Getest in Barcelona: de Kia ProCeed

[powerkit_alert]Belangrijke kenmerken: Kia ProCeed

– 1.6 liter / 204 PK
– Shooting Brake
– Loeigrote kofferbak: 594 liter
– Beschikbaar als GT en GT-Line
– Vanafprijs: € 31.000
– De versie die wij reden: € 45.000[/powerkit_alert]

Kia ProCeed GT

Yes, we hebben weer een pareltje voor je gevonden. Namelijk de Kia Proceed. We vlogen naar Barcelona om deze wagen te testen, op zowel de openbare weg, als op het circuit.

Kia ProCeed

Sinds we vorig jaar de Kia Stinger GT  een week lang hebben getest, is er bij het merk Kia een positieve nasmaak blijven kleven. Je ziet ze overal rijden, maar verwacht er niet altijd heel veel van. Goed, 7 jaar garantie, die stickers kennen we inmiddels wel. Maar zijn het droomauto’s waar je ’s nachts kwijlend van wakker wordt?

Kia ProCeed, Getest in Barcelona: de Kia ProCeed

Dikke kont

Nou, niet direct. Maar stiekem toch ook weer wel. We kregen namelijk de kans om de Kia ProCeed te testen, de nieuwste telg binnen de Kia familie. Het uiterlijk van de Kia ProCeed is niet meer saai te noemen. Je zal dus echt wel opvallen met deze auto. Dat komt ook door de 18 inch lichtmetalen velgen die onder ons test vehikel aan het shinen waren. De versie die wij testen, de stationwagen, ofwel de ‘Shooting Brake’ kenmerkt zich door de strakke golvende lijn aan de zijkant en de hele gave dikke ‘kont’ aan de achterzijde. De zijkant van een Mercedes CLS en de achterzijde van een Porsche Panamera deed het ons de iedere keer aan denken. En dat zijn nou niet bepaald de meest lullige auto’s om mee vergeleken te worden. Onder die mooie kont schuilt ook nog eens een kofferbak met bagageruimte van maar liefst 594 liter. Hoeveel dat is? Genoeg ruimte om met 4 vrienden een weekje op vakantie te gaan.

Kia ProCeed, Getest in Barcelona: de Kia ProCeed

Het circuit op

We gingen dus met deze Kia ProCeed Shooting Brake het circuit op. Om precies te zijn het Parcmotor Castelloli circuit, een race track net buiten Barcelona met een lengte van 4 kilometer. En echt wel geinig om te rijden, omwille van de vele bochten en hoogteverschillen. Doel was om hier 204 pk sterke Kia ProCeed even aan de tand te voelen, maar vooral ook te letten op het weggedrag. Want hoe ver kun je gaan met een Kia ProCeed? Nou, best ver. Onder begeleiding van wat mensen die echt verstand hebben van racen, die je uitleggen wat het beste punt is om te remmen (op het rechte stuk) en welk moment het ideale punt is om in te sturen en weer vol op het gas te gaan. Zo leer je dus ook echt de grenzen van de auto kennen, en de ProCeed is meer dan sportief te noemen.

Bij bochten die door mij echt te hard en lomp genomen waren, bleef de Proceed netjes aan het asfalt kleven. Wat je dan weer het gevoel van vertrouwen geeft. Het verschil merk je vooral als je in de sportstand tekeer gaat. De ProCeed blijft wat langer in zijn toeren hangen, de besturing wordt strakker en de wegligging wordt wat harder.

Kia ProCeed, Getest in Barcelona: de Kia ProCeed

Knoppenfestijn

Het interieur is volwaardig luxueus. Overzichtelijk, niet al te veel poespas en alleen het broodnodige. Wat echt een verademing is, want stapte je 10 jaar geleden in een auto van Aziatische makelij dan was het een groot knoppenfestijn. Lekker overzichtelijk zouden we zeggen. De stoelen zitten erg comfortabel, dankzij een combinatie van leer en suède. En aan handige opties geen gebrek, want we kunnen ontzettend genieten van stuurverwarming, Lane Assist en Auto Hold (dat je bij stilstand niet continu je voet op de rem hoeft te houden). Het zijn vaak dat soort features dat autorijden zo relaxed maakt. Het stuur is niet helemaal rond maar afgevlakt aan de onderkant, waardoor deze een soort D vorm heeft. Wat het geheel een sportief tintje geeft.

Het navigatie systeem is een touchscreen met bijbehorende infotainment kenmerken, zoals we dat ook bij diverse andere merken zien. Helaas liet de navigatie her en der wat steken vallen, waardoor we soms de verkeerde kant op werden geleid. En dat is best spannend in hartje Barcelona. Maar goed, het kon ook aan onze stuurmanskunsten liggen. Overigens komt er kneitergoed geluid uit het JBL Audiosysteem.

Kia ProCeed interieur-1

The Verdict

Een ruime auto met ook nog eens de juiste looks. En een hele scherpe vanafprijs. Met genoeg bagageruimte voor je vriendenweekenden, of om met je kids en bijbehorende spullen op pad te gaan. Maar je kan ook simpelweg naar de supermarkt gaan om voor 2 weken boodschappen te halen. We zien onszelf dit best wel doen in de Kia Proceed. En 7 jaar of 150.000 km garantie is toch mooi meegenomen.

Kia ProCeed, Getest in Barcelona: de Kia ProCeed

Kia ProCeed, Getest in Barcelona: de Kia ProCeed

Kia ProCeed, Getest in Barcelona: de Kia ProCeed

Kia ProCeed, Getest in Barcelona: de Kia ProCeed

En omdat we niet konden kiezen tussen de oranje en de blauwe Kia ProCeed nog wat extra fijne kiekjes:

Kia ProCeed, Getest in Barcelona: de Kia ProCeed Kia ProCeed, Getest in Barcelona: de Kia ProCeed Kia ProCeed, Getest in Barcelona: de Kia ProCeed Kia ProCeed, Getest in Barcelona: de Kia ProCeed   Kia ProCeed, Getest in Barcelona: de Kia ProCeed