De beste manier om een toast uit te brengen

CREDITS: Alasdair Elmes

Een toast is een korte toespraak ter ere van een bepaalde persoon, een groep mensen of een evenement. Het kan een gelegenheid zijn om je charisma te tonen en te laten zien hoeveel je om iemand geeft. Je brengt niet alleen hulde aan een goede vriend of een gerespecteerde collega, maar legt de toon voor de gehele avond. Verder helemaal geen druk hoor die op je wordt gelegd. Maar een toast geven hoeft niet stressvol te zijn. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet om een echte toast master te worden.

De beste manier om een toast uit te brengen

 Voorbereiding

Ten eerste moet je goed voorbereid zijn. Het is goed om te improviseren tijdens het uitbrengen van een toast, maar laat het daar niet volledig vanaf hangen. Stel jezelf vooraf de volgende vragen:

Voor wie is de toast bedoelt? Als het bijvoorbeeld je beste vriend is, kan het wat meer informeel zijn. Is het je werkgever, dan is het verstandiger om wat formeler te zijn. Denk na over wat je band is met de desbetreffende persoon om te bepalen wat voor toon je gaat gebruiken tijdens je speech.

Wie is aanwezig? Deze vraag is gerelateerd aan het bovenstaande punt. Voordat je grappen gaat maken of je geheugen oprakelt voor anekdotes, moet je ook rekening houden met het publiek. Je wilt geen dingen zeggen die alleen begrijpelijk of grappig zijn voor één persoon of klein groepje mensen.

“First learn the meaning of what you say, and then speak” – Eptictetus.

Clichés

Doe iedereen een plezier en skip de clichés: “Ze is zijn steen in de branding”, “Hij is de beste vriend waar ik ooit om kon vragen.” Spreken in clichés kan in het slechtste geval suggereren dat je de persoon niet echt kent. Maak gebruik van je talenten en ben creatief. Jij kan degene zijn die een gelegenheid onvergetelijk maakt.

Zenuwen

Je kunt een nerveus klinkende spraak verslaan door een paar keer diep adem te halen voordat je begint en een gelijkmatig, langzaam ademend patroon te behouden. Genieten van een drankje voor een toast is een manier om je zenuwen te verzachten, maar overdrijf het niet.

Lichaamstaal

Hoe je spreekt is misschien net zo belangrijk als de woorden die je zegt. Wees niet bang voor oogcontact. Hierdoor creëer je intimiteit met het publiek. Zorg ervoor dat je gebaren oprecht zijn. Dit doe je door wat je wil zeggen te benadrukken met handbewegingen. Het is dan ook not done om je handen in de zakken te laten.

Geniet van het moment

Voorbereiding en oefening zijn de sleutel tot het beheersen van toast, maar genieten van het geheel is nog belangrijker. Toasts zijn gereserveerd voor speciale gelegenheden, dus omhels het moment en wees niet bang om je zegje te doen. Onthoud dat een toast niet perfect hoeft te zijn.

Cheers!

En dan komt het moment suprême, en dat is het afsluiten van je speech door het glas te heffen ter ere van de desbetreffende persoon. Hierbij is het belangrijk dat iedereen aanwezig is en niemand wordt buitengesloten. Kinderen, ouderen, niet-drinkers, iedereen moet deel kunnen uitmaken van de toast. Houd als gastheer de zaken in de gaten. Als iemand naar het toilet gaat, wacht dan tot ze terug zijn. Je wilt niet dat iemand midden in het toasten aan komt schuiven.

toast, De beste manier om een toast uit te brengen
Scott Warman
LEES OOK
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet รกlles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…