Wat kunnen we leren van personages als Don Draper, James Bond, Harvey Specter, etc.

CREDITS: Suits

Soms zijn personages zo strak neergezet dat ze je gewoon gaan inspireren. Toen je jong was wilde je later natuurlijk Batman of Superman worden. Maar ook nu we wat realistischer verwachtingsmanagement kunnen uitvoeren, kunnen bepaalde karakters ons erg intrigeren. Zo intens dat het soms helemaal niet gek is om te kijken of ze eigenschappen hebben die we zelf ook wel zouden willen hebben. Denk aan de rust die James Bond ten alle tijden bewaard of z’n charme.

We hebben wat iconische personages op een rij gezet, plus wat we van ze kunnen leren.

Leren van iconische personages

Don Draper

Foto: Mad Men

Don Draper, de ad-man uit Mad Men. Op heel veel punten kunnen we juist van zijn fouten leren. Hij liegt, bedriegt en brengt zichzelf ten val, maar inspirerend is hij ook. Don Draper is mysterieus, hij zegt niet veel – maar als hij praat, zegt hij de juiste dingen, hij heeft charmes waarmee hij elke vrouw om z’n vinger windt en is altijd stijlvol gekleed.

Hoe pas je dit concreet op je eigen leven toe?

 • Leg in een gesprek niet alles direct op tafel
 • Ontwijk het beantwoorden van een vraag, maar stel direct een vraag terug
 • Ben niet bang voor stiltes, own ze
 • Werk aan je zelfvertrouwen
 • Geef interessante vrouwen het gevoel dat ze alles voor je zijn
 • Zorg dat je garderobe on point is en ga nooit de deur uit zonder dat je je 100% goed voelt over je kleding

Danny Ocean

Foto: Ocean’s Eleven

De eerste Danny Ocean werd neergezet door niemand minder dan Frank Sinatra, in Ocean’s 11. George Clooney nam dit stokje vanaf 2001 over, in tot nu toe drie films. Danny is een leider en krijgt het voor elkaar om overal respect af te dwingen, ondanks dat hij een crimineel is. Hij doet dit op een charmante en rustige manier, zelfs onder druk.

Hoe pas je dit concreet op je eigen leven toe?

 • We raden je aan om geen casino’s te gaan overvallen, maar als je het doet doe het dan goed
 • Keep your friends close, keep your enemies closer
 • Als je iets gedaan wil krijgen kan je beter een stapje terug zetten en het vervolgens slim spelen, in plaats van direct druk te zetten

Harvey Specter

Foto: Suits

Suits is de modern day Mad Men, in veel opzichten. Check het maar eens: veel karakters hebben gelijkenissen. Don > Harvey, Joan > Donna, Peggy > Mike en Pete > Louis. Harvey Specter heeft dus veel overeenkomsten met Don Draper, beide zijn ze zeer stijlvol en een tikkeltje klassiek. Ze zijn beide erg goed in hun werk en zijn daar ook van op de hoogte. Ze zijn aardig arrogant. Ze zijn beide stijlvol en gebruiken hun charmes om zowel zakelijk als op privé vlak dingen gedaan te krijgen. Daarnaast hebben ze beide een slechte jeugd gehad en houden ze van een flinke borrel. Toch zijn er ook verschillen. Harvey Specter is een stuk sympathieker neergezet: hij geeft namelijk veel meer om z’n naasten, is bereid om daar alles voor te doen en is vrijwel altijd eerlijk tegen ze.

Het grootste verschil: je denkt dat Don Draper chill is, maar hij blijkt toch een lul te zijn. En bij Harvey is dat compleet andersom.

Hoe pas je dit concreet op je eigen leven toe?

 • Zorg dat je ergens heel goed in wordt, alleen dan mag je arrogant zijn. Maar beter niet te veel
 • In je eentje drinken tijdens werktijd is vrij sad
 • Zorg dat je voor kwalitatieve privérelaties gaat en dat je er ook echt altijd voor elkaar bent
 • Neem een protogé die eigenlijk nóg beter is dan jij
 • Richt je huis super sick in
 • Het is prima om emotioneel te zijn, maar ben geen Louis Litt

Jordan Belfort

Foto: The Wolf Of Wall Street

Het enige karakter dat ook daadwerkelijk bestaat. Maar we gaan voor de Jordan Belfort, neergezet wordt door Leonardo DiCaprio in The Wolf of Wall Street. Hij is een strever, een man die zijn dromen achterna gaat en behaald. Daarnaast is het ook een knaap die geen grenzen kent en daardoor te ver in dingen doordraaft. Drank, drugs, vrouwen (oké, doen we allemaal wel eens), maar ook morele grenzen op zakelijk gebied. O.a. fraude betekende dan ook het einde van z’n miljoenenbedrijf. Hij eindigde zelfs in de gevangenis.

Maar hij weet absoluut hoe hij mensen kon motiveren. Hij ziet kansen, grijpt ze en verzilvert ze. Daarnaast zorgde hij dat hij als een absolute held gezien wordt, door z’n personeel maar ook de kijker. De echte Jordan Belfort heeft nu dan ook al heel wat van z’n fortuin terug verdient door lezingen te geven. Hij is dus geliefd, ondanks dat hij in het verleden geld afhandig maakte van duizenden mensen.

Hoe pas je dit concreet op je eigen leven toe?

 • Dat laatste raden we je niet aan om te gaan doen
 • Maar geliefd zijn is natuurlijk altijd een goed idee. Zorg dat je voor diegene die er toe doen klaarstaat
 • Doe dit ook bij mensen die je ooit nodig zal hebben
 • Soms moet je door een crazy periode heen om jezelf te vormen
 • Als je ergens je zinnen op zet moet je er voor gaan. Onderaan beginnen, risico’s nemen en een grote bek hebben

Thomas Shelby

Foto: Peaky Blinders

Tommy ‘Fucking’ Shelby uit de Peaky Blinders series is eigenlijk een man op wie je geenszins wil lijken. Zou je denken. Hij is een bad guy, hij is niet heel vriendelijk, hij heeft niet de beste kop, hij heeft een alcoholprobleem, hij moord en lijkt zich er nog goed over te voelen ook. Maar bloody ‘ell, wat is het een baas! Hoe hij door de straten van ‘zijn’ Birmingham loopt, hoe hij vrouwen verleid en hoe hij zich kleed. Heel nice!

Hoe pas je dit concreet op je eigen leven toe?

 • Wat je ook doet, zorg dat je een toffe eigen (kleding)stijl hebt. Wapens in je pet verstoppen telt niet

James Bond

Foto: James Bond

Last best: James Bond. Gespeeld door meerdere acteurs, te beginnen met Sean Connery en momenteel Daniel Craig. Door beide op een zeer verschillende manier neergezet, maar het blijft natuurlijk Bond. De charmante, stijlvolle Britse spion. We zien een rode lijn: een slechte jeugd, drankprobleem, zelfstandig, moeite met het tonen van emoties. Maar James Bond weet wat hij wil: shaken, not stirred. Hij is eigenaardig en mysterieus. Hij kleed zich altijd goed.

Hoe pas je dit concreet op je eigen leven toe?

 • Gooi jezelf vaker in het diepe en oncomfortabele situaties om ze te leren masteren
 • Doe niet mee aan de eenheidsworst. Stand out! En doe dat met verve
 • Leer het verschil tussen mysterieus en saai overkomen, want dit kan vaak worden verward
 • Voor de laatste keer: ga je huis niet uit, zonder een fatsoenlijke outfit!

 

Total
1
Share