Duurzaam eten is easy met deze 6 tips

CREDITS: Unsplash | Brooke Lark

Duurzaamheid is een welbekend fenomeen geworden in onze samenleving. De één vind het onzin en de ander is er geobsedeerd door. Maar het wordt tijd dat we de feiten onder ogen gaan zien. Het klimaat veranderd, de lucht wordt slechter en het drinkwater raakt steeds meer vervuild. Onze ecologische voetafdruk wordt er niet kleiner op dus wordt het tijd dat anno 2020 we onze sociale verantwoordelijkheid serieus gaan nemen. Maar wat moet je dan precies doen en heeft het wel nut? Hieronder hebben we voor jou een paar tips op een rijtje gezet hoe jij duurzaam kan eten.

Met deze 6 tips eet jij binnen no time duurzaam

Support lokale boerderijen

Groentes en fruit leggen vele kilometers af om bij ons in de supermarkt te komen te liggen. Dit heeft impact op het milieu en daarbij neemt de smaak van de producten af. Dat is helemaal nergens voor nodig want wij in Nederland kunnen ook veel groentes en fruit verbouwen. Bovendien steun je de lokale economie ermee! Wil je echt helemaal voor duurzaam eten gaan, support dan de lokale biologische boeren.

Duurzaam eten, Duurzaam eten is easy met deze 6 tips
Foto: Karsten Würth

Ga voor biologische producten

Mocht de boerderij toch net iets te ver zijn, probeer dan om vooral biologische producten te consumeren. Het verschil in voedingswaarde tussen biologisch en gangbaar voedsel verschillen nauwelijks van elkaar. Toch hebben biologische producten minder impact op het milieu, is de smaak is puurder en de landbouw meer eerlijk. Al met al reden genoeg om toch voor de bio-producten te gaan. Weet je niet zo goed wat nu wel of niet biologisch is? Kijk dan altijd naar de keurmerken die op de verpakkingen staan.

Verminder je plastic gebruik

Wanneer je je boodschappen bij elkaar aan het zoeken bent ligt je winkelmand eigenlijk helemaal vol met plastic. Het gaat onbewust en we zien er vaak de ernst niet van in. Maar al dat plastic is wederom slecht voor het milieu. Ga dus voor onverpakte producten in de supermarkt en neem je eigen tasje mee om je groentes en fruit in te doen. Denk tevens ook logisch na: heb je echt een fles water nodig en kun je die maaltijdsalade niet makkelijk zelf maken? Ga voor de grote verpakkingen; je kan beter een keer wat meer kopen dan telkens van die kleine verpakkingen, op lange termijn is dit veel minder plastic.

Check wat voor vis je eet

We consumeren tegenwoordig enorm veel vis omdat we in de veronderstelling zijn dat het beter is. Helaas zorgt dit voor een overbevissing wat leidt tot slecht beheerde visserijen en landbouwbedrijven door de druk. Dit betekent dat de visproducten minder duurzaam zijn en dus slecht zijn voor het milieu. Kijk dus goed naar de verpakking van de vis bij het winkelen en zorg ervoor dat je vis koopt van een gecertificeerd visbedrijf.

Duurzaam eten, Duurzaam eten is easy met deze 6 tips
Foto: Jeremy Stewart

Koop alleen datgeen wat je ook opeet

Onbewust gooien we best veel eten weg. In Nederland verspillen we gemiddeld per persoon per jaar 34 kilo aan vast voedsel. Dit is zonde voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Vooral bij brood, zuivel, groentes en fruit en aardappelen is veel winst te behalen. Voedselverspilling kun je tegengaan door op maat eten en drinken te kopen, eten in te vriezen (vooral brood) en je voorraadkast te checken voordat je weer naar de supermarkt gaat. Met andere woorden: gebruik een boodschappenlijstje als je boodschappen gaat doen en een maatbeker als je gaat koken. Bovendien kun je €120,- per jaar besparen door geen voedsel te verspillen, des te meer reden om voor duurzaam eten te gaan.

Beperk je vleesconsumptie

Het is niet de bedoeling dat we opeens met z’n alle vegetarisch of vegan gaan worden, maar het is wel van belang dat we bewust met onze vleesconsumptie omgaan. Een plant-based dieet is daarom niet eens zo slecht idee om een keer uit te proberen. Hiermee denk je niet alleen aan het dierenwelzijn, maar ook aan de manier waarop vlees geproduceerd wordt. De helft van je bord zou gevuld moeten zijn met fruit en groenten, een kwart met volkoren en de andere kwart is maar gereserveerd voor vlees. Stap dus een keertje uit je comfortzone, verbreed je horizon en probeer eens nieuwe recepten uit!

Duurzaam eten, Duurzaam eten is easy met deze 6 tips
Foto: Edgar Castrejon