Recept: Goulash Groenten Stew

Een keer in de zoveel tijd is het nodig om flink wat vitamine binnen te krijgen. Dit recept zit boordevol groenten, maar is toch enorm lekker! Het kost dan ook wel wat tijd om het te maken, maar het resultaat mag er wezen. En natuurlijk zit er ook veel vlees in, anders stond het niet op Manify ;).

Goulash

Goulash is officieel een soep met vlees, paprika’s en wat aardappelen of dumplings. De basis is paprikapoeder uit Hongarije, het land van de paprika’s. Maar net als met echte Italiaanse spaghetti, daar zit nog geen halve groente in, is de echte Hongaarse goulash niet echt gevuld. Daarom hebben we er een eigen draai aan gegeven, stukke meer groenten maar toch de heerlijke smaak van goulash. Ook is het meer een stoofpot geworden dan een soep.

Recept Goulash groenten stew

Benodigdheden 6p:

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 rode paprika’s
  • 1 groene paprika’s
  • 2 chili pepers
  • 2 grote winterpenen
  • 1 flinke prei
  • 1 bak champions
  • 1 flinke chorizoworst
  • 600 gram varkenshaas
  • 600 gram aardappelen
  • Milde of pittige paprikapoeder
  • 4 Runderbouillonblokken
  • Tijm, peper, zout, peterselie, laurierblad, knoflookpoeder

Bereiding:

3 Pannen water opzetten. 1 Grote pan met een klein laagje water van ongeveer 5 cm met daarin 3 runderbouillonblokken, 1 normale pan voor het koken van de aardappelen en 1 klein steelpannetje met 1 bouillonblokje. Nu ga je de aardappels schillen (of schoonmaken en met schil koken) en eventjes koken. Ze mogen nog lang niet gaar zijn. Ondertussen snijdt je alle groenten flink grof en bak je deze even aan in een wok- of koekenpan. Steeltjes van de groenten, overblijfselen, een halve ui, wat knoflookpoeder en peper mogen in het steelpannetje. Deze mag hard blijven doorkoken. De groenten kunnen hierna in de grote pan met het laagje water, zet deze op laag vuur. Nu is het vlees aan de beurt. Leg de chorizo in een bakje met kokendheet water. Daarna ga je het varkensvlees snijden in brokken van ongeveer 2 bij 2 cm.  Stukken ‘afvalvlees’ kunnen ook in het steelpannetje. De blokjes bak je ook even aan op hoog vuur. Zorg voor een mooie bruine buitenkant, gooi ze daarna bij de groenten in de grote pan. Ondertussen zijn de aardappelen goed genoeg gekookt. Giet ze af en laat ze in de vergiet afkoelen.

Nu kan de chorizo weer uit het water en in stukjes worden gesneden. Afvalstukjes weer in het steelpannetje. Het best is om de stukjes er schuin af te snijden dat je vrij grote ‘plakken’ krijgt. Bak deze heel kort aan en gooi het daarna bij de groenten en het vlees. Roer de boel goed door elkaar en voeg alle kruiden toe, behalve de paprikapoeder. Zeef nu het water uit het steelpannetje en giet het in de grote pan. Al het ‘afval’ kan weg worden gegooid. Roer nogmaals alles goed door elkaar en bestrooi nu de alles flink met paprikapoeder. Roer dit er niet doorheen. Zet de deksel op de pan en laat het een half uur pruttelen. Gooi nu de aardappelen erbij en laat het nogmaals een half uur pruttelen. Nu is de goulash groenten stew klaar!



ESSENTIALS



MEER ESSENTIALS