Luxe volksverhuizing: superrijken varen massaal van Saint-Tropez naar Turkije of Kroatie

CREDITS: Bigstock

Superrijken varen steeds vaker naar de Turkse, Griekse en Kroatische jachthavens. De ultieme jacht hotspots in Spanje en Frankrijk lijken steeds minder populair te worden. Hoe zit dat? Hoogstwaarschijnlijk komt dit door de quarantaine-maatregelen per land die afgelopen jaar zijn voorgeschoteld. Eigenaren van jachten hebben hierdoor koers gezet naar alternatieven plekken in Europa.

Turkse en Kroatische jachthavens populairder dan ooit

Uit een onderzoek van Bloomberg blijkt dat er een schommeling is van de koersen van veel grote jachten. Veel jachten beginnen toch te kiezen voor de kust van Turkije waar vroeger menig man liever naar Spanje of Frankrijk vertrok. Vaak was Turkije niet eens een optie. Daar denkt men nu dus heel anders over. In augustus is zelfs het 136 meter lange superjacht Flying Fox van Jeff Bezos gespot in de badplaats Bodrum, Turkije.

Abramovich in Kroatië

Het op vier na grootste jacht van de wereld ligt nu in Kroatië. Dit brute jacht staat op de naam van Roman Abramovich. Daarnaast heeft de rijkste man van Nieuw-Zeeland, Graeme Hart, The 381-Foot Ulysses ook laten stallen in een jachthaven in Kroatië. Dit zijn dus niet de minste schepen die hier te vinden zijn!

Spanje en Frankrijk ervaren een afname aan jachten

Volgens de bevindingen van Bloomberg zijn er dit jaar 26 minder jachten in Spanje gespot in vergelijking met vorig jaar. En ook in Frankrijk zijn er dit jaar zestien minder te vinden. Elk jaar wordt het Cannes Yachting Festival in Frankrijk georganiseerd, met uitzondering van dit jaar.

Dit is één van de redenen waarom er minder jachten naar Frankrijk zijn gaan varen. Normaal gesproken is het een bootshow om van te dromen, waar iedereen flaneert. Het is genieten op het hoogste niveau, maar nu dachten de superrijken: ”Laten we het eens ergens anders proberen.”

Een record aantal jachten varen naar Kroatië en Turkije

De liefhebbers blijven natuurlijk niet thuiszitten. Alhoewel dat waarschijnlijk ook geen probleem is, thuiszitten in een mansion of villa waar menig man van droomt. Toch willen de superrijken ook op vakantie en dat doen ze met een superjacht. Maar welke richting varen de jachten dán op?

Het aantal schepen in Kroatië, Turkije en Griekenland is nu het hoogst in vergelijking met de afgelopen drie jaar. Er zijn 25 meer jachten naar Kroatië gegaan dan in 2019, in Turkije zijn er twaalf bijgekomen en in Griekenland tien.

Mocht je dus superjachten willen spotten in de komende jaren, dan hoeft Saint-Tropez niet bovenaan je lijstje te staan.

varen, Luxe volksverhuizing: superrijken varen massaal van Saint-Tropez naar Turkije of Kroatie
Foto: Arno Senoner
LEES OOK
De ‘Socktails’ van Burlington en Lavish
Het afgelopen jaar hebben we heel wat eigenaardige samenwerkingen voorbij zien komen. Maar een sokkenmerk als Burlington dat samenwerkt met een pre-mix cocktailmerk als Lavish? Ja, wij…
Fotoserie: BMW R 18 The Crown
Custom motoren. Wiens hart gaat er niet sneller van kloppen? Maar na het zien van dit kroonjuweel, genaamd The Crown, is het kloppen voorbij, en gaat het…
Hoe de surfcultuur een modegolf werd
Surfcultuur is een van de enige culturen die tegenwoordig wordt uitgekotst door de eigen doelgroep, terwijl hij door alle anderen juist omarmd wordt. De evolutie van surfcultuur…