In een (ijs)bad met Wim Hof – Exclusief interview met The Iceman!

Hij is gek. Gek op het leven, zegt ‘ie zelf. Wim Hof, beter bekend als The Iceman, komt keer op keer in het nieuws met bizarre records. In een bak met ijsklontjes, rennend door de woestijn op blote voeten, duiken onder het ijs. Niets lijkt te gek voor deze excentrieke man. Is er een dieper liggende gedachte, een hoger doel, of hebben we te maken met een aandachtsgeile gek? Wij gingen met hem in gesprek.

Adem in…

Onder jouw begeleiding hebben wij natuurlijk ook even in een ijsbad gezeten. Is het verstandig om thuis ook de badkuip eens te vullen met ijs en een duik te nemen?
“Nee. Je begint met koud afdouchen. Dat hoeft helemaal niet lang te duren, als je maar de bibbers krijgt. Probeer hierbij je ademhaling onder controle te krijgen. Bewuster en dieper ademhalen is sowieso belangrijk. Dan ga je je echt beter voelen. Daarnaast hebben we heel veel filmpjes op www.innerfire.nl staan. Dat zijn verschillende cursussen die je kunt volgen, zodat je begrijpt waar het over gaat.”

Hoe ben je ooit begonnen met de Wim Hof Methode?
“Ik was altijd al een zoeker in het leven. Niet per se naar geld of auto’s. Wel naar het Griekse woord auto trouwens, dat betekent ‘jezelf’. Ik zocht naar binnen, wilde het stuur weer in handen hebben. Rijkdom kan buiten zitten, maar rijkdom zit vooral ook binnen.” 

‘Ik heb 26 wereldrecords.’

Is daar ook een methode tegen de kater op te vinden? Wellicht relevant voor onze lezers…
“Jawel, je moet de ademhalingsoefeningen goed oppakken, 20 minuten lang. Zoek maar op. Het zal je verbazen hoeveel je kunt bereiken met je ademhaling. Als je je lichaam meer onder controle hebt, dan kun je die kater ook aan.”

Heb je ook nog wat tips voor een beter seksleven?
“Ook je hormoonhuishouding kun je beïnvloeden door onze methodes. Zo krijg je daar een veel betere controle over. Daar beneden zitten namelijk allemaal hormonen. Die kun je dan weer sneller stimuleren.”

“Je kunt de hele wereld rondreizen, maar de mooiste reis maak je in jezelf?”
“Ja precies. Binnenin jezelf schuilt veel meer qua chemie, bepaling en beïnvloeding; het meester worden van. Dat slaat positief terug op de hersenen en uiteindelijk onze geest. En die kan zich dan plotseling meer manifesteren in het lichaam. Meer macht uitoefenen, meer voelen.”

Hebben wij dat gevoel grotendeels uitgeschakeld?
“Daar hebben wij ons van vervreemd inderdaad. Alsof het er niet zou zijn. De rijkdom die je binnen hebt en het niet gebruiken van de macht en beheersing, dat is jammer. Denken is een gebied van de hersenen, maar gevoel is een heel groot ander gebied dat dieper ligt en daar kunnen we dus in. Je kunt een link maken tussen die twee. Leren om dieper gelegen deeltjes van de hersenen aan te drijven, met je wil. Waardoor je je gevoel zelf kunt bepalen. Daarvoor gebruiken wij de spiegels: koude, ademhaling en mindset.”

‘Aan het eind van de week kan iedereen urenlang in de sneeuw, in een korte broek. En ze vinden het lekker.’

Met die wil en mindset ben je een aantal extreme uitdagingen aangegaan.
“Ik heb 26 wereldrecords. Een van de bekendste is onder een meter dikke laag ijs zwemmen, 50, 60… 70 meter! En dat is geweldig. En daarna een marathon, zonder te trainen, in de ijskou boven de poolcirkel, om het dan later te herhalen midden in de woestijn, zonder te drinken. Of de Mount Everest en de Kilimanjaro beklimmen.

Deze week gaan we weer naar Polen met een groep van 40 mensen. Dan gaan we een week voluit om potentieel wakker te maken. Daarbij gebruiken we de kou. Aan het eind van de week kan iedereen urenlang in de sneeuw, in een korte broek. En ze vinden het lekker. Het brengt een goed en sterk, machtig en krachtig gevoel teweeg. Dat is de vergeten rijkdom die we in ons hebben. Wanneer we dat niet geleerd krijgen, is het logisch dat je een auto wilt en het meest lekkere wijf dat er bestaat. En geld of status. Dat is logica. Dat is eigenlijk het opvullen van een leegte die we in ons hebben. Als je je adrenaline of stresshormoon volledig kunt controleren, dan heb je power in je handen, dat voelt lekker aan! En vrouwen vinden dat ook mooi. Wat voor macht heb je als je je eigen gemoed kan bepalen?”

‘Neem nou David Bowie. Zoveel macht en rijkdom en dan niets met die teringziekte kunnen. Zolang dat soort dingen bestaan, gaan wij gewoon door!’

 

Wat voor reizen organiseren jullie nog meer?
“Komende zomer gaan we naar Spanje. Daar wordt het begrip angst vanuit het gevoel aangepakt. Angst heeft te maken met geen controle hebben in het lichaam. We brengen je eerst die controle. Daarna gaan we angstmomenten creëren en dan zie je dat je daar plotseling beheersing hebt. Dat die angst er niet meer hoeft te zijn. Dat je voor het eerst voelt dat je controle hebt. ‘Ik ben rustig en ik kan beschikken over mijn lichaam als een instrument in deze extreme situatie.’ Dat is een heerlijk gevoel, een gevoel van macht. We gaan bijvoorbeeld achteruit van een brug van 70 meter hoog springen. Dan kom je in een reuzenschommel van wel 40 meter lang onder de brug door. Op dat moment krijg je een te gekke rush! Alles wat je opspaart aan spanning op dat moment, dat komt dan in één keer los. Pure drugs is dat!”

‘Intuïtie en instinct zijn beter dan welke verzekeringspolis dan ook.’

En van tevoren een goede verzekering afsluiten?
“Nee hoor. Juist iemand die zo de grenzen heeft opgezocht, weet hoe ver je kunt gaan. Ik weet dat, ik ken de natuur, ik weet tot hoever je kan gaan. Het gaat altijd om gevoel. Intuïtie en instinct zijn beter dan welke verzekeringspolis dan ook.”

wim hof_09En iedereen kan het?
“Jazeker. Op basis van gevoel kun je plotseling de diepte weer vanuit je eigen natuur beseffen. En dan neem je het stuur weer over van je eigen lichaam. That’s nice. And drive on!! Haha!”

Hebben we tegenwoordig minder controle over ons lichaam?
“Vroeger hadden we dat meer ja, maar onbewust. Toen was het echt survival. En nu kunnen we de natuur wel controleren, maar niet ons innerlijk mechanisme, dat is nog oer-oud. Als je de verbinding kunt maken tussen het huidige bewustzijn en die oude mechanismen dan heb je een power-combination for life!”

Is er ook een Icewoman?
“Mijn vriendin haat kou! Maar ik ga haar daar vanaf helpen in een week tijd in Polen.”

Eet je ook weleens ongezond?
“Heel soms, dat moet kunnen. Ik eet maar één keer per dag na zes uur ’s middags. Je moet gewoon niet teveel eten. Maar het voedsel is geen voedsel meer in deze maatschappij. Er is zo mee gerotzooid. De paprika’s in de supermarkt zijn net spiegels man. Die zijn zo overgecultiveerd op glans en volume, maar de voedingswaarde is sterk gezakt. Het gaat om volume, wat mensen zien en daardoor gaan kopen. Hetzelfde geldt voor medicijnen enzovoorts, het enige waar ze op uit zijn is meer klanten.”

‘We zijn er namelijk op gebouwd om gelukkig en krachtig te zijn, and that’s it man!’

Je bent ook verbonden aan de wetenschap. Bent u op dat vlak nog met iets bezig?
“Er zijn verschillende onderzoeken gaande. Ik vind er eentje heel erg belangrijk, hersenonderzoek. Dat je in de diepte van de hersenen terecht kunt komen. En dat dan gewoon laten zien op monitoren en bewegende beelden. Hersenactiviteit zie je normaal aan de oppervlakte. Ik laat zien dat je ook in het centrum van de hersenen terecht kunt komen. Heen en terug en heen en terug… Dat is nog nooit aangetoond en dat gaan wij doen! We hebben een visie en gebruiken ons boerenverstand. Een mens kan in contact komen met het diepe gevoel. Maar er is angst: de beheersing van het dieper gelegen gedeelte van het brein is weg. Het is een soort abstractie geworden, alles is gerelativeerd. Die angst is niet nodig. We zijn er namelijk op gebouwd om gelukkig en krachtig te zijn, and that’s it man!”

En adem uit…

We zijn om! Wat een inspirerende man is Wim Hof. Alle aandacht die hij genereert, is ten behoeve van zijn hogere doel, de mens weer laten voelen. Dan zijn we met z’n allen tot veel meer in staat en werken we samen aan een mooiere wereld. Eerst in onszelf en als we krachtig genoeg zijn, ook naar anderen. De boodschap van ‘The Iceman’ moet gedeeld worden en daar werken we maar al te graag aan mee!

Meer informatie over de Wim Hof Methode, zijn workshops en reizen is te vinden op www.innerfire.nl.

Foto’s Wim Hof door Enahm Hof

LEES OOK
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…
Pusha T schuift aan de tafel van Louis Vuitton
Pharrell heeft als creatief directeur van Louis Vuitton ondertussen zijn hele entourage meegenomen naar het iconische modehuis. In zijn eerste campagne schitterde Rihanna in de spotlights, Jay-Z…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de állermooiste dames van het moment: View this post…