Behind The Timelapse

Ze schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond: Timelapsen of Timelapses of Timelapsia (in ieder geval het meervoud van Timelapse). Niks is mooier als iets moois mooi op de film zetten. Het is een fototechniek die eigenlijk heel simpel in elkaar zit, maar het eindproduct is vaak waanzinnig!

Enige tijd terug was het maken van een Timelapse nog een filmtechniek. In het kort uitgelegd maakte je een video met 6 frames per seconden, i.p.v. het normale 24 frames per seconden. Maar je speelt ‘m wel af met 24 frames per seconden waardoor het lijkt alsof alles heel snel beweegt. Dan beweeg je nog een beetje naar links en rechts en bewerk je je video zo dat je soms een beetje inzoomt en soms een beetje uitzoomt en je hebt je eigen Timelapse.

Tegenwoordig kun je met de huidige fotoapparatuur vele mooiere maken. Zet je camera stil, of langzaam pannend, gericht op een (langzaam) bewegend beeld. Nu is het zaak dat je een hele lage framerate gaat hanteren. Bij films is dat normaal 24 beelden per seconden en nu, omdat je foto’s gaat gebruiken, bijvoorbeeld 1 per seconde. Als je deze dan op bijvoorbeeld 25 frames per seconde afspeelt krijg je hetzelfde idee en dus een Timelapse. Het voordeel aan de fototechniek is dat je met foto’s een hogere kwaliteit hebt dan met HD-filmaparatuur. En dit biedt weer perspectieven.

Maar er komt natuurlijk een stuk meer bij kijken. Hieronder hebben we een videotje voor je met de behind the scenes van een Timelapse. Daaronder drie mooie video’s die ook met deze techniek zijn gemaakt. Echt een tip om ze allemaal te bekijken!

Behind the Lapse

Timelapse Dubai

Timelapse Barcelona

Timelapse Boedapest