Dit huis in Rotterdam is gemaakt van 15 ton bouwafval

Living

De afgelopen jaren zie je termen als ‘recyclen’ en ‘duurzaamheid’ vaak voorbij komen. Steeds meer mensen en nieuwe initiatieven dragen hun steentje bij aan het milieu. Zo ook dit huis in Rotterdam, dat is gemaakt van 15 ton bouwafval. Architecten Ferry in ‘t Veld en Nina Aalbers ontwierpen de woning en vertelden hierover aan de collega’s van Business Insider.

Huis van bouwafval

Veertig (!) procent van al het afval dat we in Nederland produceren is afkomstig van de bouw. Daarom zet dit architectenduo zich in voor circulair bouwen. Dit houdt in dat je tijdens de bouw zoveel mogelijk gebruik maakt van gerecyclede materialen in plaats van nieuwe grondstoffen. In 2016 bouwden zij hun eigen huis in Rotterdam, waarvan de gevel is gemaakt met een steen die is geproduceerd uit afval. Hierdoor is er 15.ooo kilo puin van de afvalberg verdwenen.

Het huis kreeg de naam Gouverneur en is gebouwd op een braakliggend terrein in het Oude Westen van Rotterdam. Het project komt voort uit het initiatief ‘Klein en Fijn’, een plan waarbij onbenutte ruimtes in de binnenstad worden gevuld. Hierdoor is de woning erg smal. Ferry zei hierover tegen Business Insider: “Het plot is relatief klein, 4,65 bij 8,80 meter, daardoor konden we niet echt ruimtes creëren. Iedere verdieping heeft een functie: keuken, werkplek, woonkamer, slaapkamer… Hoe hoger je komt, hoe meer privé de ruimtes zijn.” Daarnaast zei hij: “We hebben echt alles zelf bedacht. Zo hebben we op de begane grond een balk van de fundering op de vloer gelegd om op te gaan zitten. Ook hebben we bij de ramen een paar nisjes gemaakt.” 

Huis-bouwafval5
Foto: Architectuur MAKEN

Stonecycling

Voor de bouw van het huis werkten het architectenduo samen met Stonecycling. Deze startup maakt bakstenen van bouwafval. Er was nog nooit eerder een huis gebouwd met de stenen, dus hiermee hadden ze een primeur te pakken. Ferry: “Onze baksteen is voor dertig procent gemaakt van klei (een afvalproducten van de fabriek) en zeventig procent bouwafval. Denk bijvoorbeeld aan keramiek: dakpannen, toiletpotten en glas.” 

Dat duurzaam ook heel mooi kan zijn, bewijst dit toffe huis maar weer eens. De woning oogt ruim, licht en heeft een passend industrieel design. We like!

Huis-bouwafval7
Foto: Architectuur MAKEN
Huis-bouwafval
Foto: Architectuur MAKEN
Huis-bouwafval3
Foto: Architectuur MAKEN
Huis-bouwafval2
Foto: Architectuur MAKEN
Huis-bouwafval1
Foto: Architectuur MAKEN
Huis-bouwafval6
Foto: Architectuur MAKEN
Huis-bouwafval4
Foto: Architectuur MAKEN

 

Total
1
Share