Zo houd je je werk en prive gescheiden

CREDITS: Roberto Nickson

Tijdens werktijd nog even die verzekering regelen of alvast online boodschappen bestellen voor thuis. ’s Avonds na het eten nog even je laptop openklappen om die presentatie af te maken of op zaterdagochtend nog een verslagje af tikken.

Werk-privébalans: zo houd je het gescheiden

Als zzp’er zijn er enorm veel voordelen. Je bent baas over je eigen tijd, je gaat dingen doen die JIJ leuk vindt én er zijn fiscale voordelen. Een voorbeeld daarvan is een zzp tankpas waarmee je overal kan tanken, de BTW zo kan terugvorderen en later via één factuur kan betalen. Dat scheelt toch weer een slok op de borrel.

Het klinkt dus ideaal om voor jezelf te beginnen, maar de werk-privébalans is dan wel een dingetje. Bij veel ondernemers loopt het werk- en privéleven veelal door elkaar heen. Deze verstoorde werk-privébalans blijkt volgens Fins onderzoek ongezond te zijn. Wij komen je uit de brand helpen. Dit is hoe je het gescheiden houdt.

Gevolgen

De gevolgen van een verstoorde werk-privébalans liegen er niet om. Volgens Finse psychologe Ulla Kinnunen, die het onderzoek leidde, kun je thuis niet goed genoeg bijkomen van je werk wanneer je rollen thuis en op het werk door elkaar heen lopen. Deze mensen laden dus niet goed genoeg op en hebben een grotere kans op emotionele uitputting. Daarnaast zou het er ook voor kunnen zorgen dat je er minder fit en minder creatief van wordt.

Ook blijken mensen er gestresst van te raken wanneer ze buiten werktijd toch bereikbaar moeten blijven. Het idee dat zij elk moment in actie zouden moeten komen, veroorzaakt spanning.

werk-privébalans
Foto: Studio Republic

Valkuil

De grootste valkuil van iemand zonder een goede werk-privébalans, is dat hij denkt efficiënt te zijn door middel van multitasken. Internet is immers overal, dus het kán ook altijd. Even snel je collega over iets werkgerelateerds appen terwijl je eigenlijk vrij bent of onder werktijd een goede vaatwasserreparateur Googlen is dus niet goed.

Al dat schakelen zorgt er namelijk voor dat je meer fouten maakt omdat je ook minder details kunt onthouden. Daarnaast wordt je van multitasken sneller moe dan wanneer je je taken scheidt. Je bent er in deze situatie dus nergens echt helemaal bij.

Je werk-privébalans gescheiden houden

De grote vraag is nu, hoe houd je je werk- en privéleven gescheiden? Het begint allemaal met de realisatie dat werk, hoe belangrijk dit ook is, eigenlijk alleen maar een rol is. “Het moet niet vanzelfsprekend worden om altijd maar beschikbaar te zijn voor je werk”, zegt werk-privé-expert, Elianne van Steenbergen. Je moet voor deze realisatie vertrouwen hebben in dat je goed genoeg presteert op je werk.

Werk is immers ook gewoon een afspraak. In een X aantal uur doe ik werk voor jou, daar krijg ik bedrag X voor terug. Natuurlijk is af en toe overwerken niet erg, maar als dit vaak het geval wordt, moet je op zoek gaan naar wat er aan de hand is. Conclusie: bekijk je werk zakelijk.

werk-privébalans
Foto: Priscilla Du Preez

Communication is key 

Wat ook een goed idee zou kunnen zijn, is om de verwachtingen van je leidinggevende eens te bespreken. Wat verwacht hij/zij wanneer jij laat op de avond nog een berichtje krijgt? Vraagt hij je duidelijk om langer door te werken, of vul jij dat eigenlijk zelf in? Het kan zijn dat jij hogere beschikbaarheids eisen aan jezelf stelt dan dat je baas doet. Goed plan om dit dus een keer te bespreken!

Afspraken

Goede afspraken maken is belangrijk bij een goede werk-privébalans. Hoe meer je je werk- en privéleven gescheiden kan houden, hoe beter. Dit is alleen niet voor iedereen en voor iedere baan realistisch. Spreek in zulke gevallen dan bijvoorbeeld af dat je alleen op maandag- en woensdagavond werkt, en de andere avonden vrij hebt. Je kunt ook afspreken om vanaf thuiskomst tot na het avondeten niet meer op je telefoon te kijken. Je weet dus zo waar je aan toe bent.

Dit soort afspraken zorgen voor rust omdat je hierdoor precies weet wanneer je echt vrije tijd hebt. Hoe ga je je houden aan deze afspraken? Door in taken te denken. Bedenk dus van tevoren wat je die dag allemaal af wilt krijgen op je werk. Wanneer deze taken aan het einde van de dag af zijn, kun je je werk ’s avonds makkelijker loslaten.

tips
Foto: Glenn Carstens-Peters