Foodpairing: dit zijn de beste biertjes tijdens het barbecueen

CREDITS: Alexander Kovacs

Aah, wat kunnen we blij worden van barbecueën. Als het boven de 12 °C is in Nederland en de zon schijnt, dan vlammen we de bbq aan. Minstens net zo belangrijk als de barbecue en het vlees zelf, is het drinken wat erbij hoort. En negen van de tien keer vieren wij vlees op kolen met een ijskoude rakker.

Een man met een liefde voor goed eten zet geen kratje met 24 pilsjes klaar. Nee, als je het goed wil doen dan hoort bij elk apart stuk vlees een ander biertje. Of het nu gaat rund, kip of zelfs vegetarisch eten: foodpairing is key. De verschillende soorten bier hebben op eigen wijze een magische relatie met vlees. We leggen je haarfijn even de beste opties voor:

De lekkerste biertjes voor bij een barbecue

Fris en fruitig beginnen

Je kan bij binnenkomst meteen speciaalbier bij iemand in zijn gezicht gooien, maar dan is de bbq ook om 16:00 uur klaar. Een stevige jongen van 10% zal jouw vrienden gelijk tackelen voordat het eten geserveerd is. Je bent geen zeventien meer, dus voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het handig om te beginnen met gewoon pils, altijd goed. De perfecte temperatuur is tussen de drie en vijf graden. Wil je het iets specialer maken? Dan kan je voor witbier gaan als binnenkomer. Denk aan: La Trappe Witte Trappist of een Grimbergen Blanche. Een witbiertje is de perfecte match met een vegetarisch gerecht.

Een visje moet kunnen zwemmen

Blonde biertjes passen perfect bij een lichte maaltijd zoals een vers gegrilde vis. Denk hierbij aan blond bier zoals een La Chouffe of La Trappe Blond, dit zal de smaak versterken en zorgt zelf ook al voor een ware smaak explosie. La Trappe Blond is ook nog eens verkozen tot lekkerste blond bier in Nederland onder de categorie licht blond.

barbecue, Foodpairing: dit zijn de beste biertjes tijdens het barbecueen
Foto: Manify | Dalessi Photography

Een stuk vlees met pit

Uiteindelijk draait het voor de meeste liefhebbers van een barbecue toch echt om een lekker stuk vlees. Vleesgerechten hebben natuurlijk ook een biertje dat perfect bij hen past. Een dubbel past eigenlijk altijd bij een vleesgerecht, maar het liefst niet te gekruid. Donker bier is op zijn manier weer lekker bij rundvlees of wild vanwege het hoge bitter gehalte. Daarnaast is donker bier goed te combineren met vleesgerechten die wel gekruid zijn. De donkere biertjes Zwarte Bliksem en 150 Watt van stadsbrouwerij Eindhoven zijn ideaal voor bij een bbq. 150 Watt is zelfs in Nederland verkozen tot het lekkerste donker bier in 2020.

Bij gerechten die echt spicy of gekruid zijn is een IPA de juiste match. Een frisse IPA zorgt ervoor dat het fijn en smaakvol is, denk hierbij aan Oedipus Pais Tropical of Lowlander IPA.

Bier 2
Foto: Paul Hermann

Fruitige afsluiter

Heb je nog extra ruimte voor een biertje bij het dessert, kies dan voor een licht biertje zoals fruitbier. Bij elk dessert past natuurlijk weer een uniek fruitbiertje. Staat er op het menu iets van chocolade, kies dan voor een kersenbier. Kan je ook een keer jouw gevoelige kant laten zien aan de dames.

Bier- 3
Foto: Fábio Alves
LEES OOK
Campari Spritz: La Dolce Vita in een glas
Sommige drankjes dragen een onzichtbaar label. Wanneer er drie weissbier, twee blondjes en een dubbel worden besteld sta je eigenlijk al schaakmat. Eigenlijk had jij gewoon zin…
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…