Over stelletjes: samen zuipen is langer samen blijven

Onderzoek laat zien dat stelletjes die vaak samen dronken worden, langer samen blijven. Tag je samenblijfmaatje en tik die liters weg. De huisje boompje beestje-stellen moeten toch maar eens ruimte maken voor meer wilde met drank overgoten escapades.

Een anekdote: elke dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag zijn ze weer van de partij. In de plaatselijke kroeg staan Tim en Sarah samen liters weg te tikken. “Die twee worden ook echt nooit volwassen, hè?”, zeggen de Ans en Frank tegen elkaar, van één deur verderop.

Voor de zoveelste keer komt het stel rond half zes dronken hun huis binnen gestrompeld. Voor de buren ook geen pretje, want die schrikken wakker van de voordeur en alles wat sneuvelt als de twee de weg zoeken naar hun bed.

Ans gooit er nog een “die twee blijven toch nooit lang samen” achteraan. Maar helaas Ans, niets is minder waar, want de wetenschap heeft zojuist het tegenovergestelde bewezen.

Stelletjes die samen dronken worden

Nu willen wij uiteraard niet de oorzaak zijn achter een drankverslaving bij stellen. Daarom is het belangrijk om hier meteen bij te vermelden: of je nou samen drinkt, of niet, stelletjes die op één lijn zitten betreft drankgebruik, blijven langer samen.

Een onderzoek dat is gepubliceerd in Journals of Gerontology B: Psychology Sciences, laat namelijk zien dat het huwelijk voor stellen boven de vijftig beter in elkaar steekt als ze samen drinken. Of juist beiden broodnuchter blijven.

Dronken koppen, niet te stoppen

Ruim 3000 stelletjes, die gemiddeld 33 jaar met elkaar waren getrouwd, zijn gevraagd naar het drankgebruik van hun huidige partner. Bij meer dan de helft van de stellen dronken allebei de partners. Deze stellen waren dan ook het gelukkigst. Stellen waarbij allebei de partners niet drinken zijn echter óók erg gelukkig.

Voor de stellen waarbij maar één van de twee graag drankjes wegtikt was er minder goed nieuws. Deze stellen waren namelijk minder gelukkig dan de stellen die qua drankgebruik wél op één lijn zaten.

Als Tim bijvoorbeeld in zijn eentje de kroegentijger uithangt, zit het huwelijk ineens een stuk minder in elkaar.

Eveneens als Sarah haar heupen flink los slingert op de bar, terwijl Frank al in bed ligt, is het kwaad helemaal geschied. Vrouwen die veel drinken terwijl hun partner dat niet doet, schijnen namelijk ongelukkig te zijn in het huwelijk.

Cheers to the freakin’ weekend, guys!

stelletjes-drinkenESSENTIALSMEER ESSENTIALS