Reshoring

Onlangs kwam ik een nieuw begrip tegen wat staat voor het terughalen van productie uit lagelonenlanden als China en India. Reshoring is dit nieuwe begrip en naar mijn mening precies waar Nederland aan toe is!

Het terughalen van productie naar ons kleine kikkerlandje heeft een aantal voordelen. Zo vergroot het de werkgelegenheid en opent het de deuren voor customization.

Het is toch van de zotte dat een Nederlands bedrijf zijn kennis en core business verplaatst naar het buitenland. Waar is je trots gebleven? Waar is je band met de rood-wit-blauwe vlag en wat is de basis van je bestaan?

Geld verdienen? Prima! Maar laten we met z’n allen ons steentje bijdragen aan het versterken van de Nederlandse economie. Dat begint bij het creëren van banen en het behouden van kennis. Als afgestudeerde geen baan meer kunnen vinden in ons land zullen ze elders op zoek gaan en verliezen we belangrijke kennis.

Door in ons eigen land te blijven ontwikkelen en innoveren creëren we nieuwe mogelijkheden. Zo verkort het de supply chain en opent het de deuren tot customization. Hoe dichter je als bedrijf de markt zit, hoe beter je kunt luisteren naar je klant. Op maat gemaakte producten en personaliseren. Dat is waar de consument aan toe is!

Want wat zegt de klant nou precies? Willen zij een maatschoen uit een fabriek in China of een maatschoen van schoenmaker Koen op de hoek… Volgens mij zijn we wel klaar met de verhalen over kinderarbeid uit de lageloonlanden.

De symbolische waarde van reshoring zal steeds zwaarder gaan wegen in de komende jaren. We willen niet meer genaaid worden, we willen geen kinderarbeid meer en al helemaal geen fabrieksmatig product.

Wij willen echtheid! Niet alleen in het product, maar ook in de productie en de producent. Breng productie terug naar Nederland. Breng je trots terug, behoud je kennis, vergroot de werkgelegenheid en bied de optie tot personaliseren!

Dat maakt de consument blij.

David Reader

ESSENTIALSMEER ESSENTIALS