Op deze manier zal je iemand pas echt overtuigen

CREDITS: Hiva Sharifi | Unsplash

Iedereen zal ooit in een situatie terechtkomen waarbij je iemand wilt overtuigen. Dit kan een belangrijke kwestie zijn zoals het laten ondertekenen van een geweldige deal of een minder belangrijke kwestie, zoals het laten doen van een boodschap. Hoe dan ook zal het niet aankomen op een flink potje slijmen of een fenomenale prater te zijn. In tegenstelling zelfs. Het belangrijkste element om iemand te overtuigen is namelijk niet je tong, maar je oren.

Sorry, wat zei je?

Op deze manier zal je iemand pas écht overtuigen

Bij het overtuigen van iemand heb je een zender en een ontvanger van een bepaalde boodschap. Hetgeen dat je wilt bereiken is dat die ontvanger ontspannen is en ervoor openstaat om te luisteren. Dit zal maar op één manier gebeuren: door zelf te luisteren naar deze persoon. Je wilt beide namelijk het gevoel hebben dat jullie standpunten duidelijk zijn bij de ander.

Onbewust of bewust plaatst iedereen zich in een hiërarchie. Als de ontvanger de indruk heeft dat ook de zender zijn informatie als waardevol beschouwd, voelt de ontvanger zich veilig in die hiërarchie. Hierdoor ontspant deze persoon en dit zorgt er weer voor dat hij of zij zich opent om nieuwe informatie te horen. Als jij luistert met oprechte interesse zal de ander op dezelfde manier luisteren. Precies hetgeen dat het begin vormt om iemand te kunnen overtuigen.

Verdiep je in de ander

De volgende stap is het goed kunnen inspelen op de ander. Je zal daarom moeten weten welke factoren voor de ander belangrijk zijn. Stel vragen en je komt hier snel genoeg achter. Vervolgens weet je op basis van welke elementen je met overtuigende argumenten kunt komen. Die interesse in de ander zal er mede voor zorgen dat je leuk wordt gevonden. Erg belangrijk, aangezien mensen de neiging hebben meer open te staan om overtuigd te worden door iemand de ze leuk vinden dan door iemand die ze niet mogen.

Niemand houdt er van om te horen te krijgen dat ze ongelijk hebben. Ook maken kritieken en verwijten je als persoon minder aantrekkelijk. Zorg er daarom voor dat in het gesprek de verschillen in mening niet de focus krijgen, maar zoek naar overeenstemmingen. Dit maakt jou als persoon veel sympathieker. Gebruik daarom je oren om vervolgens je waardering en instemming uit te drukken voor de ander. Deze persoon zal je leuk gaan vinden en zal ook zijn waardering uitspreken over hetgeen dat jij te zeggen hebt. Goede vooruitzichten om uiteindelijk een volmondige ‘ja’ te horen te krijgen op je verzoek.

overtuigen
Foto: Thomas Drouault