Zo deal je met onregelmatige baardgroei

De baard is al jaren het meest mannelijke accessoires dat een man kan dragen. Tenminste voor sommigen, want niet iedere man heeft het geluk van een volle bos gezichtsmanen. Terwijl de ene man #blessed is en lijkt op een viking, lijkt de baard van een aantal mannen op een kerstboom in juni. No offense.

Kijk, voor onregelmatige baardgroei hoef je jezelf niet te schamen. Het zit nou eenmaal in de genen, en het maakt je zéker geen mindere man. Toch zijn er mensen zonder voltallige baard die stiekem jaloers zijn op die ene gast met een Beckham-like baard. Nou tegen deze mannen willen we zeggen: vrees niet, gladgewangde vrienden, er zijn oplossingen…

Onregelmatige baardgroei: dit kun je er tegen doen

Let it grow, let it grooooooooooooow

I know what you think. In het begin zal het inderdaad lijken alsof iemand vierkante stukken ducttape van je gezicht heeft getrokken. Maar als je baard eindelijk de lengte heeft van een ruige zeevisser, zal dit de delen waar geen baardgroei plaatsvindt bedekken. Het is eigenlijk de baard-equivalent van de comb-over. Werkt dit niet? Dan is het tijd om creatief te worden.

Pro tip: Je kan jouw baardgroei stimuleren. Door nieuwe baardharen te activeren, de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen en de conditie van je huid te verbeteren wordt jouw baard voller. Een baardserum is daar je beste vriend voor: Neofollics Beard Growth Serum.

baardolie
Foto: Bigstock

Scherpe lijnen

Je bakkebaard en nekhaar groeien misschien als de Tuin van Eden, maar als je deze hun gang laat gaan worden die kale plekken alleen maar duidelijker. Een betere methode is om deze lekker kort en in scherpe lijnen te scheren. Deze look creëert de impressie van een hoekigere botstructuur van je gezicht.

Trimmen

Met sommige plekken waar weinig baardgroei is kun je wegkomen, maar als die plekken midden op je wang zitten moet je in actie komen. Met trimmen kun je het contrast tussen de plekken en daadwerkelijke baardgroei verminderen. Het zal wat oefening baren, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, trim je de baardgroei die je wél hebt op dezelfde lengte van de wat minder bedeelde plekken.

De lengte die je wil hebben is de zogenaamde 5 o’clock shadow. Dit is de lengte van je baard die je om 17:00 uur hebt als je jezelf die ochtend nog geschoren hebt. Kort genoeg zodat de plekken niet opvallen, maar lang genoeg waardoor mensen weten dat je niet op een ijsco staat te wachten in Toverland.

Onregelmatige baardgroei
Foto: Bigstock

Verzorging

Door je gezicht vol te smeren met moisturizers krijg je echt niet ineens een Amazone van gezichtshaar op die kale plekken. Maar als er iets is wat kale plekken op je gezicht nog erger maakt, dan is het een slechte verzorging. Behandel de haren die je hebt helemaal tot de haarzakjes met een alcoholvrije baard- olie en balsem. Zo verwijder je dode huidcellen en helpt het je baardhaar te groeien. Zowel in de lengte als in de breedte, en het zorgt voor een vollere uitstraling.

Shading

It’s time to face the facts, sommige kale plekken zijn gewoon niet te fixen. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet te verdoezelen zijn. Als je zo vastberaden bent en indruk wil maken, dan pak je een wenkbrauwpotlood en toucheer je lichtjes kale plekken. Neem wel een kleur die bij de kleur van je gezichtshaar past, je wilt niet op een mimespeler lijken.

Styling

Als écht niks werkt, kun je er altijd voor kiezen om je onregelmatige baardgroei te omarmen als een verloren zoon. Kies een baardstijl die om je kale plekken heen werkt, en die zijn er genoeg. Neem Robert Downey Junior. Hij rockt de three-piece combo, snor, ‘chinstrap’ en ‘soul patch’ als geen ander. Heb je haast geen baardgroei op je wang, maar kun je jouw baard wel met je snor verbinden? Probeer de ‘Hollywoodian’, waarbij je het haar op je wang zo laag mogelijk afscheert.

Laatste tip: eet en drink verstandig. Water gaat je helpen, net zoals voeding waar veel vitamine B, C, zink, ijzer en omega-3 in zit. Dit vind je vooral in eieren, avocado’s, noten, bloemkool, bananen, zoete aardappel en melk.

Onregelmatige baardgroei
Foto: Bigstock