Dit is waarom een man in de herfst bockbier drinkt

CREDITS: Helena Lopes

De bladeren beginnen van de bomen te vallen, de koude temperaturen komen weer om de hoek kijken en de regenbuien laten zich steeds meer zien: het is herfst en we kunnen er niet meer omheen. En wat hoort er naast een warme trui, verse stammpot, roodbruine bladeren en kastanjes nog meer bij de herfst? Juist, een goed glas bockbier!

Dit is waarom we bockbier in de herfst drinken

We hebben ondertussen ons zomers witbiertje omgeruild voor een glas bockbier. En ook in de bierpakketten komt dit biertje weer vaker voor. Waarom dit biertje perfect is om in een donkere kroeg, een verwarmd terras of voor de open haard te drinken, legt Mellowed – ons radicale broertje – het je hier haarfijn uit!

bockbier
Foto: Robin Lyon

Wat is bockbier

Wanneer de dagen korter worden en de bladeren van de bomen vallen, drinken we in Nederland graag een goed glas bockbier. Dit herfstbiertje is een seizoensbier dat wordt gebrouwen met de nieuwe graanoost die in augustus van het land wordt gehaald. Dit graan wordt vervolgens verwerkt tot mout en hier wordt onder andere kakelvers bockbier van gebrouwen.

De eerste bockbiertjes verschijnen rond eind september, begin oktober op de menukaart. Omdat dit bier een echt seizoensbier uit het najaar is, zul je hem in de zomer bij veel cafe’s en restaurants dan ook niet op de drankkaart zien staan. Daarnaast worden sterkere en donkere bieren tijdens de donkere koude dagen meer gedronken dan op dagen dat we wegdrijven in ons eigen zweet. Makes sense.

De smaak

Bockbier is in de basis een vrij zoet, verwarmend bier met een karaktervolle bitterheid en een alcoholpercentage tussen de 5,5 en 8,5%. Dit percentage lag van oorsprong rond de 6,5% maar is de afgelopen jaren wat opgerekt. Qua smaak is bockbier soms wat fruitig, maar vaker bevat deze herfstpils karamelachtige tonen. Ook chocolade- en nootachtige tonen kom je regelmatig tegen. Daarnaast zijn robijnrode tot kastanjebruine kleuren niet alleen kenmerkend voor de herfst, maar ook voor een goed glas bockbier. Het perfecte herfstbier dus.

Wij weten wel wat ons favoriete biertje van dit najaar wordt, jij ook?

bockbier
Foto: Brendan Church
LEES OOK
De ADE-survivalgids
De ADE-survivalgids
Amsterdam is deze week één grote dansvloer. Overdag meetings, ’s avonds borrels, ’s nachts clubs. En ergens daartussen probeer je te slapen, eten en functioneren. Knap als…
Koken van A tot Z met Google Gemini
Koken van A tot Z met Google Gemini
Een knapperige biet, knisperende aardappelen en coquilles die in de pan zingen alsof ze weten dat ze zo de hoofdrol krijgen. Koken wordt ineens een samenspel van…
Een Spartaanse keuze uit Ingolstadt
Een Spartaanse keuze uit Ingolstadt
Sinds we terug zijn uit Fins Lapland, waar we mee hebben gedaan aan een driftcursus op ijs, zijn we dol op Quattro rijden… De RS3 Sportback schept…
De heruitvinding van mannelijk welzijn
De heruitvinding van mannelijk welzijn
Er was een tijd dat rust synoniem stond aan luiheid. Dat stilzitten iets was voor mensen zonder ambitie. Die tijd is voorbij. Een man weet dat échte…