Zo hoort het: een Renaissance man zijn

CREDITS: Mali Maender

Om maar meteen duidelijk te maken wat we met een Renaissance man bedoelen: Leonardo da Vinci. Deze beste man was een schilder, schrijver, wetenschapper, uitvinder, ingenieur, wiskundige, musicus, anatoom en nog veel meer. Leonardo was de man die alles kon en was hij misschien dan wel perfect? De beste man schilderde namelijk de Mona Lisa en was er al vroeg bij met het testen van een vliegmobiel.

Het idee van een Renaissance man komt voort uit de tijd van Leonardo. Vooral toen de interesse in klassiek denken opbloeide in Italië en zich vervolgens verspreidde over Europa. Even kort gezegd denkt een Renaissance man zo: je kunt het allemaal. En om het nog concreter te maken: je zou alles moeten kunnen. Of op zijn minst het een keer geprobeerd hebben. Het is de bedoeling dat een man alle kennis van de wereld omarmt en je vaardigheden zoveel mogelijk gaat ontwikkelen.

De Renaissance man

Tegenwoordig word je al snel een richting ingeduwd, waardoor bijvoorbeeld het pakket schoolvakken snel gaat versmallen. De moderne wereld stelt tegenwoordig de eis dat je gespecialiseerd bent en zo kun je maar een beperkt deel van de arbeidsmarkt betreden. Aan de ene kant heeft dit zijn voordelen, bijvoorbeeld dat je op het werk verschillende lijnen uit kan zetten. Aan de andere kant, hopen we ergens een meester in te worden en vergeten we de kracht van een alleskunner.

renaissance man, Zo hoort het: een Renaissance man zijn
Foto: BIQTO

De alleskunner komt terug

En toch zien we dat de alleskunner weer beetje bij beetje terug aan het komen is. Veel mannen hebben nog steeds het gevoel dat ze moeten presteren op het werk, dat ze hun identiteit moeten laten zien aan de rest van de wereld en zich altijd weer moeten bewijzen. Terwijl een man tegenwoordig gevoeliger moet zijn dan ooit tevoren.

Een man moet een gevoelige partner zijn en een vader dient betrokken te zijn bij de opvoeding van zijn kinderen. Daarnaast zijn we ook nog eens vaak bij onze vrienden en zijn we ook een luisterend oor voor hen. We zijn dus eigenlijk een mix van onze eigenlijke mannelijke ‘holbewoner identiteit’ en de nieuwe emotioneel betrokken man.

Tijd om er zelf een te worden

We vinden dat het tijd is om een voorbeeld te nemen aan Leonardo da Vinci. Misschien is het een beetje hooggegrepen, maar toch het proberen waard. Hoe je start een Renaissance man te worden? Door je horizon te verbreden, jezelf te blijven ontwikkelen en jezelf open te stellen aan je eigen creativiteit. Dit doe je door boeken te lezen, colleges bij te wonen of te luisteren naar zinvolle ‘podcasts’ in plaats van naar de gewone radio.

renaissance man, Zo hoort het: een Renaissance man zijn
Foto: Maria Archilla

Nooit klaar met leren

Een Renaissance man is simpelweg gewoon nooit, maar dan ook nooit, klaar met leren. Het maakt niet uit of je gitaar leert spelen, Thais leert koken of hout gaat bewerken. Leren is leren. Een man zijn nieuwsgierigheid naar nieuwe kennis stopt niet. Zelfontplooiing is een nooit eindigend proces. De enige vereiste die eraan vastzit is dat je het in ieder geval geprobeerd hebt. Wie niet waagt, wie niet wint.

Wie een aantal momenten per dag over heeft voor een beetje zelfontplooiing in plaats van scrollen door Instagram, is gewoon goed bezig. Het zal je zelfvertrouwen een boost geven en je algemene kennis onder de norm ‘vergevorderd’ plaatsen.

De Renaissance man komt dus al van een tijdje terug, maar we zien hem nu steeds vaker terugkomen. We selecteerden een aantal bekende voorbeelden.

Voorbeelden Renaissance mannen

We hebben eerst een selectie van (overleden) mannen die meerdere talenten hadden en zich constant bleven ontwikkelen.

  • Isaac Newton (1643-1727) was bijvoorbeeld een wiskundige, natuurkundige, astronoom en natuurfilosoof;
  • Ibn Rushd (1126-1198) was een arts, een advocaat, een astronoom, een filosoof, een astronoom, een theoloog en een wiskundige;
  • Benjamin Franklin (1706-1790) had veel interesses: natuurwetenschappen, literatuur en politiek. Verder was hij een uitvinder, burgeractivist, diplomaat, schrijver en politiek theoreticus.

Daarnaast hebben we ook nog een selectie gemaakt van Renaissance mannen die bekend zijn vanuit het heden en die je gegarandeerd kent.

  • Tom Ford is een Amerikaans modeontwerper, filmregisseur, producent en scenarioschrijver;
  • Barack Obama toonde zich als president van de Verenigde Staten als een intellectueel en meegaand persoon. Hij wist veel over sport, liet zich zien als een goede vader en streefde zijn eigen idealen na;
  • Donald Glover is schrijver, acteur, muzikant, komiek, producer, regisseur, activist en vader. In 2017  werd hij ook nog eens verkozen tot best geklede man ter wereld.
renaissance man, Zo hoort het: een Renaissance man zijn
Foto: Janeb13
LEES OOK
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…