Checklist voor het einde van het jaar

CREDITS: Cottonbro

Het begin van een nieuw jaar is vaak ook symbolisch een schone lei voor velen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Alhoewel we niet opeens een reset knop kunnen indrukken, zijn er soms wel concrete deadlines aan verbonden om je volgende jaar beter te beginnen. Zo moet je vaak voor het einde van het jaar bepaalde verantwoordelijkheden opzeggen, oppakken of op een rijtje zetten. Denk aan deze zaken voordat het vuurwerk weer af gaat.

Zorg dat je dit voor het einde van het jaar regelt

Zorgverzekering: niet meer te veel betalen

Heb jij ooit een zorgpakket samengesteld waar je armer dan gezond van wordt? Je hebt nu te veel extra pakketten of ook een kleiner basispakket nodig. Zeg dit voor het einde van het jaar op. Hier zit een concrete deadline op namelijk. Je kunt gedurende het jaar niet switchen. Ook als je wél extra zorg nodig denkt te hebben: kijk naar een goed en voordelig alternatief.

einde van het jaar checklist financien
Foto: Pixabay

Ga je wel genoeg naar de sportschool?

Alhoewel sportabonnementen vaak maandelijks opzegbaar zijn, heb jij vorig jaar vast met naïef goede intenties je abonnement voor een jaar afgesloten. Je bent tot nu toe welgeteld drie keer geweest. Heel veel weg gegooid geld dus. Je hoeft niet af te zien van het sporten, maar een abonnement bij deze sportschool is blijkbaar niet motiverend genoeg. Opzeggen en switchen van sport(school).

Je afschriften in hetzelfde jaar achterlaten

Schulden en andere late afschriften zijn het fijnst om achter de rug te hebben. Zo veel mogelijk in ieder geval. Zorg dat je je administratie aan het einde van het jaar op orde hebt gebracht. Ga je betalingen van het afgelopen jaar af, kijk zo nodig even waar je onzinnige afschrijvingen hebt gehad en stel prioriteiten voor komend jaar. Zo heb je je financiën alvast op orde voor het einde en het begin van het nieuwe jaar.

Waar vier je knallend het einde van het jaar?

Als je dit al niet weet, moet je eigenlijk echt gaan haasten. In december nog een kaartje voor het vetste feestje scoren, is bijna niet te doen. Het is natuurlijk vooral heel chill als je een leuk huisfeestje weet te organiseren binnen je vriendengroep. Geen overpriced kaartjes en meteen aanwezig op de afterparty. Regel dit ruim op tijd met iedereen. Als je niet op tijd bent, heeft straks iedereen al andere plannen. Slaap je straks in je eentje door de jaarwisseling heen.

Je voornemens bedenken voor het einde van het jaar

Ah, de goede voornemens waar niemand zich aan houdt. Ga je voornemens van vorig jaar na. Bedenk waarom je dacht dat je dit jaar wel de 10 kilometer kon lopen terwijl je elke dag nog flink liep te paffen. Stel misschien wat kleinere doelen en je zult je er dit jaar echt wel aan kunnen houden. Meer water drinken, je ouders vaker bellen of appen en korter douchen, zijn haalbare voornemens. Je hebt er wel een heel jaar voor, dus als je voornemen kleiner is dan ‘naar de maan vliegen’, moet je dit jaar even vooral wat meer discipline kweken.

einde van het jaar feestje champagne
Foto: Cottonbro