Relatie en toxisch: een slechte combi

Relaties zijn never easy. Het vraagt om investering, hard werken en goede communicatie. Als je deze zaken goed aanpakt, kan je relatie een succes worden. Vooral die communicatie is een belangrijke. Elkaar vertellen waar je over denkt, ook op het gebied van je relatie. Ook als dit misschien leidt tot een conflict of misschien zelfs ruzie. Iets opkroppen is uiteindelijk nog veel schadelijker, toxisch zelfs. Maar ruzie maken om het ruzie maken, is natuurlijk ook weer niet de bedoeling.

Hoe herken je een relatie die toxisch is?

Als dit laatste in jouw relatie veel het geval is, is je relatie misschien toxisch. Dit moet je te allen tijde willen voorkomen. Er zijn stelletjes die over alles ruzie maken: de verkeerde shampoo gekocht, schoenen niet in de gang gezet of één van de twee heeft iets te lang met een ander gepraat. Probleem bij dit soort relatie is, dat als je er eenmaal in zit, je het niet altijd door hebt. Daarom de vraag: hoe herken je een toxische relatie? Dat hebben wij voor je uitgezocht!

margot robbie
Foto: Screenshot Wolf of Wall Street

Voorkom toxisch door communicatie en vertrouwen

We zeiden het al even, maar communicatie is super belangrijk. Natuurlijk mag je ook dingen voor jezelf houden, maar zaken die er echt toe doen kun je beter delen. Andersom vind jij dat waarschijnlijk ook wenselijk. Je wilt dat zij ook zo transparant mogelijk is, en dat je niet het gevoel hebt dat ze misschien iets achterhoudt. Daarom: praten! Over zo veel mogelijk. En daar komt dan gelijk een stukje vertrouwen bij kijken. Hoe meer je met elkaar deelt, hoe minder je bij elkaar het gevoel hebt dat er dingen niet gezegd worden, en hoe meer je elkaar gaat vertrouwen. Dus, mocht je het gevoel hebben dat je niet of te weinig communiceert en je elkaar niet honderd procent vertrouwt…

Als je elkaar honderd procent vertrouwt, kun je elkaar het meest gunnen. Ook een teken van een gezonde relatie: gunnen. Hoe meer je elkaar gunt, hoe beter. Een echte keiharde red flag op dit gebied, is wanneer de één de ander iets gaat verbieden. Bijvoorbeeld dat jij niet meer met bepaalde maten mag omgaan, of dat jij haar vertelt dat ze een goede vriend van d’r niet meer mag zien. Tuurlijk, hier hangt soms het een en ander aan een zijden draadje. Hoe zit het met vrienden waar de één ooit een de hots voor had? Maar ook hier beroepen we ons weer op het eerstgenoemde. Communiceren dus. Heb het erover en voorkom dat je haar zomaar iets verbiedt. Of zij jou.

Wees gelijkwaardig

Heel belangrijk ook, is dat je je in een gelijkwaardige relatie bevindt. Een bekend teken van een toxische relatie is een verkeerde balans in macht. De één aanbidt de ander, terwijl die ander het allemaal niet zo uitmaakt en daar misbruik van zou kunnen maken. Vraag jezelf dus altijd af, of jullie je op hetzelfde level bevinden. Ook moet je bijvoorbeeld niet verwachten dat ze je op handen en voeten draagt. En vice versa natuurlijk. Soms wil je natuurlijk wel eens verwend worden, en dat zou jij ook zo nu en dan eens voor je mop moeten doen. Maar het moet geen standaard zijn!

Jaloers? Voorkomen!

Jaloezie. Om als afsluiter nog even aan te stippen. Dit is echt funest voor elke relatie. Staat natuurlijk ook weer in verband met alles wat hier de revue al is gepasseerd. Als je goed communiceert, vertrouw je elkaar makkelijker, gun je elkaar meer en is er als het goed is geen sprake van jaloezie. Of in ieder geval, zo min mogelijk.

Zo heb je dus enigszins een beeld van de zaken die hopelijk in jouw relatie ontbreken. Mocht dat niet zo zijn, moet je je goed afvragen waarom ze niet ontbreken en wat je eraan kunt doen.

toxisch, <strong>Relatie en toxisch:</strong> een slechte combi
Foto: Jack Delulio