Vier variaties op de Negroni: de cocktail van deze zomer

CREDITS: Adam Jaime

Op de redactie houden we wel van een goede cocktail op z’n tijd. Genietend in het zonnetje, met wat vrienden en een lekker koud drankje in ons hand. Deze zomer gaan we meer zien van de Negroni. Een flinke cocktail, maar oh, wat is hij lekker!

De Negroni wordt gemaakt met gin, vermout én campari. Het is een Italiaans drankje dat perfect is voor op een zonnige dag. Je drinkt hem in een chique old fashioned glas met veel ijs. Omdat er drie zware en bijzondere soorten alcohol in zitten en verder alleen maar ijs en een schijfje sinaasappel, kan hij afschrikken. Maar proef eerst eens voor je beoordeelt, want het is een heerlijk bitter drankje.

De Negroni

Het drankje komt uit Florence, Italië. De Americano cocktail was toen vrij populair. Dit is een mix van zoete vermout, campari en sodawater. De Italiaanse graaf Camillo Negroni wilde wel eens iets sterkers en verving de soda voor gin. Zo ontstond de Negroni en deze werd al snel razend populair. Nog geen jaar later richtte de graaf de Negroni destilleerderij op, waar Negroni’s kant en klaar gemaakt werden.

negroni, Vier variaties op de Negroni: de cocktail van deze zomer
Foto: Tim Wright

Hoe je hem maakt

Het recept voor de Negroni is super easy en je kan hem makkelijk thuis maken Je hebt geen gekke spullen nodig, alleen de verschillende soorten drank en een mooi glas.

Wat heb je nodig hebt:
– 30 ml vermout (Martini Rosso)
– 30 ml Gin (Tanquery London Dry is een goede optie)
– 30 ml Campari
– Sinaasappelschijfje

Vul een mooi glas met ijs. Doe de drank erbij en roer even goed door. Serveer met een dungesneden sinaasappelschil en meer ijs.

Hoe je hem varieert

Nu is de Negroni super makkelijk zelf te maken én heerlijk om zo te drinken, maar er zijn ook een aantal leuke variaties op te maken. Omdat wij vinden dat de Negroni hét nieuwe zomerdrankje moet worden, vind je hier een paar top variaties.

Boulevardier

De Boulevardier is een eerlijke frisse variatie op de klassieke negroni. De gin vervang je namelijk voor de zachte smaak van bourbon. Hierdoor wordt je cocktail iets minder scherp.

Wat heb je nodig:
– 30 ml vermout (Martini Rosso)
– 30 ml Campari
– 30 ml Bourbon
– Sinaasappelschil

Doe alle drank in een mixglas met veel ijs. Roer goed door, zorg dat alle drank goed mixt en het lekker koud wordt door het ijs. Schenk uit door een strainer in een martini glas. Serveer met een sinaasappelschil.

Bijou

De Bijou betekent letterlijk ‘juweel’, en dat is dit drankje ook zeker. Het is een sensatie van verschillende dranken bij elkaar wat een bijzonder smaken palet creëert.

Wat heb je nodig:
– 30 ml vermout (Martini Rosso)
– 30 ml gin
– 30 ml Chartreuse Verte (kruidenlikeur)
– Angostura bitters

Mix de drank in een mixglas met veel ijs zodat het goed koelt. Doe een dash Angostura bitters bij en roer nog even goed door. Schenk uit door een strainer in een coupe glas. Enjoy!

Negroni Sbagliato

‘Sbagliato’ betekent in het Italiaans ‘verkeerd’ en dat is precies waar de naam van deze cocktail vandaan komt. Het is namelijk de verkeerde manier van een negroni, in plaats van gin gebruik je prosecco. De scherpe smaak van de negroni gaat niet totaal verloren, maar wordt iets lichter en frisser door de bubbels.

Wat heb je nodig:
– 30 ml Campari
– 30 ml vermout (Martini Rosso)
– 45 ml prosecco

Simpeler kan een recept bijna niet zijn. Je mixt de campari en vermout in een mooi whiskeyglas met ijs. Vul aan met de prosecco and you are ready to go.

El Presidente

Dit is niet per se een gekke variatie op  de bekende negroni, maar wel een heerlijke cocktail op basis van vermout en rum. Het is een van de de bekendste Cubaanse cocktails en je kan variëren in witte of gerijpte rum en de verhoudingen van de dranken. Het is in ieder geval een heerlijke klassieker die zeker tussen dit rijtje hoort. Ons favoriete recept is het volgende:

Wat heb je nodig:
– 20 ml vermout (Martini Bianco)
– 20 ml Grand Marnier
– 45 ml Havana Club 7 jaar Rum
–  Scheutje grenadine

Doe de drank in een shaker en voeg een scheutje grenadine erbij. Vul de shaker met ijs en shake krachtig voor ongeveer 20 seconden. Schenk uit door een strainer in een koel martini glas. Serveer met een sinaasappelschilletje.

negroni, Vier variaties op de Negroni: de cocktail van deze zomer
Foto: Patrick Schopflin