Bonsai | Manify Interests #62

CREDITS: Hugo Heimendinger | Pexels
Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: Bonsai

Vorige keer: Kickboksen

Bonsai

In Japanse tuinen zie je prachtige miniatuur bomen waar soms al meer dan 1000 jaar voor wordt gezorgd. Deze Bonsai bomen worden tijdens hun groei zodanig gemanipuleerd dat het een miniatuurboom blijft, maar wel de uiterlijke kenmerken van een volwassen boom heeft. Een Bonsai wordt vaak vanaf de scheut, zaaiing of stek gekweekt, maar je kunt tegenwoordig ook bomen kopen die al deels gevormd zijn.

Bonsai is een oude en zeer verfijnde Aziatische kunstvorm. Het betekent echter niet dat deze hobby je met de paplepel ingegoten hoeft te worden. Ook zonder groene vingers kun je deze bijzondere hobby uitproberen. Je zult je nieuwe aanwinst goed in de gaten moeten houden en  verzorgen. De hobby bestaat uit drie onderdelen: kweken, stileren en verzorging.

Het kweken van een Bonsai

De eerste stap is het regelen van een boom. Je kunt deze aanschaffen als een pre-bonsai, dit is een boom die nog moet worden gesnoeid en gevormd. Of je kunt een boom kweken met behulp van verschillende kweektechnieken.

Het is erg belangrijk dat je kiest voor een boom die past in de door jou gekozen omgeving. Ga je de boom binnen houden? Of zet je hem juist buiten op het terras? Voor binnenshuis wil je gaan voor een (sub)tropische boom, deze zijn beter bestand tegen te temperaturen. Ga je de boom echter buiten houden, dan kun je het beste kiezen voor een inheemse soort. Iedere boom heeft zo zijn eigen wensen en eisen. Denk hier goed over na bij de keuze voor een soort.

Wanneer je hebt gekozen voor een soort, kun je gaan kijken naar hoe je aan de boom gaat komen. Zoals al eerder uitgelegd kun je hem zelf kweken. Hierbij moet je echter drie tot vijf jaar wachten voordat je echt aan de slag kunt. Daarom kun je het beste kiezen voor een starterset. Zo heb je een boom en alle nodige materialen tot je beschikking.

Bonsai Manify Interests
Foto: Bérénice Blanc

Het vormen van de boom

Nu je een boom hebt, is het tijd de boom te gaan vormen en stileren. Dit is het creatieve deel van de Bonsai hobby. Daarentegen is dit ook het lastigste deel. Hierbij is ervaring erg van belang, maar een aantal basis skills kun je snel leren.

Snoeien is van groot belang bij het vormen van een Bonsai. Bij het snoeien ben je op zoek naar een afspiegeling van een volwassen boom. Hiervoor heb je in ieder geval een concaaftang nodig, deze gebruik je voor het snoeien van dikkere takken. De tang laat een holle wond achter, die mooier en sneller geneest. Bij het snoeien van een Bonsai zijn er een aantal richtlijnen waar je je aan kunt houden als amateur:

  • Snoei wanneer er twee takken op gelijke hoogte ontspringen
  • Snoei wanneer takken onnatuurlijke kronkels vertonen
  • Haal takken weg die onregelmatig dik zijn aan de uiteinden

Naast het snoeien is ook het vormen, ofwel bedraden van de boom een belangrijk onderdeel van het vormen. Door een ijzerdraad rond de takken te wikkelen, kun je de takken vormen in de richting die jij wilt. Dit kun je het hele jaar door doen, maar haal de draad op tijd er af, om ingroeien te voorkomen. In het groeiseizoen kan dit al na een aantal maanden gebeuren.

Het verzorgen van een Bonsai

Zorgen voor een Bonsai is – in tegendeel tot wat velen denken – niet super ingewikkeld. Let goed op het soort boom waar je voor hebt gekozen. Daarbij zul je af en toe plantenvoeding moeten geven.

Hoe vaak je je boom moet bewateren hangt af van een aantal factoren. Zo is de soort, de grootte en de plaats belangrijk. Het klimaat heeft grote invloed op de waterconsumptie van de boom. Beoordeel zelf wanneer je boom een slok water lust. Dagelijks is niet nodig, maar laat je Bonsai ook zeker niet uitdrogen.

Bonsai worden per definitie in kleine potjes geplant, daardoor is er weinig ruimte voor aarde. Dit maakt het bemesten van je boompje erg belangrijk. Voor verschillende soorten bomen zijn er verschillende meststoffen. Volg gerust de instructies op deze meststoffen.

Waar je boom zich het lekkerst voelt hangt af van de soort. Bonsai die binnen staan hebben een redelijk hoge temperatuur en veel licht nodig. Bomen voor buiten moeten ook in de winter buiten blijven. Je moet ze in de winter wel beschermen tegen vorst. Het opkweken van een Bonsai is voor veel mensen een uitdaging, maar wel een bijzondere hobby. Hiervan wordt je echt zen!

Bonsai Manify Interests
Foto: Alex Holyoake