Affligem Speciaalbier: Duizend Jaar Passie

Lifestyle

In een eerder artikel schreven we al over enkele opmerkelijke speciaalbieren. Bieren die opmerkelijk zijn om de naam, achtergrond of historie. Met name het verhaal kenmerkt het bier. Wanneer je op de hoogte bent van de rijke historie achter het bier, kijk je er toch anders tegenaan. Zo hebben wij de laatste tijd kennis gemaakt met het verhaal van Affligem, een Belgisch abdijbier dat al bijna duizend jaar gebrouwd wordt.

Monnikenwerk

De abdij waar het Affligem bier oorspronkelijk vandaan komt, ligt in de gelijknamige Belgische plaats Affligem. Bijna duizend jaar geleden is daar de abdij gesticht door zes ridders die de gewelddadige levensstijl beu waren. In 1074 wilden zij zich inzetten voor de armen en meer werkgelegenheid aan de regio bieden. Later zijn deze zes ridders tot monnik benoemd en is de abdij uitgegroeid tot een groot landgoed. Zij gingen al biddend en werkend door het leven, het waren echte ambachtslieden. De abdij van Affligem stond bekend om zijn uitgestrekte hopvelden en de goede kwaliteit van het hop. Ze brouwden al vanaf het prille begin bier.

Door de eeuwen heen is de abdij verschillende keren vernietigd of bezet geweest en het kent daarom een rijke historie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de brouwerij voor de vijfde keer gesloten geweest. Vanaf dat moment is er vijftien jaar geen Affligem meer gebrouwen. Gedurende die periode is er besloten om het recept toe te vertrouwen aan een lokale, onafhankelijke brouwerij. Tot op de dag van vandaag brouwt deze kleine brouwerij het bier naar het oorspronkelijke receptuur. Uitsluitend met natuurlijke ingrediënten en water uit lokale bronnen. Zij zijn nog nauw verbonden met de abdij, waar op dit moment nog tien monniken leven. 

Maar wat het Affligem mede zo bijzonder maakt is het brouwproces. Opmerkelijk aan Affligem zijn de ziel en body van het bier. Het speciale gist dat gebruikt wordt voor dit bier wordt bij het bottelen nogmaals toegevoegd voor de hergisting op fles. Nadat het bier twee weken in een warme donkere ruimte tot rust is gekomen, is de gist naar de bodem van het flesje gezakt. Dit beetje gist wordt ook wel de ziel van het bier genoemd. Als je de ziel van Affligem wilt proeven dan dien je, je aan een schenkritueel te houden. Dit schenkritueel voegt naast smaak ook beleving toe aan het drinken van Affligem.

Schenken met hart en ziel

Bij het uitschenken van het bier dien je de laatste 10% van het bier in de fles houden. Dit residu is tot stand gekomen door de nagisting op fles. Om dit gist van de bodem los te maken dien je het flesje te walsen. Wanneer je dit residu in een kleiner ‘gistglas’ giet, kun je de ziel van het bier proeven. Je ruikt en proeft de fruit-, citrus- en kruidentonen van het gist. Mocht je geen gistglas tot de beschikking hebben, dan kun je er alsnog voor kiezen om het bier helder of met intense toets van gist drinken. Om het helder te drinken schenk je de volledige fles in één keer in het glas. Om de intense, fruitige smaak van het gist te proeven dien je wederom de laatste 10% van het bier te bewaren en te walsen alvorens je het inschenkt.

Affligem Society

Toen de zes ridders duizend jaar geleden hun leven opzij zetten om een plek te creëren waar zij talenten en ambities nastreefden, is daar iets moois uit gekomen. De rijke historie van Affligem heeft tot veel inspiratie geleid. In 2014 is de Affligem Society opgericht uit de overtuiging dat men meer van het leven moet proeven en ruimte moet geven aan ambities en talenten. Dit is terug te zien in het selecte genootschap dat met elkaar in contact komt en elkaar inspireert op het gebied van werk, passie en vriendschap. Afgelopen februari heeft het Affligem Purist event plaatsgevonden. Daar waren wij, als leden van de Affligem Society, uitgenodigd om te genieten van een food-pairing diner. Maar vooral om te genieten van een goed gesprek met gelijkgestemden onder het genot van de heerlijke bieren van Aflligem. Dat is tenslotte de essentie wanneer we genieten van een speciaalbier in de kroeg.

Menu
Total
0
Share