Zo herken je of jij een narcist bent

Attitude

Volgens veel vrouwen is er niets aantrekkelijker dan een zelfverzekerde, ambitieuze man. Maar de lijn tussen zelfverzekerd zijn en narcisme is heel dun. Een beetje narcistische trekjes hebben is ook helemaal niet zo verkeerd. Maar hoe dun is die lijn? Wanneer ben je een narcist?

Wat is een narcist?

Narcisme is een term uit de psychologie, het is een vorm van gedrag waarbij een persoon (de narcist) obsessief met zijn eigen persoonlijkheid bezig is. Een narcist is manipulatief, egoïstisch, dominant, zeer ambitieus en heeft een gebrek aan inlevingsvermogen – een persoon die zo zelfzuchtig is dat hij bijna verliefd wordt op zichzelf. Narcisten denken dat de wereld om henzelf draait en kunnen daar in principe weinig aan doen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die echt narcistisch zijn, hier vaak trots op zijn en geen moeite hebben met dit zelf te zeggen. Nou is de kans klein dat jij echt een narcist blijkt te zijn, slechts 2% van de bevolking is een échte narcist. Maar de kans dat jij flink wat narcistische trekjes hebt is vrij groot.

Ben ik narcistisch?

Charmant en aantrekkelijk

Kenmerkend voor een narcist is dat diegene op het eerste gezicht ontzettend charmant en aantrekkelijk overkomt. Je bent zelfverzekerd, geïnteresseerd en ontzettend aardig voor iedereen. Met jouw charmes wind je mensen heel makkelijk om je vinger. Het probleem is je achterliggende doel: deze mensen manipuleren dingen te doen waar jij nou net toevallig even geen zin in hebt.

Jij bent de beste

Veel narcisten staan erom bekend dat ze zichzelf de beste vinden. Maar dan ook echt de beste. Ze zijn een betere vriend, betere collega, zijn beter in hun werk op kantoor en zijn ook nog eens de knapste van de hele wereld. Herkenbaar?

Geen empathie

Omdat narcisten geen empathie kennen en altijd bezig zijn met zichzelf, haken ze vaak af wanneer er iets emotioneels aan de hand is. Gebrek aan inlevingsvermogen, empathie en begrip zijn typische narcistische kenmerken. Het allerbelangrijkste in het leven is nou eenmaal jijzelf. Ten minste, dat vind jij hè. En vaak zelfs nog onbewust ook…

Liegen

Iedereen vertelt wel eens een leugentje om eigen best wil. Dat mag ook zeker af en toe. Maar zodra jij je leven bij elkaar liegt en zo ver gaat dat jij je eigen leugens gelooft, ga je toch een een stapje te ver. Narcisten zijn zeer goede pathologische leugenaars en verzinnen zo hun hele leven bij elkaar.

Verslaafd aan aandacht

Tegenwoordig zijn we allemaal verslaafd aan Facebook, scrollen we twintig keer per dag door Instagram en Snapchatten we iedere maaltijd. Social media zorgt er ook voor dat er steeds meer narcisten zijn. Denk maar eens na – te weinig likes op je selfie? Voel je je rot omdat niemand op jouw status heeft gereageerd? Krijg je te weinig aandacht swipes naar rechts op Tinder? Typisch een narcist…

Wetenschappers bevestigen het: er zijn steeds meer narcisten. Er wordt zelfs gesproken van een ‘narcisten-epidemie’. De kans dat iemand in jouw omgeving, of jij zelf, een narcist bent bestaat dus zeker. Herken jij je in bovenstaande punten? Geen zorgen, je hoeft niet meteen naar de psychiater, maar probeer je een beetje in te leven in de ander, oprecht aardiger te zijn en onthoud: niet de hele wereld draait om jou…

Total
1
Share