Een citytrip maar dan anders: verken steden met een kajak

Een stedentripje hier, een stedentripje daar. Je kan ons er voor wakker bellen. Naar het warme Valencia, een avondje doorhalen in Berlijn of het klassieke Wenen. Noem maar een aantal steden op, en we gaan met je mee. Alleen nu is het tijd voor iets anders, dat rond slenteren door de winkelstraten en op zoek naar de allerleukste bars hebben we gehad. We gaan een aantal steden eens vanuit een ander perspectief zien en wel vanuit een kajak. We gaan richting de zomer, dus het is om hierover te schrijven.

Steden verkennen met een kajak

1. Dublin – Ierland

Nee, aan deze stad moesten wij ook niet meteen denken. De hoofdstad van Ierland staat natuurlijk bekend om het aantal liters Guinness wat in omloop is en niet om het aantal liters water om overheen te kajakken. Toch is Dublin een ontzettend goede stad om te verkennen via het water. Midden door de stad loopt namelijk de Liffey, een rivier waar vele mooie bruggen overheen zijn gebouwd. Deze bruggen zijn mooi om van bovenaf te zien, maar zijn mooier om onderdoor te gaan. En eerlijk is eerlijk: de liters Guinness zullen alleen nog maar lekkerder smaken, zodra je een hele dag actief bezig bent geweest.

citytrip kajak 2. Hamburg – Duitsland

Hamburg is hip, Hamburg is booming en in Hamburg is meer water dan in Amsterdam of Venetië. Deze metropool is onlosmakelijk verbonden met het water, dat al sinds de Middeleeuwen belangrijk is voor de stad. In die tijd groeide Hamburg uit tot een echt havenstad. Er stromen twee rivieren door de stad waar je kajakken: de Elbe en de Alster. Verken de grote stad vanaf het water, bijvoorbeeld door het eiland Speicherstadt te bezoeken. Dit is eiland in de Elbe, gelegen in het centrum en je komt er onder andere negentiende-eeuwse pakhuizen tegen. Vergeet niet na een dagje op het water te genieten van een stapavond. Die begint al naast het water: er zijn tal van stadsstranden en de beach bar Strand Pauli is een begrip.

3. Stockholm – Zweden

Dit klinkt misschien koud maar dat maakt het niet minder aantrekkelijk om Stockholm te verkennen met een kajak. Stockholm, de hoofdstad van Zweden, ligt namelijk midden in het gebied ‘de scherenkust’ wat uit 24.000 eilanden bestaat. Geen wonder dat hier een boottochtje een goede optie is. Stockholm zelf ligt op veertien eilanden, verbonden met bruggen. Vandaar de bijnaam: ‘Venetië van de noorden’, de stad is enorm kleurrijk en de meeste inwoners hebben dan ook een boot. Dit moet wel een goed voorteken zijn om hier het water op te gaan toch? Vaar onder de bekende bruggen door, en laat je inspireren door de Scandinavische cultuur.

4. Praag – Tsjechië

De ‘gouden stad’ staat bekend als een van de mooiste steden van Europa, en het historische centrum staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Praag ligt aan rivier de Moldau, waardoor het mogelijk is om ook met een kajak de stad te aanschouwen. Aan de oevers van deze rivier is het strand Smichovska Pláž gelegen, met uitzicht op het historische centrum. De Moldau is de nationale rivier van het land en loopt als een krul door Praag heen. De rivier stroomt 31 kilometer lang door Praag en gaat onder de fascinerende in de Karelsbrug door. Sinds dit jaar is er ook nog eens een drijvend zwembad op de rivier te vinden.

citytrip kajak5. Ljubljana

Slovenië heeft een goede naam op het gebied van haar prachtige natuur, en zelfs in een echte stad Ljubljana kun je de natuur benutten. Door de stad stroomt namelijk de Ljubljanica, een rivier die zowel ondergronds als boven de grond stroomt. De stad heeft een ideale mix van oude, historische gebouwen en nieuwe gebouwen uit de 21e eeuw. Één Sloveense architect, Jože Plečnik, heeft zijn stempel gedrukt hier: hij ontwierp meerdere bruggen, de universiteitsbibliotheek, verschillende kerken, de markt en een begraafplaats. Even terug naar het kajakken: vaar met je kajak langs het centrale plein van de stad, Prešernov trgde. De stad waarborgt veel creatieve studenten, die zich graag aan het water bevinden. Dit geeft de stad een hip karakter, en het water speelt daar een grote rol in.

citytrip kajak

Total
1
Share