Pukkel alarm

De meest voorkomende huidaandoening is acne. Acne ken je in verschillende vormen, je hebt vervelende puistjes, mee-eters, zwarte puntjes, pukkels en soms met het gevolg op littekens over het gehele gezicht en lichaam. Over het algemeen heeft iedereen er wel eens mee te maken (gehad). Acne is een ontstekingsziekte van de talgklieren. Maar wat is de oorzaak van deze aandoening, hoe behandel en voorkom je de vormen van acne en welke fabels zijn er betreft acne?

Oorzaken van acne

De eerste vormen van acne ontstaan in de periode dat je tiener bent (leeftijd tussen de 15 en 18 jaar), 85% van de jongeren heeft in deze periode last van acne, mannen over het algemeen meer dan vrouwen. Dit heeft te maken met de aanmaak van verschillende hormonen die er voor zorgen dat de talgklieren groter worden, het gevolg hiervan is dat de talgklieren in de huid meer talg gaan aanmaken. Per vierkante cm zitten er in de huid gemiddeld 15 talgkliertjes. De kans ontstaat dat de talgklier zoveel talg aan maakt dat het zich samen met de dode huidcellen gaat ophopen in de opening van de huid, de porie. Deze ophoping is zichtbaar als een zwart puntje en wordt verstaan onder de term mee-eters. Deze ophoping betekend alleen niet veel goeds, want hij verstopt als het ware de ingang van de talgklieren, wat er voor kan zorgen dat de porie wand gaat scheuren en kan gaan ontsteken, dit leidt tot het puistje zoals we die allen kennen.

De plekken op de huid die eerder vatbaar zijn voor acne zijn, in het gezicht de T-zone (voorhoofd, neus, kin), borst en rug. Op deze plekken bevinden zich de meeste en grootste talgklieren.

Behandelen of voorkomen acne

Het is van groot belang dat je de huid dagelijks goed reinigt! Doe dit wel voorzichtig en gebruik dus absoluut geen zeep. Zeep is over het algemeen te hardnekkig en laat de huid ontzettend uitdrogen. Gebruik hiervoor dus een cleanser/ facewash, deze zijn niet hardnekkig en geven de huid een diepe reiniging, waardoor de poriën weer vrij kunnen ademen en de kans op verstoppingen minimaal wordt. Wrijf na het reinigen van de huid niet droog, maar dep het zachtjes droog, zodat je de puistjes niet beschadigt. Vervolgens bescherm en voed je de huid met een goede moisturiser (dagcrème). De moisturiser zorgt er ook voor dat de huid flexibel blijft en dus in goede conditie is, waardoor de kans op acne minder wordt.

Als je acne wilt voorkomen, kun je ook regelmatig de huid een scrubbeurt geven. Deze geeft de huid een zachte peeling en verwijdert onzuiverheden en dodenhuidcellen.

Je moet alleen wel geduld hebben tijdens het behandelen van acne, want het is niet van de een op de andere dag verholpen. Je zult wel snel merken, dat de acne minder hevig is en dus langzaam minder wordt.

ESSENTIALSMEER ESSENTIALS