Vier variaties op een Espresso Martini

De Espresso Martini is inmiddels een klassieker: mix wodka met espresso en wat koffielikeur met ijs, en je hebt een gruwelijk lekkere cocktail. De cocktail werd in de jaren ’80 voor het eerst in de Londense wijk Soho geschonken, bedoeld als ‘wake up drink’. Wakker worden lukt wel met deze gevaarlijk lekkere combinatie en vooral tijdens de koude winterdagen en opkomende Kerstdagen is het een aangenaam drankje.

Aangezien we de originele variant inmiddels wel kennen, hebben we vier variaties voor je op een rijtje gezet. Een Espresso Martini, maar dan met een twist.

“Give me something that wakes me up, than fuck me up.”

Espresso Martini met een twist

De basis van deze vier onderstaande cocktails is elke keer weer de originele Espresso Martini. Een Espresso Martini is een mix van wodka, espresso en koffielikeur die je vervolgens samen met wat ijsblokjes heel goed shaket. Het drankje schenk je in een ijskoud martini-glas en de meest gebruikelijke garnering hierbij is een koffieboontje. Het opvallende aan deze cocktail is het perfecte schuimlaagje bovenop. Deze ontstaat door de cocktail samen met ijsblokjes heel goed te shaken in een cocktailshaker. Je schenkt hem hierna door het zeefje van de shaker in het glas en hierdoor ontstaat het mooie schuimlaagje bovenop.

De basis van het maken van een Espresso Martini ken je nu. Tijd om wat variatie aan te brengen.

Variatie 1: Salted Caramel Espresso Martini

Recept door Kurtis Bosley, mixologist en cocktail-bedenker bij The Woollahra Hotel, Wollahra, Australië.

Ingrediënten
– 30 ml wodka
– 15 ml Tia Maria koffielikeur
– 10 ml gezouten karamelsiroop
– 45 ml verse espresso
– IJs

Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een shaker samen met wat blokjes ijs. Goed schudden en vervolgens in een martini-glas schenken. Garneer met koffiebonen of honingraatstukjes.

Variatie 2: Tiramisu Martini

Recept door Matteo Belkeziz, mixolist bij Bar Machiavelli, Sydney.

Ingrediënten
– 30 ml Avion espresso tequila
– 20 ml Tia Maria koffielikeur
– 30 ml verse espresso
– 10 ml Baileys
– 1 el room
– IJs

1. Mix de tequila, Kahlua en gekoelde espresso en giet het voorzichtig in een gekoeld martini-glas.

2. Giet met behulp van een lepel langzaam de Baileys in het glas. Hierdoor ontstaat er een laag op de bodem van het glas.

3. Schenk een klein beetje room bovenop het glas en garneer met koffiebonen.

Variatie 3: Salted Coconut Espresso Martini

Recept door Adam Leonardi, manager van Hacienda, Sydney.

Ingrediënten
– 45 ml Pampero Especial rum
– 15 ml Tia Maria koffielikeur
– 15 ml gezouten kokossiroop (1 kopje gedroogde kokosnoot, 160 g basterdsuiker, 160 ml water, 1,5 tl zout)
– 45 ml verse espresso
– 1 tl geraspte kokos
– IJs

1. Maak eerst de gezouten kokossiroop. Zet hiervoor de gedroogde kokosnoot in een pan op laag vuur en roer totdat de kokosnoot bruin begint te worden. Breng daarna de basterdsuiker gemixt met het water al roerend aan de kook. Zodra de suiker is opgelost in het water giet je de kokos er doorheen. Goed roeren op matig vuur. Voeg het zout toe en blijf roeren. Schep de mix vervolgens in een bak en laat afkoelen in de koelkast.

2. Voor de garnering: plaats de geraspte kokos in de oven op 120 graden voor 5 á 10 minuten. Wanneer de geraspte kokos in de oven is uitgedroogd haal je hem eruit en laat je hem op bakpapier afkoelen en verder uitdrogen.

3. Je gaat nu de cocktail maken. Mix hiervoor alle ingrediënten, zorg dat alles goed is geshaket en schenk in een coupé glas. Garneer met de geraspte kokosnoot.

Variatie 4: Chocolade Sinaasappel Espresso Martini

Recept door Joe McCanta voor Jamie Oliver.

Ingrediënten
– 50 ml Chase Marmalade Wodka
– 3 scheutjes Chocolate Bitters (Mozart)
– 45 ml verse espresso
– 12,5 ml suikerstroop
– Sinaasappel
– IJs

Schud alle ingrediënten samen met ijsblokjes voor minstens 20 seconden. Schenk in een coupé glas. Garneer met een verse sinaasappelschil.



ESSENTIALS