelijk best moeilijk zijn om dit goed klaar te maken. Je moet de juiste verhoudingen van alles hebben, goed blijven roeren etc. Gelukkig kun je ook in één pan een heerlijke risotto maken zonder al te moeilijk te moeten doen.

Ingrediënten 
1 grote ui
400 gram kastanje champignons
300 gram risotto rijst
200 ml droge witte wijn
700 ml kraanwater
1 bouillontablet
50 gram pijnboompitten
75 gram Parmezaanse kaas (of meer natuurlijk)

Fruit als eerste de ui en bak vervolgens de rijst kort mee. Voeg de champignons toe en bak deze ook mee. Voeg de wijn, het water en de bouillontablet toe en breng het aan de kook. Laat alles 20 minuten zacht doorkoken tot dat bijna al het vocht is opgenomen. Voeg als laatste de pijnboompitten toe en de kaas en breng het eventueel op smaak met peper en zout. Zo heb je een perfecte risotto gemaakt zonder al te veel poespas.

eenpansgerechten, De beste eenpansgerechten die iedere man moet kunnen maken
Foto: Julien Pianetti

Shakshuka

Dit is een topgerecht wanneer je met iemand samen eet, ook wel het perfecte gerecht voor een date. Deze pan gevuld met tomaten en paprika en ei is perfect om met brood te dippen. Je hoeft dus niet al te formeel zelf je bordje leeg te eten, maar je kan gezellig met z’n tweeën de pan leeg dippen.

Ingrediënten 
400 ml tomatenblokjes
4 eieren
2 puntpaprika’s
1 ui
2 teentjes knoflook
2 fuet worst (optioneel)
2 stokbroden

Fruit als eerste de ui en knoflook in een pan. Bak vervolgens kort de puntpaprika en de fuet mee. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe en laat het even sudderen. Als laatste stap maak je 4 kuiltjes in de saus en laat je hier de eieren in glijden. Doe de deksel op de pan en laat de eieren stollen naar gewenste dikte. Serveer het met stokbrood en dip de pan leeg!

eenpansgerechten, De beste eenpansgerechten die iedere man moet kunnen maken
Foto: Jenn Kosar

Linzenstoof

Heb je behoefte om je culinaire grenzen te verleggen, probeer dan eens een linzenstoof. Dit gezonde recept vol smaak is perfect om je gasten en jezelf mee te verrassen. Perfect als vegetarische optie maar ook heerlijk met een stukje vlees erin.

ingrediënten
1 groene peper
150 gram kleine tomaatjes
2 stengels cintroengras
2 eetlepels rietsuiker
1 eetpeter groene currypasta
400 ml kokosmelk
250 gram linzen
200 ml kippenbouillon
400 gram kalkoenfilet
1 rode puntpaprika
1 courgette
250 gram broccoli
1 bosje koriander

Fruit de ui met het pepertje. Voeg de tomaatjes, citroengras, rietsuiker en currypasta toe. Voeg vervolgens de kokosmelk toe. Breng het aan de kook en voeg dan de linzen en kippenbouillon toe. Laat het even 10 minuten sudderen en roer zo nu en dan door de pan. Voeg de kalkoenblokjes toe, de paprika en de courgette en laat het weer 10 minuten zachtjes sudderen. Voeg als laatste de broccoli toe en voor je het gerecht opdient bestrooi je het nog met wat koriander.

eenpansgerechten, De beste eenpansgerechten die iedere man moet kunnen maken
Foto: Creatv Eight

Chili con carne

Een pan vol met comfort food, wie wil dat nu niet? Chili con carne is hier het perfecte recept voor. Het is easy om te maken, zit vol smaak en je kan wat je overhoud invriezen zodat je er op een ander moment weer van kan genieten.

Ingrediënten 
1 pot bruine bonen
1 pot witte bonen in tomatensaus
1 pak gezeefde tomaten
1 zoete punt paprika
500 gram gehakt
2 uien
2 teentjes knoflook
1 blikje mais
crème fraîche
Perziken (optioneel) 

Fruit als eerste de ui en knoflook in de pan. Voeg vervolgens het gehakt erbij bak het op middelhoog vuur rul. Bak vervolgens kort de paprika mee en voeg dan de bonen, mais en de gezeefde tomaat toe. Leg de deksel op de pan en laat het mengels 5 minuten zachtjes koken. Serveer het vervolgens met wat crème fraîche en perzik ernaast. Smakelijk!

eenpansgerechten, De beste eenpansgerechten die iedere man moet kunnen maken

Chicken noodle soup

Voor die dagen dat het koud buiten is of wanneer je wat ziekjes bent is kippensoep de perfecte maaltijd. Je voelt je er gewoon instant beter door. Dit rijkgevulde recept wordt je go-to kippensoep gerecht.

Ingrediënten
600 gram kippendijen
1 ui
1 teentje knoflook
2 liter kippenbouillon
4 selderie
4 middelgrote wortels
2 laurierblaadjes
10 gram eiernoedels

Braad de kippendijen gaar en leg ze vervolgens even weg. Fruit in dezelfde pan de ui en de knoflook en voeg vervolgens de bouillon toe. Voeg ook weer de kip erbij, de selderij en de wortels, de noedels en de laurierblaadjes. Laat het 20 tot 25 minuten zachtjes koken. Haal de kip er vervolgens weer uit en pel het met een vork. Voeg het weer toe samen et voilà, een perfecte en goedgevulde kippensoep voor jou.

eenpansgerechten, De beste eenpansgerechten die iedere man moet kunnen maken
Foto: Melissa Walker Horn