Winterdip? Zo ga je hem te lijf

CREDITS: Noah Silliman

De kortste dag van het jaar staat voor de deur. Het is pas laat licht en voor je het weet is het alweer donker. Heb je ook het idee dat je minder energiek bent? Voel je je een bodemloze put en kun je blijven eten? Of ben je pas wakker als je eigenlijk alweer naar bed moet? Grote kans dat ook jij last hebt van de winterdip. Jaarlijks zijn er honderdduizenden Nederlanders die net als jij niet vooruit te branden zijn in de wintermaanden. Gelukkig kun je ervoor zorgen dat je de donkere maanden toch het zonnetje in huis bent. Hoe? Dat leggen we haarfijn uit.

Zet de winterdip maar in de koelkast

Door het gebrek aan licht in de winter raakt jouw biologische klok de weg kwijt. Naast dat de dagen korter zijn, neemt de lichtsterkte van de zon af. Hierdoor maakt je lichaam meer melatonine aan. Het stofje is heerlijk om mee in slaap te komen, maar wil je een frisse start van de dag dan is melatonine een blok aan je been. Doordat het donker is wanneer je wakker wordt gaat je lichaam langer door met het produceren van het spul. Gevolgd? Je voelt je duf en futloos.

Kenmerken van een winterdip

De zogenaamde winterblues sluipt langzaam naar binnen. Je weet zeker dat je hem te pakken hebt wanneer je prikkelbaar bent, minder zin hebt om te sporten, geen zin hebt om dingen te ondernemen en opstaan voelt als een workout. Kun je deze punten allemaal aanvinken? Niet getreurd met deze tips versla je ‘m.

winterdip, Winterdip? Zo ga je hem te lijf
Foto: Andrea Piacquadio

Versla de winterblues door naar buiten te gaan.

Om de winterdip te verslaan moet je vooral doen waar je totaal geen zin in hebt: naar buiten gaan. De ochtend is het uitgelezen moment om je dagelijkse portie zonlicht op te nemen. In de ochtend is het licht namelijk vooral blauw. Deze kleur licht zorgt ervoor dat de melatonineaanmaak in je lichaam afneemt en je je wakker gaat voelen.

Beweging is key tegen een winterdip

Nu je toch al buiten bent kun je gelijk aan de slag met de volgende stap. Bewegen zorgt ervoor dat je stofwisseling versnelt en afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Daarnaast zorgt beweging voor een betere mentale gezondheid die je maar al te hard nodig hebt tijdens de donkere dagen. Ga voordat je achter de computer kruipt eerst een half uur wandelen.

Genoeg energie tegen de winterdip

Door de lagere temperatuur moet je lichaam een stuk harder werken om warm te blijven. Dat kost extra brandstof die je binnen krijgt door een gezond dieet. Niet dat je nu Sonja Bakker direct moet gaan DM’en, maar zorg een beetje extra goed voor je lichaam door het eten van extra vitamines, minarelen en brandstof. Gezond eten is niet moeilijk.

Winterdip manify
Foto: Jason Briscoe

Master de mindset

Naast je lichaam verdient ook de geest de nodige aandacht om uit de winterdip te komen. Voed jezelf met inspiratie en doe de dingen waar je mentale energie van krijgt. Naast bewegen, voldoende daglicht en gezonde voeding is het belangrijk om je mentaal goed te voelen. Pak je oude hobby weer op waar je met zo veel passie mee bezig was of begin iets nieuws. Ga vooral niet bij de pakken neerzitten.

Winterdip versus winterdepressie

Bovenstaande tips helpen je zeker bij het tegengaan van de winterdip, maar voel je je echt somber en is iedere dag een struggle dan kan er meer aan de hand zijn. Een winterdepressie is een serieus probleem waarbij je hulp kun gebruiken om eruit te komen. Praat erover met iemand die dicht bij je staat en onderneem stappen om uit je dal te komen.

Winterdip MANIFY
Foto: Nathan Cowley