Reistrends 2016

Januari wordt bestempeld als de meest deprimerende maanden van het jaar. Dus het is nu tijd om aan de dagelijkse sleur te ontsnappen en de reistrends voor 2016 te bekijken om alvast een beetje te verlangen naar een welverdiende vakantie.

Social travel trends

Het zal je de afgelopen jaren vast niet ontgaan zijn dat er voor alles een sociaal netwerk of app bedacht is. Zo ook voor reizen. De afgelopen jaren heeft backpacken aan populariteit gewonnen en deze trend zal ook komend jaar nog erg populair zijn. Wanneer je wilt gaan backpacken moet je met veel dingen rekening houden, velen zien dit als obstakel om hun avontuur te plannen. Maar natuurlijk zijn ook hier weer sociale netwerken of apps voor bedacht!

Veel mensen hebben de droom om individueel een land te verkennen en daar anderen gelijkgestemden te ontmoeten. Het is altijd de vraag of je leuke mensen treft of je loopt ze misschien net mis. Penroads en Tripr maken het mogelijk om voorafgaand aan je reis mensen te ontmoeten die dezelfde periode in hetzelfde land/gebied rond reizen. Je kunt contact opnemen en afspreken om een bepaalde periode samen te reizen of een gave activiteit te ondernemen, zoals een meerdaagse tocht door de jungle of een boottrip naar een tropisch eiland.

Wanneer je voor het eerst een reis plant moet je ook rekening houden met de aanschaf van je spullen als tassen en kleding. Het is zonde om meteen alles aan te schaffen wanneer je nog niet zeker weet of zo’n reis voor herhaling vatbaar is. Make it Travel speelt hier slim op in door vraag en aanbod bij elkaar te brengen op een website. Heb je bijvoorbeeld nog een Noordpool bestendige outfit en bijbehorende gear in de kast liggen waar al jaren niet naar om wordt gekeken? Je kunt het via Make it Travel te huur aanbieden aan mensen die deze spullen graag eens willen lenen voor deze eenmalige reis.

Voor de reislustige mensen die in het buitenland graag een goed doel willen initiëren of een ander idee hebben, is Fortua een uitkomst. Fortua is een crowdfunding platform dat zich richt op het verkennen en bijdragen aan de wereld. Heb jij altijd al gedroomd over het maken van een natuurdocumentaire, les geven op een school in een minder ontwikkeld land of ander vrijwilligerswerk, maar geen geld om dit te financieren? Met een geloofwaardig plan en een goede dosis overtuigingskracht weet je misschien wel genoeg mensen bereid te krijgen om jouw project te financieren.

Wildkampeerders zullen het wel kennen. In veel landen is wild kamperen niet toegestaan of alleen toegestaan met toestemming van de eigenaar van het land. Wanneer je weg gestuurd wordt, of je kunt geen goede camping spot vinden, kun je terecht op Hipcamp. Waar AirBnB zich richt op het verhuren van kamers die niet gebruikt worden, kunnen landeigenaren een plekje op hun land verhuren aan outdoor liefhebbers. Je betaalt een klein bedrag aan de verhuurder van je stekkie en je weet dat je daar in ieder geval ‘legaal’ aan het kamperen bent. Het is ook mogelijk om via Hipcamp al bestaande hutjes op een terrein te huren.

De besproken websites en services zijn voor nu voornamelijk nog in het buitenland actief. Wellicht dat het binnenkort ook naar Nederland over waait of misschien ontstaan er ook wel Nederlandse initiatieven.

Vakantie foto’s

Ben je eindelijk zo ver om Nederland achter je te laten? Vorig jaar schreven we nog over het delen van vakantiefoto’s op Facebook. Wil je, je vrienden en familie op de hoogte houden van je reis zonder dat je heel Facebook vol spamt? Je hebt vast geen zin om een hele blog bij te houden en hele lappen tekst te schrijven over de avonturen die je beleeft. Polarsteps is dé uitkomst om een reislog bij te houden die er aantrekkelijk uit ziet en makkelijk in gebruik is. Door de app te downloaden kun je dagelijks foto’s of korte teksten plaatsen met je telefoon. De app onthoudt de locatie en datum van je berichten en deze worden online geplaatst wanneer je verbinding hebt met internet. Het is niet alleen leuk voor je vrienden die thuis zitten, maar het is ook erg leuk om het later nog eens terug te zien.

Tijdens je reis zul je vaak je camera in je hand hebben om overal kiekjes van te schieten. Dit zullen veelal bekende toeristische attracties of typische plekken zijn. Maar ben je echt op zoek naar een uniek plaatje plaatje dat niet door anderen genomen is, waarvoor je waarschijnlijk veel likes zult krijgen op Instagram? Dan is Camera Restricta misschien wel iets voor jou! Deze ouderwets ogende camera meet je locatie via GPS en zoekt via internet naar andere foto’s met dezelfde geotag en wijst de gebruiker er op wanneer er veel foto’s van de betreffende locatie zijn gemaakt. Met een uitschuifbare antenne op de camera geeft het een klikkend geluid (zoals een geigerteller klikt bij radioactieve straling) wanneer er veel foto’s van zijn gemaakt. Deze camera is op dit moment nog een design project maar wellicht wel interessant om in de gaten te houden!

Hoewel de vakantie nog ver weg lijkt, kun je wel al aan de slag met de tools die wij je aanreiken om een reis te plannen. Hou Manify in de gaten want binnenkort berichten we over dé vakantiebestemmingen die je in 2016 moet bezoeken.ESSENTIALS