Het klimaat, het is een issue die veel discussie opwekt. Er worden verdragen gesloten, het is elke dag een punt op de agenda van de regering en als je geen Trump heet dan doet de negatieve klimaatverandering ook wat met jou. Vooral als je leest én ziet welke prachtige bestemmingen er over een aantal jaren misschien niet meer zijn. Wij zochten uit welke bestemmingen zich in kritieke toestand bevinden en de oorzaak daarvan…
Bestemmingen die langzaam verdwijnen
1. De Dode Zee
Dit is voor de kenners onder ons geen nieuws, de Dode Zee wordt al sinds 1930 streng geobserveerd. Het is de laagst gelegen zee van de wereld en het water daalt per jaar een aantal meter onder zeeniveau. De laatste 85 jaar is het oppervlak geslonken van 1050 vierkante kilometer naar 600 vierkante kilometer. Het aanleggen van aangrenzende waterleidingen wordt als hoofdoorzaak gezien voor dit probleem. De kans bestaat dat de Dode Zee er over 40 á 50 jaar niet meer is. Dus ben er snel bij als je nog een keer wil drijven zonder moeite te doen of een natuurlijke zoutbehandeling voor je huid wilt.
2. Venetië
De ‘drijvende stad’ is binnenkort misschien niet zo drijvend meer. De toeristische magneet staat bekend om haar gondels en romantische plaatjes. Het probleem is dat het waterniveau sneller stijgt dan ooit en Venetië gemiddeld twee millimeter per jaar zinkt. Als hier niet tegen wordt opgetreden, is de kans aanwezig dat de stad in het water ten ondergaat. Het extreem hoge aantal toeristen dat hier jaarlijks komt, helpt daar niet echt aan mee. Het is nog niet zo ver, dus als je een romantische trip wil maken: pak je kans!
3. Belize Barrier Reef
Dat het Great Barrier Reef in Australië in kritieke toestand verkeert, heb je vast en zeker meegekregen. Alleen is de kans aanwezig dat je minder bekend bent met grootste Barrièrerif op het noordelijk halfrond, gelegen in Belize. Sinds 1996 is staat het op de werelderfgoedlijst van Unesco, echter is er sinds 1998 meer dan 40 procent van het rif beschadigt. Orkanen, de visserij, toerisme en vervuiling zijn de grootste oorzaken van de vernietiging. Verschillende experts beweren dat over 20 jaar de kans klein is dat je geen vis meer spot in het Caribische koraal.
4. Madagaskar
Voor de oostkust van Afrika ligt het prachtige Madagaskar. Thuishaven van maar liefst 5 procent van alle dier- en plantsoorten. De prachtige flora is verbazingwekkend te noemen en eigenlijk moet het onmogelijk zijn om zo’n paradijs te laten verdwijnen. Maar de waarheid is hard. Er komen steeds meer gemotoriseerde voertuigen op het eiland, er is veel ontbossing en er is een toename van de illegale uitvoer. Deze factoren spelen mee bij de levensomstandigheden van de bijzondere dier-en plantensoorten, die alleen maar verslechterd.
5. De Taj Mahal
Per jaar komen er enkele miljoenen mensen één van de zeven wereldwonderen bekijken. Het meesterwerk werd in 1632 gebouwd door Shal Jahan, speciaal om zijn eerste vrouw in te begraven. De toenemende bevolking, luchtvervuiling en de slechte renovaties zijn oorzaken waardoor de Taj Mahal misschien over vier jaar(!) al niet meer te bezoeken is. Unesco heeft voorgesteld om het kunstwerk tijdelijk te sluiten, zodat een goede renovatie voltooid kan worden. Wil je de Taj Mahal nog een keer aanschouwen, dan dringt de tijd.
6. De Malediven
De populaire eilandengroep bestaat uit meer dan 12oo eilanden en is ‘s werelds laagst gelegen natie. De eilanden van De Malediven liggen gemiddeld slechts 1,3 meter boven de zeespiegel. De Malediven zijn overblijfselen van vulkanische uitbarstingen en wordt volledig omringd door koraalriffen. Het gevaar dat op de loer ligt is de stijging van de oceaan, waardoor het waarschijnlijk onbewoonbaar is in 2100. De regering heeft alvast een deel van Sri Lanka gekocht om daar de inwoners onder te brengen als het zover is.
7. Patagonische gletsjers
In het zuiden van Argentinië en Chili ligt het gebied Patagonië, het staat bekend om haar gletsjers die zich uitstrekken tussen de Andes en Antarctica. De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat er 20 miljard ton aan ijs verloren gaat, ieder jaar. De grote ijsvelden verdwijnen dus niet langzaam maar razendsnel. Wil je nog een keer écht hiken, dan is het misschien verstandig om je planning van de komende jaren aan te passen.
8. De Chinese Muur
Ruim 2000 jaar geleden, is de Chinese Muur gebouwd om vijanden buiten te houden. Vandaag de dag staat de muur vooral bekend als een van de toeristische trekpleisters van Azië. Door de veranderde weersomstandigheden, erosie en de toeristen die zelfs muurstenen meenemen, is de kans aanwezig dat de muur over 20 jaar verdwenen is.