Hier moet je op letten bij het aanschaffen van een elektrische auto

Rides

Een echte man hoeft zich niet te schamen voor het hebben van een milieubewuste auto. Deze kunnen immers ook het oog strelen, en laten we eerlijk zijn: het is best vet om met de tijd mee te gaan of er zelfs op vooruit te lopen. Maar voor je tot de aanschaf van de op het moment meest duurzame verkrijgbare soort auto – de elektrische auto – overgaat zijn er wel een paar belangrijke aandachtspunten die je keuze kunnen beïnvloeden.

Elektrische auto aanschaffen

Welke afstanden leg je af?

Vraag jezelf af voor welk doel je de auto aanschaft. Ben jij elke dag lang onderweg of rijd je alleen kleine stukjes binnen de stad? Elektrische auto’s hebben een beperkte actieradius. Dit ligt tussen de 100 kilometer en de 500 kilometer. Het opladen gaat uiteraard niet zo snel als het voltanken van een auto. Aan een snellaadpaal, als de auto van je keuze daar überhaupt aan opgeladen kan worden, duurt het al meer dan 30 minuten. Aan een publieke laadpaal kan het zelfs vier uur duren.

Wat zijn de afstanden die je van plan bent af te leggen met je auto? Blijf je in en rondom de stad, dan is een grote actieradius niet noodzakelijk. Maar moet je regelmatig het hele land door, dan is het toch prettig als je dat op één keer per dag kunt doen. Denk hierbij ook aan het feit dat gebruik van de airconditioning en verwarming óók energie vreet en je actieradius verkleint.

Waar kan je opladen?

Als je een elektrische auto aanschaft, weet je dat je je accu moet opladen om te kunnen rijden. Zoek uit waar je je elektrische wagen kunt opladen. Waar zijn  oplaadmogelijkheden én welke oplaadmogelijkheden zijn er in de buurt van je auto? Thuis moet je je auto kunnen opladen, maar het is handig als jij je auto ook bij je werk kunt opladen. Het maakt ook nog uit hoe lang je geen gebruik maakt van de auto en wat voor een oplaadpaal er beschikbaar is: een gewone publieke oplaadpaal is voldoende als je ergens meerdere uren blijft, maar bij een kort bezoek is een snellaadpaal toch wel erg handig. Je wilt ook niet een hele tijd bij een tankstation langs de snelweg moeten wachten tot je weer verder kunt rijden.

Foto: Chase Lewis

Hybride

Je kunt ook een klein beetje valsspelen en een hybride auto aanschaffen. Deze zijn niet compleet elektrisch. Volledig hybride auto’s schakelen tijdens het rijden tussen energie van een elektromotor en energie van een brandstofmotor; half hybride auto’s hebben dan weer een elektromotor die de brandstofmotor ondersteunt. Dit zijn schonere alternatieven voor auto’s die volledig op fossiele brandstof rijden, maar niet zo milieuvriendelijk als de volledig elektrische auto. Kanttekening daarbij is dan weer dat je vaak ook niet weet of de energie waarmee je de accu van elektrische auto oplaadt groen is of niet. Behalve thuis natuurlijk, want dat hangt af van welk energiecontract jij gekozen hebt.

Lagere belasting

Elektrische auto’s zijn wel wat duurder dan auto’s die op brandstof rijden. Gelukkig stimuleert de overheid deze keuze door de consument te prikkelen met belastingvoordelen en subsidies. Zo zijn bezitters van volledige elektrische auto’s vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Voor de portemonnee hoef je de aanschaf van een elektrische wagen dan ook niet te laten!

Foto: Anders Jacobsen

 

Menu
Total
7
Share