De meest iconische sneakers aller tijden

CREDITS: Sanaan Mazhar

Elke sneaker heeft zijn eigen verhaal. Zo ben je met Nike Air Force 1 naar je allereerste festival geweest en droeg je puma’s bij je eerste afspraakje met je high school vriendinnetje. Over smaak valt niet te twisten. Al helemaal niet als er ook gevoel bij komt kijken. Toch zijn we het in grote lijnen eens welke sneakers in de loop der jaren iconisch zijn geworden. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

The most iconic sneakers ever

Nike Air Force 1

De Nike Air Force 1 heeft een rijke historie met als startpunt de hiphopscene. Deze sneakers van Nike zijn één van de meest populaire sneakers aller tijden. Sinds ’83 maakt de Air Force furore in alle soorten en kleuren. Maar de witte variant blijft toch écht het meest tijdloos.

Sneakers
Foto: Tom Radetzki

Converse Chuck Taylor All Star

Ze zijn in de modewereld terechtgekomen en de sneakers gaan nooit meer verdwijnen. We hebben het de Converse Chuck Taylor All Star. Deze sneakers hebben geen einddatum. De eerste Converse All Star sneakers werden in 1917 gemaakt. Ze gaan dus al een lange tijd mee. Never out of style.

Sneakers
Foto: Garin Chadwick

Air Jordan 1

Voor veel mensen is de Air Jordan 1 het fundament van de sneakerbeweging. Dit komt door één gegeven: de collab met niemand minder dan Michael ”Air” Jordan. Nike is in 1985 de samenwerking met Michael Jordan aangegaan. De sneakers zijn speciaal voor hem ontworpen. Doordat Michael Jordan op het basketbalveld succes na succes beleefde, werden de Air Jordans ook geliefd.

Sneakers
Foto: Travis Essinger

Vans Authentic

De klassieke Vans zie je op elke hoek van de straat, zelfs in deze tijd. In den beginne waren de sneakers bedoeld voor skaters en surfers. Uiteindelijk is de vonk overgeslagen naar het grote publiek. Nu gaan de Vans Authentic al generaties mee. Het belangrijkste is dat ze, vooral in de zomer, bijna onder elke outfit passen.

Sneakers
Foto: Eirik Skarstein

Nike Air Max 1

De Nike Air Max 1 bestaat al méér dan 30 jaar. Doordat Nike zijn tijd vooruit was zijn de sneakers een regelrechte icoon geworden. In ’85 begon Tinker Hatfield te ontwerpen voor Nike. Voordat hij zich op schoenen ging richten, werkte hij als bedrijfsarchitect om gebouwen te ontwerpen voor het Amerikaanse merk. Bij het ontwerpen van schoenen maakte hij dan ook gebruik van zijn architecturale achtergrond.

Hij is de bedenker van de zichtbare dempende unit. Dit dempingsysteem is de kracht van the Air Max. Tegenwoordig zijn er veel merken die dit systeem ook gebruiken, maar ze allemaal afgeleid van the one and only.

Sneakers
Foto: Junior Samson

Puma Suede

De Puma Suede sneakers dienden als warm-up schoenen. Ze gingen sky-high nadat de atletische grootheid Walt ”Clyde” Frazier te bewonderen was op de schoenen tijdens de Olympische spelen van 1968. Het was een springplank voor het succes in de jaren ’70 en ’80. In het recente verleden hebben legendes als Kanye West en Nipsey Hussle bijgedragen aan het succes door de sneakers te rocken.

Sneakers
Foto: Nathan Dumlao

New Balance 574

De New Balance 574 sneakers zijn speciaal ontwikkeld als runners. Vandaag de dag gaan ze door het leven als populaire ‘dad sneakers’. Deze sneakers voor vaders zijn zó hip dat iedereen met smaak ze wil dragen.

Sneakers
Foto: Elisei Abiculesei

Adidas Superstar

De adidas Superstar (wat je er ook van vindt) mag natuurlijk niet vergeten worden. Door de schelpvorm van de neus worden ze ook wel Shell Toe genoemd. In eerste instantie zou je denken dat de schoenen onder een trainingspak horen. Alleen de sneakers zijn veel meer dan dat. Je kan ze dragen van casual tot classy.

Sneakers
Foto: Djim Loic

Adidas Stan Smith

Ontworpen voor de tenniswereld, gedragen door de hele mensheid. De adidas Stan Smith sneakers worden nog steeds ongekend veel gedragen. Terwijl ze eigenlijk bedoeld waren voor de Franse tennisser Robert Haillet. Hij droeg de sneakers in de jaren ’60 tot ’70 tot hij met pensioen ging in 1971. Vervolgens begon Stan Smith de schoenen te dragen. In 1978 kregen de schoenen een personal touch. De sneakers kregen namelijk een groen label op de hak en de naam Stan Smith.

Sneakers
Foto: Hamza Nouasria
LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…