Tips om fit uit een vliegtuig te komen

Yay, eindelijk zomer! Alleen nog even de halve wereld over vliegen in die luchtbus en dan ben je eindelijk op de bestemming, waar je zo lang voor gespaard én naar uitgekeken hebt. Het nadeel van veel droombestemmingen: ze liggen vaak niet bepaald om de hoek. Maar hoe kom je vief een vliegtuig uit? We geven je een paar tips…

Vermijd alcohol

Al moeten we toe geven, een ijskoud biertje of een lekker wijntje is op zijn tijd echt heerlijk in het vliegtuig. Tikt zo lekker aan en je kan er goed van slapen. Maar wil je echter topfit uit het vliegtuig komen, blijf hier dan mooi van af. Alcohol zorgt voor een sterke vertraging van je stofwisseling, waardoor je lichaam meer moeite zal hebben om zuurstof op te nemen.

Blijf hydrateren

Een vlucht van slechts drie uurtjes kan wel tot 1.5 liter vocht uit je lichaam ontnemen. De luchtvochtigheid in een vliegtuig kan dalen tot onder de 5%. Je neus, mond maar ook keel kan hierdoor droog aanvoelen. Voorkom uitdroging. Probeer veel water te drinken, ook al moet je hier door ontzettend vaak naar het toilet (bied van te voren al excuses aan bij je buurman, als je aan de raamzijde zit). Maak gebruik van je oogdruppels en zorg er voor dat je eventueel crème bij de hand hebt.

Loop rondjes

Net als een zak chips of nootjes, krijgt ook je lichaam een opgeblazen binnenste in een vliegtuig. Dat komt door het verschil in luchtdruk. Wat vervelend kan zijn: een gebrek aan beweging kan leiden tot vochtophoping in je lichaamsdelen. Loop af en toe een rondje door het vliegtuig om er voor te zorgen dat je benen en voeten niet opgezwollen raken. En als je toch bezig bent: doe wat rek- en strekoefeningen. Een beetje vliegtuigmaatschappij heeft er wat voorbeelden van in het vakje voor je zitten. Sommige kun je zelfs eenvoudig vanuit je stoel verrichten.

Drink uit flesjes

Lang van tevoren opgeslagen vliegtuigwater hoeft niet altijd even fris te zijn. Je weet maar nooit hoelang het water al in de container van het vliegtuig zit. Het laatste wat je wilt is dat er schadelijke bacteriën in je (voor het oog) zo schoon drinkwater zit. Wil je echt het zekere voor het onzekere nemen: Vermijd van tevoren opgeslagen muf drinkwater en probeer zoveel mogelijk water uit flesjes te drinken. Pakjes met sap kan natuurlijk ook.

Blijf schoon

De kans dat je een verkoudheid oploopt in een vliegtuig is 100 maal zo groot, dan in een normale omgeving. De lucht in een vliegtuigcabine is namelijk voor 50% recirculerend. Ofwel, je loopt 8 uur lang je eigen maar ook andermans lucht in te ademen. Blijf schoon, was je handen vaak en doe dit ook met zeep.ESSENTIALS