Elemental House: perfect off the grid wonen

CREDITS: Jack Lovel | Ben Callery Architects

In Australië wonen heel wat mensen ver van de bewoonde wereld. Voor sommigen is off the grid wonen echt een hel, maar wanneer je dat kunt doen in dit Elemental House van Ben Callery is toch menig mens om. Dit huis ligt een uur van Melbourne vandaan, op een plek genaamd High Camp.

In dit off-grid huis is perfect voor de outdoor liefhebber!

High Camp Elemental House heeft een voetafdruk van tien bij tien meter. Het huis beschikt over een slaapkamer, badkamer, keuken en een woonkamer. Hoewel het een aantal afwijkingen van het moderne leven vertoont, levert het huis zeker niet in op comfort.

Overgelaten aan de elementen

Om op deze plek te wonen volstaat een rieten hutje zeker niet. Het Elemental House is zelf in staat om zijn eigen stroom te produceren en op te slaan, ook verzamelt het eigen regenwater. Daarnaast kan het huis het afvalwater ter plekke behandelen.

Het ontwerp werkt juist samen met de elementen om comfort te creëren. De warme winterzon wordt opgevangen terwijl de schroeiende zomerzon wordt geweerd. In de zomer worden juist de koele briesjes naar binnen geleid en in de winter worden deze buiten gehouden.

Gelegen op een heuvel met een prachtig panoramische uitzicht wordt dit huis blootgesteld aan wat moeder natuur voor haar in petto heeft. Zo is Elemental House bestand tegen cycloonwinden, bosbranden en de meedogenloze zomerzon.

Ontworpen met de natuur

In plaats van het uit de weg gaan van de elementen doet dit huis dat juist wel en omarmt deze. De vorm is een uitdrukking van de beschutting waar de Australische bevolking zo naar hunkert. Het brede dak is te vergelijken met een grote boomtak waaronder je beschutting zoekt. Door het huis zo hoekig te maken, accentueert het de golvende vormen van het landschap rondom. En in het interieur zijn juist donkere kleuren gebruikt om het gevoel van beschutting te geven. In dit huis wil je wonen, ook al ben je meer een stadsmens. Die is maar een uurtje van je verwijdert.