Het is midden april, de lentezon breekt in Nederland door en voor veel Nederlanders is de sneeuw passé voor de komende paar maanden. Maar de échte diehards (je kan ze ook slimmeriken noemen) zijn nog niet klaar met het witte goud. Sneeuw in dit geval. In de hoogste toppen van de alpen zijn er, ondanks het lenteweer, nog bergen met sneeuw te vinden. Letterlijk. En laat ons favoriete skigebied in de Franse Alpen nou net op 2300 meter hoogte liggen. Ofwel, midden in de poeder, ook al is het einde van het seizoen al in zicht.
We besloten onze vrienden van Land Rover op te bellen om een road trip mee te organiseren. We kregen hun meest zuinige Range Rover mee in de meest luxe uitvoering en we waren er meteen van overtuigd dat de heen- en terugreis ook een feestje zouden zijn. Dat was ook zo. In de nacht begonnen we aan een 10 uur durende reis richting de uitgestrekte, heerlijk geprepareerde pistes van Val Thorens en Orelle.
CHECK DE BEELDEN:
Val Thorens en Orelle
Toen we aankwamen zagen we echter weinig verschil met het heerlijke weer waar we in Nederland op getrakteerd werden. Het was er in de zon maar liefst 23 graden! Maar goed, alles was wit. Het was dan ook snel besloten om onze eerste middag lekker op het terras door te brengen. Een aantal Blanches du Mont Blanc (ontzettend lekker witbier) later werd het tijd om ons in te gaan zetten waarvoor we kwamen: nog meer bier! Nee grapje, we gingen onze skispullen halen (bij Goitschel). En toen gingen we Le Monde, in de Rue de la Soif (straat van de dorst), om toch maar alsnog heel veel bier te drinken.
Met een frisse kater stonden we de volgende ochtend al heel vroeg op de piste, zodat een gids ons kon laten zien waar het in Val Thorens écht om draait. Iedereen weet dat je er goed kan feesten, maar het is echter een stuk belangrijker dat je er ook heel goed kan skiën. Én snowboarden, in mijn geval. Het had de hele nacht gesneeuwd en het zag er niet naar uit dat het de rest van de dag zou gaan ophouden. Dat kwam goed uit na een hele warme week.
Les 3 Valleés, waar Val Thorens en Orelle (een nabijgelegen valei) deel van uitmaken heeft zo’n 600 kilometer aan pistes, waarvan er een aantal dwars door het idyllische dorpje heen liggen. Dat wil zeggen dat je hotel vrijwel áltijd naast of heel dichtbij een piste zit.
Of je nu goed uit de voeten kan op de latten of nog wat te leren hebt, dit hoogste skidorpje van Europa is de perfecte locatie. Ondanks de vele zonuren (hell yeah) heeft Val Thorens vrijwel altijd lekkere sneeuw. Althans, van eind november tot eind april. Tientallen pistebully’s zorgen er elke nacht voor dat jouw ski-ervaring op en top is. Wij besloten om eens met zo’n preperateur mee op sjouw te gaan. In 1,5 uur streken we heel wat pistes vlak.
Ibiza in de Sneeuw
Dat je regelmatig van goede sneeuw én zon verzekerd bent in Val Tho, dat lijkt me inmiddels duidelijk. Maar één ding waar Val Tho nog meer om bekend staat is de high-end lifestyle, waar je bij een bezoekje aan het skigebied moeilijk omheen kan. En dat is zeker niet erg ;-). Het dorpje is rijk aan luxe hotels en zeer culinaire restaurants, met één, twee én drie Michelinsterren. Hier een aantal gouden tips:
La Folie Douce
Iedereen die wel eens in Val Thorens geweest is, kent la Folie Douce. Het is een begrip. Je pakt aan het einde van de dag skilift ‘Plein Sud’ en je komt vanzelf over deze met zon overgoten feesttent heen. Maar wat niet iedereen weet is dat la Folie Douce een eigen restaurant heeft. Dan heb ik het niet over het zelfservice gedeelte, maar over ‘la Fruitière’. Hier kun je genieten van misschien wel de beste lunch die het dorp je te bieden heeft. Plus een heerlijk uitzicht op de stad, bergen en pistes. Daarnaast is er altijd live entertainment. Als het zonnetje schijnt staan er exotische dansers en danseresjes op live muziek te bewegen, maar als het te koud is of sneeuwt kun je binnen genieten van zangers die doen denken aan een moderne reïncarnatie van Frank Sinatra. Nou ja, bijna dan..
Het eten is voortreffelijk en als je benen het niet toelaten, blijf je gewoon hangen voor de après ski, die rond half 2/2 uur vaak op gang komt. Mocht het te druk zijn in het restaurant, dan kun je ook snacken bij de foodtruck/piste bully van la Folie Douce.
Fahreinheit 7 (F7)
Fahreinheit 7 is dé nieuwe aanwinst van Val Tho. Tijdens het openingsweekend, eind november, gingen ook de deuren van F7 open. Het hotel is ontzettend hip ingericht, heeft de tofste bediening en ook de bedden zij het allerlekkerst om na een dag op de piste op bij te komen. Daarnaast hebben ze en bar in de ‘ski room’! Dan heb je me hoor.
Maar ook op culinair gebied scoren ze punten. Het hotel heeft twee restaurants: la Rôtisserie en le Zinc.
La Rôtisserie
Het is maar goed dat ik hiervoor zei dat ze bij la Fruitière misschien wel de beste lunch van het dorp serveren, want bij la Rôtisserie kunnen ze er ook wat van. Al voor de tweede keer bestelde ik hier de ‘Tartare de Thon’, en zonder spijt, want dit gerecht staat met verve in mijn top 10 lekkerste gerechten ooit gegeten. Aanradertje dus 😉
Le Zinc
In de avond werden we verwacht bij le Zinc, een heerlijke cocktailbar, slash restaurant, waar je in een casual sfeertje kan gaan zitten eten. Tartiflette is de specialiteit van het gebied, maar was hier minder spannend. Ga voor de ‘Tartare de Boeuf’, dan weet je niet wat je overkomt. Natuurlijk eindig je met een signature cocktail, die je onder het genot van de live muziek tot je laat komen.
l’Arbé Chez Pépé Nicolas
Dit is misschien wel mijn grootste tip op culinair gebied. Met een busje word je zo’n zeven kilometer uit het centrum naar een afgelegen plekje gebracht. Wij konden niet verder door de vele sneeuwval, dus moesten ook nog 10 minuten bergopwaarts lopen in het pikkedonker. Maar het is de moeite waard. Eenmaal aangekomen stond er een aantal zeer oude gebouwtjes, met één centrale ruimte: het restaurant. Wij werden echter naar een van de mini chaletjes geleid, waar bij binnenkomst een heerlijke houtkachel aanstond. Het was geheel in Franse stijl uit de jaren ’20 ingericht, inclusief Franse chansons en een gedekte tafel met vele flessen wijn. Op de houtkachel konden we zelf onze kaasfondue bereiden en later ook het dessert afbakken. Er was geen elektriciteit, alleen maar kaarsen en het haardvuur. Het enige new school aan het verhaal was de walky-talky waarmee je contact kon houden met het restaurant.
Het is lastig te beschrijven maar een avond in dit chaletje, waar blijkbaar de oude eigenaren van het restaurant ooit gewoond hadden, was onvergetelijk. Een absolute aanrader, voor als je een keer geen trek in Le Monde of de Malaysia hebt. Btw, wij zijn daar uiteindelijk wel geëindigd. Die flessen wijn doen wat met je…
Niet skiën, niet boarden, maar even wat anders..
Na een aantal dagen op de piste, in de kroeg en vooral niet in bed wil je ook even wat anders. Neem een ‘spaatje’ bij het prachtige hotel Koh-I Nor of ga karten op het ijs (dat is echt ontzettend vet). Wil je toch liever de sneeuw in, ga dan sneeuwscooter rijden, para sailen met een motortje erachter of van de hoogste zipline van Europa! Niet per se de hoogste, maar wel het hoogst gelegen. Absoluut heel vet!
Club Val Tho
Overtuigd? Of stond er al een reisje naar Val Tho op je planning? Word dan sowieso lid van Club Val Thorens. Het is gratis en geeft je vele kortingen en extra’s. Denk aan skiverhuur, skiklasjes of skipassen. Gedurende het seizoen krijg je ze via mail opgestuurd.
Vind de Manify Sticker en WIN
Op een aantal plekken in Val Tho hebben we Manify stickers opgeplakt. We hebben er zelfs foto’s van geplaatst op Instagram Stories. Mocht jij nou dit seizoen nog naar dit heerlijke dorp gaan en je ziet de sticker? Stuur ons dan op Facebook of Instagram een foto van jou met de sticker en win een Blueprint zonnebril!