Deze 3 eigenschappen hebben Elon Musk, Bill Gates en Steve Jobs gemeen

CREDITS: Ben sStanfield | WikiMedia Commons

Emotieloos, apathisch en compromisloos. Als we je vragen om op basis van deze eigenschappen een persoon te schetsen, krijgen we waarschijnlijk een of andere seriemoordenaar voorgeschoteld. Maar wat nou als we jou vertellen dat drie van ’s werelds rijkste CEO’s deze eigenschappen allemaal hebben, en dit de reden is voor hun succes?

De ‘onsympathieke’ eigenschappen voor een CEO

Ja, daar sta je wel even van te kijken hé. Maar goed, wij brengen natuurlijk geen onzin op je bord. Volgens biograaf Walter Isaacson – die in 2011 onder andere de biografie van Steve Jobs uitbracht – hanteren CEO’s Bill Gates, Elon Musk en vroeger dus ook Steve Jobs allemaal een emotieloze en compromisloze aanpak bij hun ondernemingen. Bij Steve Jobs ging het soms zelfs zo ver dat de werknemers bij Apple met tranen in de ogen op de werkvloer stonden. “Het vermogen om niet zo emotioneel en empathisch betrokken te zijn, zorgt ervoor dat ze hun visie kunnen doorzetten”, aldus Isaacson. 

CEO
Foto: Wikimedia Commons

Anekdotes van de werkvloer

Wij kennen Jobs misschien als die enthousiaste innovator met zijn befaamde Apple-presentaties, maar zijn medewerkers kennen hem op een hele andere manier. “Werken met Steve was ongelooflijk uitdagend, ongelooflijk interessant maar bovendien ongelooflijk moeilijk.” Bij de andere multimiljarden franchise, Microsoft, ging het er soms ook hard aan toe. Zo zou Bill Gates ‘flame mail’ a.k.a. agressieve mailtjes de deur uitdoen naar werknemers om ervoor te zorgen dat ze weer aan de slag gingen. Joel Spolsky, ex-programmamanger bij Microsoft vertelde onder andere dat hij altijd nauwkeurig bijhield hoevaak Bill Gates het F-woord uitspraak. “Hoe lager de F*CK-count, hoe beter”, vertelde Spolsky.

De ‘sympathieke’ CEO Elon Musk toch niet zo sympathiek

En ook Elon heeft zich niet altijd even sympathiek op de werkvloer gedragen. Daar waar wij hem kennen van zijn hilarische Tweets, geniale uitvindingen en ga zo maar door, vertelt Isaacson ons de keerzijde. En de beredenering daarachter is best wel een logische. Zo vertelde Elon aan Isaacson dat wanneer hij empathie begint te voelen voor mensen die het hebben verknoeid, dat dit misplaatste empathie is. “Mijn empathie moet liggen bij de onderneming om naar Mars te gaan, niet de persoon voor me”. Aldus Musk.

Deze eigenschap heeft ervoor gezorgd dat de mannen aan het roer staan van bedrijven die invloed hebben op wisselkoersen. Zó groot zijn ze. Maar goed, dat is zéker niet voor iedereen weggelegd en velen zullen er dan ook ’s nachts niet goed van slapen…

CEO
Foto: Big Stock
Source:
Ben sStanfield | WikiMedia Commons