De Canadese Rockies-sneeuwtrip: Edmonton en Jasper National Park

Ongerept, doch gepolijst, maar bovenal uitgestrekt tot op het puntje van haar eigen landschapstong: Canada en de Rockies.

Moeder Natuur heeft het land álles gegeven waar een wintersportland om vraagt, en daar kan iedere liefhebber de vruchten van plukken.

Snow Season in de Canadese Rockies

Maak kennis met the holy grail van de natuur, Jasper National Park, en maak een onverwachte citytrip naar Edmonton. In een kleine 9 uur vlieg je direct met KLM vanuit Amsterdam naar Edmonton en ben je klaar om jezelf helemaal onder te dompelen in het winterse natuurgeweld.

 

Edmonton: van street-art tot Noord-Amerikaanse-uitsloverij op ijs

Bij Canadese steden denk je waarschijnlijk eerst even aan Montreal en Vancouver, maar Edmonton mag er ook zijn. Allereerst omdat ze daar serieus iets hebben neergezet: in 1878 telde Oil Country nog geen 150 inwoners. Het beestje heeft de naam gekregen door de olievondst, vooral in de jaren ‘40, die de stad groot heeft gemaakt. Nu wonen er zo’n 1,1 miljoen mensen, maar het is nog steeds een grote, dunbevolkte stad. Dus: there is space. Iets wat je ook echt meemaakt als je door de stad loopt, maar je ook vooral buitenaardse uitzichten oplevert als je naar de juiste punten marcheert. 

Hoogtepunten voor overdag zijn: het imposante Royal Alberta Museum, voor architectuurliefhebbers en een (ijswak)duik in de geschiedenis, maar ook zijn tegenpool: West Edmonton Mall. Dat juist schittert door moderne attractie zoals een bingohal, attractiepark, subtropisch zwemparadijs, bioscoop, midgetgolfbaan, kartbaan, ijshockeybaan, casino en een schietbaan. Daar is ruimte voor nodig, en die heb je ook. Het shoppingwalhalla is met 540.000m² de grootste van Noord-Amerika, inclusief de VS, dus.

, De Canadese Rockies-sneeuwtrip: <strong>Edmonton en Jasper National Park</strong>

Als de avond valt, is het tijd voor skyline madness. Langs de North Saskatchewan rivier, die dwars door de stad loopt, zijn veel plekken om de skyline van Edmonton te checken. Met als topper: Forest Heights Park bij zonsondergang. Hier heb je een adembenemend uitzicht op de wolkenkrabbers van Edmonton en als je geluk hebt de mooiste zonsondergang van de stad. Rondom de rivier vind je het grootste stedelijke park van Noord-Amerika: North Saskatchewan River Valley. Een park dat 22 keer groter is dan Central Park in New York. Daarna kun je de stad in waar veel lokale, maar ook hippe restaurants op je wachten. Tips van ons:

RGE RD

Hier komen álle smaken van het land samen: van kust tot kust. De gerechten zijn onderdeel van de velden, bossen, bergen en oceanen die Canada Canada maken. Alle ingrediënten komen van boerderijen en kleinschalige producenten, en het menu wordt bepaald door het seizoen.

BAIJIU

Eén van de hippere spots van Edmonton met Stüssyposters aan de muur, op de Aziatische keuken geinspireerde gerechten en ontelbaar veel cocktails. Ideaal om je night out te starten. Mooi meegenomen: buiten strand je op het Neon Sign Museum, een buitenmuseum met heerlijke retro neon signs.

IJshockeywalhalla

Als je Canada bent geweest, maar niet bij een ijshockeywedstrijd, is er iets misgegaan. In Edmonton vind je The Oilers – what’s in the name – en in het Rogers Place-stadion kom je alles tegen dat met Noord-Amerikaanseuitsloverij te maken heeft.  Met een biertje in de hand loop je het stadion en je wordt opgewarmd door cheerleaders op het ijs met opzwepende muziek. Zelfs de scheidsrechters, hier toch vaak de gebeten hond, wordt een regelrecht feestje gemaakt.

Wanneer de sponsor van de wedstrijd (een pizzaketen) omroept dat het tijd is voor een Grand Give-Away, juicht het stadion al. Iedereen weet dat er iets diks gaat komen. En ja, hoor: er vallen honderden parachutes naar beneden met een punt pizza in een doosje. Het is tekenend voor de avond en goed voor ons, want dat konden we wel gebruiken tussen het bier door. Mooi meegenomen: ons hotel, het JW Mariot Edmonton Ice District, zat met de lobby vast aan het stadion, dus het was strompelend naar huis.

Als we de volgende dag redelijk krokant opstaan, zien we dat Edmonton ook veel te bieden heeft als streetart-stad. Creatievelingen laten graag hun gedachten de vrije loop op murals. Daardoor krijgt de stad, ondanks de kou, wat kleur op de wangen. Daar knapt een mens van op, en het was voor ons een mooi contrast met wat ons te wachten staat: een onderdompeling in de natuur van Alberta, en bovenal: Jasper National Park.

, De Canadese Rockies-sneeuwtrip: <strong>Edmonton en Jasper National Park</strong>

Tussenstops naar Jasper National Park

Het is zo’n vier uur rijden vanuit Edmonton naar het park, maar, onder de noemer ‘als je doet, doe je het goed’, wij adviseren: de Icefields Parkway. Ook al is het iets langer, het is meer dan de moeite waard. De mooiste weg van Canada beweegt langs gletsjers, torenhoge bergen, prachtige valleien en adembenemende natuurfenomenen. Onderweg kom je Jasper Lake tegen. De ideale eerste stop in de Canadese Rocky Mountains, maar onderweg kom je ook het freeridewalhalla in Marmot Basin tegen.

Marmot Basin, gelegen te midden van imposante bergen, nodigt wintersportliefhebbers uit om hun vaardigheden te testen op met sneeuw bedekte hellingen. Of wintersporten in Canada anders is dan in de Alpen? Het antwoord is JA! De sneeuw voelt hier anders aan. Droger, poederiger, en met de heerlijk liefkozende naam champagne-powder. Een sneeuwbal maken gaat misschien wat moeilijker met deze niet plakkende sneeuw, maar een afdaling maken gaat des te beter. Ondanks dat het aanzienlijk rustiger is dan op de gemiddelde Europese piste, mag je overal off piste. Iets wat je in Europa ook niet snel tegenkomt. Plus: het uitzicht over de Canadese Rocky Mountains is zó adembenemend, dat dit al een argument zou moeten zijn om hier te gaan wintersporten. Zijn er dan ook nadelen? Paar puntjes. De skiliften zijn wat dan in Europa en de prijzen zijn ook niet mis. En het grootste minpunt? We misten toch écht een goede après-ski…

Jasper National Park

Jasper National Park ligt in Alberta, het hart van de Rocky Mountains. Op weg naar het park onderstreept Alberta al je (positieve) natuurvooroordelen. Magisch mooie bossen, uitgestrekte meren en overal om je heen sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw. Het is, cliché, maar waar, sprookjesachtig. Eenmaal daar wordt het nog beter. Het park heeft het met haar schoonheid tot de tranen van onze ogen geschopt.

Met een beetje geluk en wijsheid van een goede gids worden al je winterdromen waarheid. Wij gingen met Mike Gere op pad van Jasper Photo Tours. Deze jolige kerel kun je er goed bij hebben. Hij geeft je naast informatie over de natuur, cultuur en historie, ook nog eens de beste spots om foto’s te maken. En is het noorderlicht dik onderstreept op je bucketlist? Dan is dit de guy die je nodig hebt. Hij zorgt ervoor dat je op het juiste moment op de juiste plek bent. Omdat Jasper National Park één van de grootste Dark Sky Parks in de wereld is, is er vrij weinig tot geen lucht- en lichtvervuiling. Vrij spel, dus. Wij waren er op het moment suprême en hebben het mythische schouwspel mogen bewonderen. Alles wat wordt verteld over de schoonheid klopt. Het is bi-zar.

Daarnaast zijn er nog een aantal hoogtepunten die je écht niet wil missen:

Maligne Canyon

Stel je voor: bevroren watervallen die de omgeving in een ijzige greep houden. Dat is het decor waar je doorheen gaat banjeren tijdens de Maligne Canyon Icewalk Tour, georganiseerd door de coole crew van Jasper Hikes & Tours. Samen met een doorgewinterde gids trotseer je een ijslaag van tientallen centimeters, wandel je tussen bevroren watervallen door en wie weet spot je zelfs waaghalzen die deze ijzige sculpturen beklimmen.

Canadees Wildlife

Jasper National Park is bij uitstek de plek voor het bewonderen van wildlife. Deze plek wordt als thuis gezien door: beren, wolven, elanden, kariboes, wapiti’s, berggeiten en schapen. Maar ook tal van vogels zijn er te spotten. De beste tijd om wildlife te spotten is in de lente en herfst, maar ook in de winter loop je zo tegen het wildlife aan.

Helikoptervlucht over de Rocky Mountains

Oké, dreams do come true – én dit was toch wel echt een van de hoogtepunten van de reis: een helikoptervlucht langs en over de parels van de Rockies. De vlucht is niet ín het nationale park, want dat is verboden, maar daardoor is er juist veel meer mogelijk. Boven de bergen en bevroren meren ontvouwt zich een panorama dat je in alle opzichten omarmt. Eén van de piloten vliegt je naar de top van een berg en daar staat de wintertijd even stil.  Je struint wat rond, laat de Rockies prijken voor je neus en dat terwijl jij net uit een helikopter bent gestapt. Kippevel. Zo’n vier keer.  Check Jasper Heli Tours voor meer info.

Dus, ben jij ready? Dan is het nu tijd om dit winteravontuur tóch écht een keer aan te gaan. De fotoserie hieronder laat je nog meer verlangen. Op zoek naar nog meer inspiratie? Dat vind je op Explore Edmonton, op edmonton-jasper.nl en op de site van Jasper National Park.

LEES OOK
8 fijne feitjes over Colombia
Pablo Escobar. Drugs. Criminaliteit. Ja, dat zijn waarschijnlijk de eerste drie dingen die momenteel in jouw hoofd opborrelen als je aan Colombia denkt. En, toegegeven, bij ons…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…