Dit is de tiny house van de toekomst

Wat doe je als het aantal mensen sneller stijgt dan het aantal huizen? Juist, dan ga je in zeecontainers wonen. Klinkt niet meteen heel aantrekkelijk misschien, maar er zit best een toekomst in. En als je ziet wat je met een aantal containers voor elkaar kunt krijgen… Valt toch zeker niet tegen. Deze zogenaamde containerwoning biedt voor een zeer schappelijk prijsje een toch zeker niet lelijk, duurzaam stekkie.

Containerwoning? Ja, containerwoning.

In Den Haag zijn door de stress de grijze haren ondertussen niet meer op twee handen te tellen. Wie weet nog wat er tegen de woningnood gedaan kan worden? Creativiteit is het antwoord. Zo wordt dus met gebruikte zeecontainers een basis gelegd voor tiny houses.

Het mooie is dat je het zo gek kunt maken als je wilt. Ben je in je eentje en heb je niet veel ruimte nodig, doet één container voor jou de trick. Voor een groter gezelschap gebruik je voor de basis een aantal containers. Je kunt ook de hoogte in, aangezien de onderste containers technisch gezien zeven containers kunnen dragen.

containerwoning, Dit is de tiny house van de toekomst
Foto: Jed Owen – Unsplash

Waarom een containerwoning dan?

Je kunt dus eigenlijk zelf bepalen hoe groot je containerwoning wordt. Maar er zijn nog meer voordelen. De containers zijn makkelijk te vervoeren, dus vóór je het weet staat de tiny house-bezorger met jouw containerwoning voor de deur. Of nou ja niet voor de deur, die komt hij juist brengen. Verwarrend. Naast het feit dat ze makkelijk vervoerbaar zijn, is deze vorm van wonen duurzaam. En dat vinden we leuk in de één-en-twintigste eeuw! Niet alleen is je containerwoning duurzaam omdat er gebruik wordt gemaakt van (bijna alleen maar) bestaande materialen, ook is je gas en elektra verbruik laag. En dat merk je natuurlijk ook weer in de portemonnee.

En dan heb je nog het aspect snelheid. Deze containerwoningen staan binnen no time op hun plek. En dat is weer goed voor de grijze haren in Den Haag. En voor de hele woningmarkt natuurlijk. Zoals gezegd kun je dus veel zeggen over de grootte van je containerwoning.

Maar ook over het verdere uiterlijk kun je best wat bepalen. Een tiny house heeft aan een likje verf genoeg om een ware upgrade te krijgen. Maar je kan nóg ‘groter’ denken. Als je bijvoorbeeld ergens in de middle of nowhere woont, kun je ervoor kiezen om één wand helemaal van glas te laten maken. Zo is het lekker licht in je tiny house. Of ga bijvoorbeeld toch voor een puntdak op de containers. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Een basis containerwoning heb je al voor zo’n 15.000 euro.

Waarom zou je het niet doen?

Zijn er dan alleen maar voordelen aan een containerwoning? Wij vinden eigenlijk van wel. Het is goedkoop, snel, duurzaam en een potentiële oplossing voor de woningnood. Als we dan écht een nadeel moeten noemen, dan is het dat de containerwoning nog niet helemaal in de regelgeving is ingepast. Zo kun je niet overal een containerwoning plaatsen, en is het zoeken naar de juiste vergunningen en dat soort vervelende zaken. Maar dat gaat ongetwijfeld snel veranderen…

containerwoning, Dit is de tiny house van de toekomst
Foto: Nick Karvounis – Unsplash