9 tips voor het beginnen van een eigen sneakerverzameling

CREDITS: Stephan Schmid

Iedereen heeft er wel minimaal één paar in de kast staan: sneakers. Al jaren is dit schoeisel een must voor in iedere kledingkast en zijn ze niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar sommigen gaan verder dan dat ene afgetrapte paar dat ze iedere dag dragen. De echte fans hebben namelijk een eigen sneakerverzameling. Wil jij er ook een beginnen maar geen idee waar je moet beginnen? Wij vertellen het vandaag!

Zo begin je een sneakerverzameling

Het beginnen van een nieuwe verzameling is altijd even zoeken. Waar moet je rekening mee houden en wat zijn de do’s & don’ts. Daar gaan we je mee helpen. Ben je ook een sneaker fan en wil je je eigen collectie om mee te pronken? Dit zijn negen tips voor het beginnen van je eigen sneakerverzameling.

sneaker verzameling
Foto: Artiom Vallat

1. Buy only what you really like

Je hebt besloten een eigen sneakerverzameling te beginnen en nu kun je ze gaan kopen. De eerste tip die we daarbij willen geven is, koop alleen wat je zelf leuk vindt. Doe niet klakkeloos met iedere trend mee omdat andere sneakerfans dat ook doen. Jij zult ze uiteindelijk zelf moeten dragen. Kijk ook of je ze niet alleen nu leuk vindt, maar ook over een jaar of tien. Sneakers kopen waar je lang blij mee bent de sleutel tot het opbouwen van een goede collectie.

2. Kwaliteit of kwantiteit?

Beslis bij je sneakerverzameling of je liever voor kwaliteit of kwaliteit gaat. Dat betekent, heb je liever een collectie vol exclusieve pronkstukken, of koop je alles wat je mooi vindt, bijvoorbeeld ook uit de sale? Het is belangrijk om op deze manier je eigen doel voor ogen te hebben, om zo gefocust te blijven op wat je écht zoekt.

schoenen collectie
Foto: Oscar Gutierrez

3. Niet teveel betalen

Het hebben van een sneakerverzameling kan een dure hobby zijn, daarom wil je altijd kijken of je ergens op kunt besparen. Om hierachter te komen kijk je naar de productiecode op het maatlabel. Deze code google je en vind op deze manier uit of hij ergens anders misschien goedkoper is. Op dezelfde manier kom je misschien op die ene sneaker die je niet op de eerste tien pagina’s van Google kon vinden.

4. Slecht weer

Helaas wonen we in een land waar regelmatig een regenwolk voorbij komt. Een buitje hier en daar ligt dus altijd op de loer. Daarom is het goed om minimaal één paar sneakers aan te stellen als ‘slecht weer’-paar. Veel sneakers zijn namelijk gemaakt van kwetsbare materialen die snel lelijk worden door bijvoorbeeld regen. Ziet de weersvoorspelling er niet zo goed uit? Trek dan je paar uit de kast die tegen een stootje kan.

sneaker verzameling
Foto: Jordan

5. Wissel af!

Natuurlijk wil je zo veel mogelijk pronken met je nieuwste aanwinsten, maar wanneer je je schoenen vaak draagt, worden ze ook sneller lelijk. Probeer daarom met je verschillende schoenen af te wisselen waardoor je sneakers in je verzameling minder snel vies worden en tussendoor rustig kunnen luchten. Hierdoor blijven ze langer mooi en heb je er langer plezier van!

6. Dozen bewaren

Nu je misschien al een aantal pareltjes aan je collectie hebt toegevoegd is het ook belangrijk om de dozen te bewaren. Je kunt immers niet alle schoenen tegelijk aan en factoren zoals bijvoorbeeld zonlicht kunnen ervoor zorgen dat ze vergelen of uitdrogen. Berg je sneakers daarom voortaan op in de dozen. Deze kun je stapelen en ze zijn donker van binnen. Haal trouwens ook even het papier uit de dozen om een snellere vergeling van witte stukken te voorkomen.

sneakerverzameling
Foto: Jordan Hyde

7. Clean

Naast het afwisselen van de schoen, wil je je sneakers ook regelmatig schoonmaken om ze zo lang mogelijk mooi te houden. Kleine vlekjes op de zool krijg je bijvoorbeeld makkelijk weg met een babydoekje. Wanneer je je sneakers goed onderhoudt komen ze iedere keer weer fris en fruitig uit de doos tevoorschijn.

8. Socialize

Het hebben van connecties is altijd goed, je weet nooit waar het handig voor is. Probeer daarom in winkels, op sneaker-events of in je sociale kring contacten op te bouwen waar je eventueel later nog iets aan hebt. Zo krijg jij straks misschien wel de vetste sneakers of beste deals in handen omdat je toevallig de juiste persoon kende. Zie het als een investering in de toekomst.

9. Kijk uit met sales

Als we je nog een tip mogen geven, koop dan geen sneakers in de sale omdat ze te goedkoop zijn om te skippen. Als je in eerste instantie niet de volle prijs ervoor zou willen geven, zal je waarschijnlijk ook niet of nauwelijks dragen. Zonde!

Ben je nog een beginnende sneakerfan, check dan ook: Termen die je moet weten als sneakerfreak

sneaker verzameling
Foto: Lefteris kallergis
LEES OOK
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…
Pusha T schuift aan de tafel van Louis Vuitton
Pharrell heeft als creatief directeur van Louis Vuitton ondertussen zijn hele entourage meegenomen naar het iconische modehuis. In zijn eerste campagne schitterde Rihanna in de spotlights, Jay-Z…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de รกllermooiste dames van het moment: View this post…