7 vuistregels voor de ultieme wingman

CREDITS: Screenshot How I Met Your Mother | CBS

Het valt af en toe niet mee om iets lekkers aan de haak te slaan. Het kan een ware strijd zijn. Een mijnenveld van vriendinnen die cockblocken, skere tijden waardoor je geen drankje kunt geven én gewoon een gebrek aan chantmoves. Dé oplossing voor deze struggles kan dan je beste vriend zijn die de deal sluit voor je. En wie goed doet, die goed ontmoet. Verandering begint bij jezelf, daarom deze zeven regels waar je aan moet voldoen als ultieme wingman. 

Zó word jij de ultieme wingman

Regel 1: Goede signalen

Je kan het beestje niet altijd bij de naam noemen wanneer het voor je staat. Goede signalen afspreken is dus key. Bijvoorbeeld: ‘Shotje?’, als je weet dat het niets gaat worden met de persoon waarmee jullie aan het praten zijn. Of: “Hey, was dat niet je neef?” als de taken van de wingman erop zitten en het tijd is dat hij z’n post verlaat. Maar ook een simpele stoot wanneer er een lekker hapje voorbij komt, of een stopwoord wanneer een onderwerp vermeden moet worden. Dat soort zaken dus.

, 7 vuistregels voor de ultieme wingman
Foto: Tyler Nix

Regel 2: Vermijd spotlights

We weten dat jij je favoriete onderwerp bent. Maar vanavond moet dat niet zo zijn. Als je een goede wingman wil zijn, moet je zorgen dat je een figurant bent in deze situatie. Meng je niet te veel in het gesprek, maar zorg dat je de grote ster ondersteunt. Geef dus ook niet te veel je eigen mening of ga geen anekdotes over je eigen leven vertellen. Heeft niemand iets aan, gaat niet helpen. Het draait even niet om jou nu.

Regel 3: Weet wanneer je weg moet

Wordt er een behoorlijk potje getongworsteld naast je, maar sta jij nog steeds het verhaal te vertellen van die ene keer dat je beste vriend een porno met Kim Kardashian maakte? Staat je friend op de selfie die je zojuist maakte al met z’n hand in iemands broek? Dan is dat een teken dat de adelaar zijn nest heeft verlaten. De basketbal zit in het net. De sleutel heeft de deur geopend. De plant gaat zijn water krijgen.

Met andere woorden: tijd om hem te smeren en aan je eigen avontuurtje te beginnen. Een wingman die te lang pusht verandert al vrij snel in een cockblock. Dus tenzij jullie insteek een trio was, moet je herkennen wanneer je te veel bent geworden. Om vervolgens héél snel weg te wezen.

Regel 4: Don’t oversell

Je wil niet overkomen alsof jij degene bent die in een relatie zit met je maat. Probeer dus ook niet om de ander te oversellen. Als je te overdreven doet, gaat dit averechts werken. Dus niet doen alsof je een veiling houdt en je vriend het beste koopje van de markt is. De andere partij heeft ook ogen, je hebt geloofwaardig én je hebt overdreven. Blijf dus wel realistisch. Heeft je beste maatje een beetje een lelijk hoofd? Ga dan niet doen alsof je de Holland’s Next Topmodel naast je hebt staan. Heb het liever over andere kwaliteiten die je friend bezit. Een geweldig gevoel voor humor bijvoorbeeld.

, 7 vuistregels voor de ultieme wingman

Regel 5: Ben selectief

Kijk, het is niet alleen aan jou om te zorgen dat je maatje een ander geslachtsdeel in zijn bed heeft die nacht. Het is als wingman ook aan jou om ervoor te zorgen dat er iets fatsoenlijks mee gaat. Staat je friend te praten met een of andere scheve karbonkel waar een verdacht visluchtje omheen hangt, maar heeft hij nét last van een verstopte neus?

Of ziet hij door de grote hoeveelheid alcohol niet meer met wie die daadwerkelijk in gesprek is? Tijd voor jou om daar een stokje voor te steken. Ontmantel de bom, vermijd het gevaar, abort mission. Breng het slachtoffer in veiligheid en ga vervolgens opnieuw op jacht.

Regel 6: Peptalk

Wordt het je maat allemaal even te veel? Ziet hij door de bomen het bos niet meer? Een goede peptalk doet wonderen. Jullie zijn hier met een missie, met een doel. Herinner je vriend hieraan.

Een voorbeeld van zo’n peptalk is: “Jij bent hier met een missie. Er is niets wat jou in die missie in de weg kan staan. Jij bent de heetste, knapste, meest erotische paradijsvogel die hier rondloopt. Mannen willen met je zijn, vrouwen willen met je zijn. Maar ze willen ook nog eens jou zijn. Maar ook op jou zijn. En in jou zijn.” Of iets in die richting.

Regel 7: Take one for the team

Kijk, in de meeste gevallen gaat het vrijwel vanzelf als twee mensen elkaar leuk vinden. Tenzij: code rood. De persoon die de interesse van je vriend/vriendin heeft gewekt sleept een soort irritant aanhangsel met zich mee. Een aanhangsel met armen en benen en waarschijnlijk ook een naam. Maar die hoef je niet eens per se te weten.

Als goede wingman is aan jou de taak om dit aanhangsel bezig te houden. We zeggen niet dat je er vol op moet duiken, maar zorg ervoor dat je ruimte creëert voor je vriend/vriendin om in ieder geval in gesprek te kunnen blijven. Block the cockblock. 

, 7 vuistregels voor de ultieme wingman
Foto: John Arano